Τι συζήτησαν Μητσοτάκης, Ερντογάν στη Νέα Υόρκη – Πώς ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί μέρος της ελληνικής κυριαρχίας παρερμηνεύοντας τις συνθήκες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσαν μπροστά και πίσω από τις κάμερες στη Νέα Υόρκη ότι θα τηρήσουν την αμοιβαία δέσμευσή τους να καταλήξουν σε διμερείς πολιτικές συμφωνίες τον προσεχή Δεκέμβριο, αφού προηγουμένως οι δυο αντιπροσωπίες, τον Νοέμβριο, επιχειρήσουν μέσω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MOE) να λύσουν όλα τα θέματα της ατζέντας που έχει ήδη συμφωνηθεί και η οποία περιλαμβάνει όλες τις τουρκικές βλέψεις και απαιτήσεις σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και ασφάλειας.
- Από την Κύρα Αδάμ
Παρά ταύτα, ο Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε απολύτως σαφές στην ελληνική αντιπροσωπία ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην αμφισβήτηση της ελληνικότητας των βραχονησίδων στο Αιγαίο και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί το καλό κλίμα των έξι τελευταίων μηνών στο Αιγαίο, δηλαδή να μην πετούν τα τουρκικά F-16 και να κάνουν παραβιάσεις όπως γινόταν μέχρι πρότινος.
Με αυτή τη συμφωνία για καλό κλίμα μένουν απέξω και εξαιρούνται τα τουρκικά UAV, που εδώ και έναν χρόνο σε καθημερινή βάση για 12 ώρες κατακερματίζουν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, κυρίως στις βραχονησίδες.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στην ωριαία συνάντησή τους στο τουρκικό ανάκτορο στη Νέα Υόρκη, έξω και όχι μέσα στο κτίριο του ΟΗΕ -συνεννοημένοι εκ των προτέρων-, εμφανίστηκαν «ενωτικοί» στον κοινό στόχο να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. Ακόμα και όταν ο Ερντογάν, την προηγουμένη της συνάντησης, από το βήμα του ΟΗΕ, θρασύς και απειλητικός, έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τα εν ισχύ καταδικαστικά ψηφίσματα του Σ.Α. για την εισβολή και την κατοχή στη Κύπρο και απαίτησε «στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο – χωρίς άμεση ελληνική αντίδραση. Ακόμα και όταν, την ημέρα της συνάντησης, τα τουρκικά UAV όργωναν το Αιγαίο εξευτελίζοντας τμήματα της ελληνικής κυριαρχίας πάνω από ελληνικές βραχονησίδες.
Γενικόλογα
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κατά τη συνάντησή τους μαζί με τις δύο αντιπροσωπίες ροκάνισαν τον χρόνο τους σε γενικού περιεχομένου κουβέντες για τη συνεργασία τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και «συνεργασία τους στο Μεταναστευτικό» (;).
Απέφυγαν δηλαδή να μπουν στην ουσία των θεμάτων, με ατζέντα που ελευθέρως έχει καθορίσει η Τουρκία, χωρίς καμία αναφορά στην πάγια ελληνική θέση όλων των κυβερνήσεων για οριοθέτηση ΑΟΖ και ΥΦ. Συμφώνησαν ότι όλα αυτά θα αποτυπωθούν στον επερχόμενο πολιτικό διάλογο και θα οριστικοποιηθούν στα νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα ανακοινωθούν.
Αιχμή του δόρατος
Στο σημείο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος έντεχνα αλλά με βαρύ περιεχόμενο αναφέρθηκε σε δύο θέματα που για τον ίδιο αποτελούν την αιχμή του δόρατος των συνομιλιών με την Ελλάδα.
■ Ο κ. Ερντογάν, επιμένουν άριστοι γνώστες του περιεχομένου των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, παρατήρησε ότι θα λυθούν όλα τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί, όπως και το θέμα των βραχονησίδων στο Αιγαίο.
Η τουρκική αντιπροσωπία, μάλιστα, προς πονηρή «διευκόλυνση» της λύσης του θέματος των βραχονησίδων, πρότεινε τη διατύπωση ότι «καθένας θα σέβεται την κυριαρχία του άλλου, όπως αναφέρεται στις Συνθήκες».
Πρόκειται δηλαδή για την πλέον επικίνδυνη δυνατή διατύπωση για το καθεστώς των βραχονησίδων και τούτο διότι με τις Συνθήκες ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ στην Ελλάδα οι βραχονησίδες του Αιγαίου. Δηλαδή το καθεστώς των βραχονησίδων δεν περιλαμβάνεται στις Συνθήκες και επομένως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βραχονησίδων στο Αιγαίο δεν καθορίζεται από τις Συνθήκες, αλλά από άλλες διεθνείς συμβάσεις. Αυτό αποτελεί το κατασκευασμένο νομικό επιχείρημα της Αγκυρας για την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των βραχονησίδων στο Αιγαίο – το οποίο συνεπικουρείται και από την πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο επισήμως ορίζει ότι 39 βραχονησίδες του Αιγαίου δεν είναι ελληνικές, συμπεριλαμβανομένων και των βραχονησίδων Καλόγεροι στο μέσο του Αιγαίου, βορειοανατολικά της Ανδρου.
Για τη μη ελληνικότητα των βραχονησίδων η Τουρκία έχει στείλει επίσημη επιστολή στον ΟΗΕ. Ομως η ελληνικότητα των βραχονησίδων δεν αμφισβητείται και αποδεικνύεται όχι από τις Συνθήκες, αλλά από άλλες δεσμευτικές διεθνείς συμβάσεις με την υπογραφή της Τουρκίας, τις οποίες όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει φέρει στην επιφάνεια ούτε τις επικαλείται για να λήξει το θέμα εν τη γενέσει του. Η ελληνική αντιπροσωπία αντέτεινε προχείρως την εναλλακτική διατύπωση ότι πρέπει να υπάρξει «σεβασμός της κυριαρχίας αμφοτέρων των χωρών».
Περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξε και προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στο CNN, την παραμονή της συνάντησης με Ερντογάν. Ο έμπειρος δημοσιογράφος μπουρδούκλωσε τον κ. Μητσοτάκη σε συζήτηση περί «εδαφικών διαφορών» (territorial differences) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στην απάντησή του ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ακόμα και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε στα βασικά θέματα σε ό,τι αφορά τις εδαφικές διεκδικήσεις μας (regarding our territorial claims), μπορούμε ακόμα να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή σε συνεργασία».
Με τη δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός έθεσε υπό αμφισβήτηση το σύνολο της ελληνικής κυριαρχίας και την ύπαρξη του ελληνικού κράτους. Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή τι εννοούσε ο πρωθυπουργός περί εδαφικών διεκδικήσεών μας, δηλαδή εδαφικών διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τη στιγμή που η Αγκυρα ευθέως αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες και όχι μόνον. (Ο πρωθυπουργός οφείλει πάραυτα να εξηγήσει και να ενημερώσει τους Ελληνες πολίτες ποιες είναι οι εδαφικές διαφορές και τι ακριβώς εννοεί, για να αποκλειστεί η περίπτωση νέου σαρδάμ -τύπου Κασσελάκη- για εθνικά θέματα.)
■ Κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν η ελληνική αντιπροσωπία επιχείρησε να διασφαλίσει ακόμα μια φορά ότι πρέπει να συνεχιστεί η ηρεμία στο Αιγαίο, καθώς και οι μη παραβιάσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο.
«Καλό κλίμα»
Ο πονηρός Τούρκος πρόεδρος παρατήρησε ότι πρέπει να διατηρηθεί το καλό κλίμα στο Αιγαίο, «όπως είμαστε μέχρι σήμερα», για να απαντήσει η ελληνική αντιπροσωπία ότι «τώρα δεν έχουμε παραβιάσεις».
Αυτό ακριβώς ήθελε να ακούσει και να κατοχυρώσει ο Τούρκος πρόεδρος από την ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή ότι «η ηρεμία στο Αιγαίο» εξαρτάται και ορίζεται μόνον από την αναστολή υπερτάσεων και παραβιάσεων ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο από τα τουρκικά F-16 και όχι από τις συνεχείς παραβιάσεις και τον κατακερματισμό της εθνικής κυριαρχίας από τα τουρκικά UAV στο Αιγαίο που γίνεται σε καθημερινή βάση, 12 ώρες, επί έναν χρόνο.
Ετσι, στο θέμα αυτό η ελληνική αντιπροσωπία στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι δεν ξέρει τι της γίνεται, διότι δεν εξηγείται διαφορετικά, τη στιγμή της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, η Ελλάδα να διαμαρτύρεται διεθνώς εγγράφως και επισήμως ότι η Τουρκία «παραβιάζει ελληνική κυριαρχία» με τα τουρκικά UAV στο Αιγαίο και η ελληνική επίσημη αντιπροσωπία στη συνάντηση με τον Ερντογάν να μην εντάσσει το θέμα της αναστολής επιθετικών επιχειρησιακών πτήσεων των τουρκικών UAV στο Αιγαίο και να εκφράζει την ικανοποίησή της για τη -φαινομενική και επίπλαστη- ηρεμία στο Αιγαίο.