Το 2022 αντί να προσελκύσει επενδύσεις για την Ελλάδα εγκωμίαζε στο Βερολίνο τον κινεζικό κολοσσό. Τι ακριβώς έγινε
Πριν από έναν χρόνο, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης επισκέφτηκε, για τρεις ημέρες, τη Γερμανία με επίσημο σκοπό να προσελκύσει επιχειρηματικά κεφάλαια στην Ελλάδα. Ωστόσο -όσο κι αν ακούγεται από απίστευτο ως εξωφρενικό-, μέρος των συνομιλιών του αφιερώθηκε στην κινεζική COSCO και στο παράδειγμα της επένδυσής της στο λιμάνι του Πειραιά που, κατά τον Ελληνα υπουργό, θα έπρεπε να αντιγραφεί άμεσα στο λιμάνι του Αμβούργου!
Ο κ. Γεωργιάδης δεν είχε καταφέρει να κλείσει καμία συνάντηση με μέλη της κυβέρνησης Σολτς (με εξαίρεση τη συμπτωματική κοινή παρουσία του με τον υπουργό Οικονομίας σε ένα συνέδριο), αλλά είχε ενδιαφέρουσες επαφές με τις ηγεσίες πολλών εταιριών. Το ιδανικό, σε τέτοιες επαφές, είναι οι εταιρίες να βασίζονται σε μελέτες και στο «πράσινο φως» για επενδύσεις από τους ειδικούς της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI, η αντίστοιχη του ελληνικού ΣΕΒ). Ο πανίσχυρος πρόεδρός της Σ. Ρούσβουρμ δεν ενδιαφέρθηκε, όμως, να συναντήσει τον Ελληνα υπουργό.
Παρά την ψυχρολουσία από τον κ. Ρούσβουρμ, ακολούθησαν πανηγυρικές εκτιμήσεις του κ. Γεωργιάδη ότι «κατόπιν ενεργειών μου» άφθονο χρήμα θα έρεε από το Βερολίνο στην Αθήνα. Στους 12 μήνες που πέρασαν, ούτε ένα ευρώ γερμανικών επενδύσεων δεν ήρθε ως αποτέλεσμα του ταξιδιού Γεωργιάδη και, όπως τώρα αποκαλύπτεται, μέρος των συνομιλιών του δεν αφορούσε την Ελλάδα, αλλά την COSCO.
Καθώς, τον Σεπτέμβριο του 2022, η πιθανή επένδυση της COSCO στο Αμβούργο ήταν από τα σοβαρότερα πολιτικά θέματα στη Γερμανία, απειλώντας με πτώση τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο κ. Γεωργιάδης ήθελε να ανταλλάξει απόψεις επί αυτού με τον κ. Ρούσβουρμ. Οταν ο πρόεδρος του γερμανικού ΣΕΒ απέρριψε την πρόσκληση, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης επεδίωξε -και πέτυχε- να κλείσει ραντεβού με ένα μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της BDI, τον κ. Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ.
Κανονικά, σε μια τέτοια συνάντηση, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης όφειλε να πείσει τον Γερμανό συνομιλητή του για επενδύσεις στη χώρα, αλλά η σχετική συζήτηση ήταν πολύ σύντομη. Γιατί, σύμφωνα με παριστάμενο στις συνομιλίες (σ.σ.: ας μην μπει στον κόπο για διαψεύσεις ο σημερινός υπουργός Εργασίας), ο κ. Γεωργιάδης προέβη μόνο σε μία σύντομη περιγραφή της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, περνώντας -με δική του πρωτοβουλία- στα μελλοντικά πλεονεκτήματα επένδυσης της COSCO στο Αμβούργο.
Οταν ο κ. Νίντερμαρκ εξήγησε τις επιφυλάξεις πολλών Γερμανών αξιωματούχων για την COSCO, αφού και ο καγκελάριος Ο. Σολτς (που αρχικά υποστήριζε την πλειοψηφική εξαγορά) άρχιζε να αλλάζει γνώμη, ο κ. Γεωργιάδης προέβη σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή.
Είπε στον κ. Νίντερμαρκ ότι η Ελλάδα θα προτιμούσε να ήταν η Γερμανία επενδυτής στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά -λόγω της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου- η μόνο ενδιαφερόμενη ήταν η κινεζική COSCO.
Κατά τον Γεωργιάδη, ο απόλυτος έλεγχος του Πειραιά από την COSCO αποδείχτηκε απόλυτα επωφελής και, όπως τόνισε στον κ. Νίντερμαρκ, θα ήταν καλή ιδέα να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα η γερμανική κυβέρνηση και οι Αρχές του Αμβούργου!
Ο έκπληκτος εκπρόσωπος του γερμανικού ΣΕΒ δεν έδωσε καμία απάντηση στον κ. Γεωργιάδη και απέφυγε ακόμα και να εκφράσει τη γνώμη του για ένα ζήτημα που αφορούσε εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας και για το οποίο δεν είχε ρωτήσει καν τον ξένο επισκέπτη του. Ο δε καγκελάριος Σολτς ενέκρινε, τον Μάρτιο του 2023, μόνο την αγορά μειοψηφικού ποσοστού 24,99% από την COSCO (και όχι άνω του ορίου 25%), ώστε η κινεζική εταιρία να μην έχει αποκλειστικό έλεγχο στο λιμάνι του Αμβούργου και προνομιακά δικαιώματα εσωτερικής πληροφόρησης.
Σημειώνεται ότι όταν ο κ. Γεωργιάδης διαφήμιζε την COSCO στο εξωτερικό τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν ήδη δημόσια γνωστό -από τον Μάρτιο του 2022- το «μπλόκο» του Συμβουλίου της Επικρατείας στην επέκταση της επένδυσης στον Πειραιά. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πάντα σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως στον υπουργό Εξωτερικών Αντ. Μπλίκνεν, τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός λογικού πλαισίου για τις κινεζικές επενδύσεις.
Η χορηγία της Huawei στην Ελληνική Αγωγή γκρεμίζει το αφήγημα του Αδωνη
Μπορεί ο Αδωνις Γεωργιάδης να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του πως ουδεμία σχέση έχει με τον κινεζικό κολοσσό Huawei, ωστόσο μια εκδήλωση από το εξαιρετικά πρόσφατο παρελθόν έρχεται, δυστυχώς για τον ίδιο, να τον διαψεύσει, γκρεμίζοντας συθέμελα το υπερασπιστικό του αφήγημα. Ο λόγος για εκδήλωση της Ελληνικής Αγωγής που έλαβε χώρα μόλις τον περασμένο Αύγουστο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου συμμετείχε η Huawei, στην οποία έδωσαν το «παρών» ο Αδωνις Γεωργιάδης, ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τότε, καθώς και η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου. Στους χορηγούς και τους υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν και η κινεζική εταιρία επικοινωνιών. Συγκεκριμένα, υποστηρικτές ήταν η Beijing Olympic City Development Association και η πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα, ενώ αρωγός ήταν και η Huawei. Μάλιστα, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ επεφύλαξε τα πιο θερμά λόγια για την Ευγενία Μανωλίδου. «Χαίρομαι πολύ που βλέπω τους μαθητές του Γυμνασίου του Πεκίνου και της Ελληνικής Αγωγής να συναντώνται. Με αυτόν τον ιδιαίτερο και γεμάτο ενδιαφέρον τρόπο, πιστεύω ότι οι σπόροι του ολυμπισμού θα ριζώσουν στις καρδιές των παιδιών μας», όπως είπε αρχικά, για να αναφέρει στη συνέχεια: «Να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ιδιαιτέρως τη διευθύντρια κυρία Ευγενία Μανωλίδου, για τις μεγάλες προσπάθειές της». Αρα, ο κινεζικός κολοσσός δεν είναι και τόσο άγνωστος στον λαλίστατο υπουργό…