Ανάλογα με το ακροατήριο, ο Μητσοτάκης την παρουσιάζει ως πηγή όλων των δεινών ή ως ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη
Φάσκει και αντιφάσκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, ανάλογα σε ποιο ακροατήριο απευθύνεται, αν δηλαδή απευθύνεται σε Ελληνες ή σε ξένους, σε ποιο μέσο ενημέρωσης μιλάει και τι επιδιώκει κάθε φορά. Το αποτέλεσμα είναι να χάνει την αξιοπιστία του και να παρουσιάζει την κλιματική αλλαγή άλλοτε ως καταστροφή για τη χώρα μας και άλλοτε ως ευκαιρία για ανάπτυξη.
Την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός, ευρισκόμενος ακόμα στη Νέα Υόρκη όπου είχε μεταβεί για τη Γενική Συνέλευση των Ενωμένων Εθνών, σε συνέντευξή του στο Bloomberg είπε ότι η κλιματική αλλαγή «είναι ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό ώστε να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο». Αξιοσημείωτο είναι ότι τη στιγμή που το έλεγε αυτό το Bloomberg πρόβαλε εικόνες από την καταστροφή του καλοκαιριού.
Απαντώντας σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία πολλοί άνθρωποι από το εξωτερικό δεν θα θέλουν πλέον να ταξιδεύουν σε μέρη όπως η Ελλάδα, αν έχει 45 βαθμούς και έχουν ξεσπάσει φωτιές, απάντησε: «Ο κόσμος εξακολουθεί να απολαμβάνει τη ζεστή Μεσόγειο και θέλει να έρχεται στη Μεσόγειο, και ειδικότερα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επειδή του αρέσει να περνάει χρόνο στην παραλία. Αν μη τι άλλο, θα έλεγα ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια ευκαιρία ώστε να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο. Εχουμε και περισσότερους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ή τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Η επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου αποτελούσε πάντα σημαντική προτεραιότητα για εμάς».
Είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που όλο το καλοκαίρι απέδιδε -και συνεχίζει να το κάνει- τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο, στον Εβρο, στην Αττική, στη Μαγνησία, αλλά και τις άνευ προηγουμένου πλημμύρες στη Θεσσαλία, στην κλιματική αλλαγή, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να απαλλάξει την κυβέρνησή του από τις ευθύνες για την έλλειψη προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού να δράσει έγκαιρα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και με λιγότερες απώλειες και τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.