Η εκδήλωση για το νέο συγγραφικό πόνημα του Γιώργου Χαρβαλιά συνοδεύτηκε με την 3η έκδοσή του
Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη στην Κύπρο το εμβληματικό βιβλίο «Γιαβόλ!» του αρθρογράφου της «δημοκρατίας» Γιώργου Χαρβαλιά. Μάλιστα, η παρουσίαση συνοδεύτηκε με την τρίτη έκδοση του βιβλίου, που αναλύει σε βάθος όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, τις γερμανικές οφειλές, αλλά και τον σύγχρονο ρόλο της Γερμανίας.
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία της Κύπρου, υπό τον συντονισμό του γνωστού δημοσιογράφου, αρχισυντάκτη και πολιτικού σχολιαστή της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», Κώστα Βενιζέλου, ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι Ανδρεάς Μαυρογιάννης (πρέσβης ε.τ.), Στέλιος Περράκης (ομότιμος καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και πληρεξούσιος στο Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση «Γερμανία κατά Ιταλίας, Ελλάδα Παρεμβαίνουσα») και ο συγγραφέας Γιώργος Χαρβαλιάς.
Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, μέλη της κυπριακής κυβέρνησης, ακαδημαϊκοί, δικαστές, νομικοί, δημοσιογράφοι και εκλεκτά μέλη από το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό της Κύπρου. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης χαρακτήρισε το «Γιαβόλ!» «μια τεράστια επένδυση δεξιοτεχνίας, χρόνου ενέργειας και σκέψης», επισημαίνοντας ότι η ελληνική περίπτωση, που αναλύεται διεξοδικά στο βιβλίο, δίνει απάντηση στο κατά πόσο οι Γερμανοί έχουν δικαίωμα να παραδίδουν μαθήματα ηθικής και πολιτικής ορθότητας στη σύγχρονη Ευρώπη.
«Ο Γιώργος Χαρβαλιάς», επεσήμανε ο πρέσβης Μαυρογιάννης, «είναι δημόσιος κατήγορος και εισαγγελέας που έχει κάνει την κατ’ οίκον εργασία του και έχει ενώπιόν του όλα τα πορίσματα των ανακριτών. Σχολαστικά παραθέτει τα τεκμήρια και τις αποδείξεις, Δεν ζητεί επιείκεια και ξέρει να βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο…»
Ελληνικές διεκδικήσεις
Από την πλευρά του, ο Στέλιος Περράκης ανέλυσε το ζήτημα της γερμανικής οφειλής από την κατοχική περίοδο και τις προσπάθειες που ανέλαβε ο ίδιος ως νομικός παραστάτης των ελληνικών διεκδικήσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, παρότι αυτές δεν είχαν τη διαρκή και αποφασιστική στήριξη εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας.
Τέλος, ο συγγραφέας Γιώργος Χαρβαλιάς είπε ότι το βιβλίο έχει μια ιδιαίτερη χρησιμότητα και για την Κύπρο, που μπορεί να μην πέρασε γερμανική κατοχή, βίωσε όμως την «τευτονική τιμωρία», με την κατάρρευση των δύο μεγάλων τραπεζών και την επιβολή ενός επονείδιστου και πρωτοφανούς bail in στους καταθέτες. Μεθαύριο, είπε ο κ. Χαρβαλιάς, μπορεί να συναντήσουμε τη Γερμανία σε ρόλο επιδιαιτητή για ολόκληρο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από το οποίο δεν εξαιρείται, βεβαίως, το Κυπριακό, όσο κι αν κάποιοι επιδιώκουν να το βάλουν στον πάγο… Γι’ αυτό είναι καλό να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε, κατέληξε ο συγγραφέας του «Γιαβόλ!».
Στις σελίδες του «Γιαβόλ!», που έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί πολλές συζητήσεις, οι ελληνικές διεκδικήσεις αναλύονται στο ιστορικό βάθος τους. Το «Γιαβόλ!!» φρεσκάρει τη μνήμη. Με τρόπο ζωντανό αλλά και εμπεριστατωμένο. Γιατί, όπως εξηγεί ο συγγραφέας του, από τη στιγμή που δεν έχει ρυθμιστεί η μεγαλύτερη συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας, δηλαδή το αναγκαστικό δάνειο, δεν μπορούμε να μιλάμε για «περασμένα ξεχασμένα».
«Ο τρόπος γραφής του είναι γνωστός: Αμεσος, αιχμηρός, χωρίς αναστολές και καθωσπρεπισμούς. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί μαζί του, μπορεί να αρέσκεται ή να ενοχλείται από τα γραπτά του. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κρύβει τις θέσεις του ή ότι τις καλύπτει με επαμφοτερίζουσες (γλυκανάλατες) διατυπώσεις» επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, που προλογίζει το βιβλίο.