Η κυβέρνηση επί δύο χρόνια αρνείται με μουλαρίσιο πείσμα να κάνει το παραμικρό για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα των νοικοκυριών
Αν είχαμε ένα ευρώ για κάθε φορά που στέλεχος της κυβέρνησης ανακοίνωνε μέτρα κατά της ακρίβειας, όλοι στην Ελλάδα θα είχαμε λύσει το πρόβλημα του κόστους ζωής. Στα λόγια, η κυβέρνηση έχει κηρύξει επανειλημμένα τον πόλεμο στην αισχροκέρδεια. Στην πράξη, δεν υπάρχει τίποτα που να τη βολεύει περισσότερο από το να αφήνει τα πράγματα να κυλούν ως έχουν.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Χθες ήταν η σειρά του Κώστα Σκρέκα να… κλοτσήσει το τενεκεδάκι πιο κάτω. Ανακοίνωσε κι αυτός φύκια για μεταξωτές κορδέλες, χωρίς να έχει καμία επιθυμία να δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα που γονατίζει το 90% του κόσμου από τον Σεπτέμβριο του 2021. Είναι οξύμωρο η κυβέρνηση να μιλά για έκρηξη ανάπτυξης και «Ελλάδα 2.0», αλλά η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να σκέφτεται στο σούπερ μάρκετ αν θα… επενδύσει σε ένα κιλό φέτα. Διότι το επενδυτικό πορτφόλιο για τον απλό κόσμο περιορίζεται στο αν θα αγοράσει μία ή δύο συσκευασίες ελαιόλαδο, πριν οι… μετοχές του τενεκέ εκτοξευτούν κι άλλο.
Ο Σκρέκας ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τα εξωφρενικά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε ασφαλώς με τη φορολόγηση των εξοργιστικών υπερκερδών των εταιριών. Και το τωρινό ντεμπούτο του στο υπουργείο Ανάπτυξης για τις τιμές των τροφίμων δεν κάνει πιο αισιόδοξους τους πολίτες.
Από το φρέσκο του πόστο ο υπουργός δεσμεύτηκε χθες για μερικά ακόμα πασαλείμματα δημιουργικής λογιστικής.
1. Με ειδική σήμανση θα προβάλλονται τα προϊόντα προμηθευτών στα οποία θα υπάρχουν μειώσεις άνω του 5% για τουλάχιστον 6 μήνες. Το μέτρο θα αφορά σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90.000.000 ευρώ.
2. Αυστηρός έλεγχος στη διαμόρφωση των τιμών στους προμηθευτές και στην εφοδιαστική αλυσίδα.
3. Τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90.000.000 ευρώ θα πρέπει να κοινοποιούν τους νέους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών στο υπουργείο Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη την καθαρή τιμή.
4. Ενισχύεται ο ελεγκτικός μηχανισμός, αναβαθμίζεται το σύστημα υποδοχής και διαχείρισης των καταγγελιών στη γραμμή 1520.
Οπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, δεν υπάρχει κανένα μέτρο που θα σταθεί ικανό να περιορίσει το κύμα ακρίβειας. Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο δίμηνο η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη σε 11 από τις 25 βασικές κατηγορίες, όπως το κρέας, τα φρούτα, το βούτυρο και τα αβγά.
Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να είναι πιο ακριβές από το Παρίσι, ενώ οι μισθοί είναι Βουλγαρίας. Ο κόσμος δεν ανακουφίζεται με τις παρηγορητικές αναφορές στην ακρίβεια του Σκρέκα, ούτε με τα μίζερα και ελλιπή καλάθια νοικοκυριού του Γεωργιάδη. Η κυβέρνηση επί δύο χρόνια αρνείται με μουλαρίσιο πείσμα να κάνει το παραμικρό ουσιαστικό βήμα για την καταπολέμηση του μεγαλύτερου προβλήματος των νοικοκυριών. Τώρα, ξαλαφρωμένη πια και από το άγχος των εκλογών, σκοπεύει να κάνει ακόμα λιγότερα, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές «κούφιες» ανακοινώσεις. Ο Σκρέκας κόμπασε χθες ότι η κυβέρνηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 15.000 ελέγχους και έχουν επιβληθεί πρόστιμα της τάξης των 5.150.000 ευρώ.
Η αναλογία ελέγχου ανά πρόστιμο είναι μηδαμινή. Οταν σε 15.000 ελέγχους για την αισχροκέρδεια σε ολόκληρη τη χώρα έχεις επιβάλει πρόστιμα μόλις 5.150.000, τότε προσφέρεις το πιο ισχυρό αντικίνητρο στην αγορά για μείωση των τιμών και δίνεις την επίσημη «συναίνεσή» σου για να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Αυτό γίνεται από το 2021 και γι’ αυτό το πάρτι κερδοσκοπίας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Και μόνο ότι ένα μπουκάλι ελαιόλαδο από τα 5,5 ευρώ ξεπερνά πια τα 12 αποδεικνύει ότι οι έλεγχοι στην Ελλάδα είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει αυξημένα κίνητρα για να μην περιορίζει την αισχροκέρδεια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα έσοδα από φόρους, ανάμεσά τους και από τον ΦΠΑ, ανήλθαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο σε 40 δισ. ευρώ. Ενα ποσό εξωπραγματικό, 10% πάνω από κάθε περσινή πρόβλεψη, που οφείλεται ξεκάθαρα στην ακρίβεια τροφίμων, ενέργειας και καυσίμων.
Οσο, όμως, εντείνεται το άρμεγμα μέσω ΦΠΑ τόσο περισσότερο κατρακυλά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Εξ ου και η εμμονική απροθυμία της κυβέρνησης για μέτρα ουσίας. Δίχως τα έσοδα από ΦΠΑ στα τρόφιμα, ειδικά τέλη στα καύσιμα και άλλους φόρους «ακρίβειας», το ταμείο δεν θα ήταν τόσο γεμάτο ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να σκορπά δημόσιο χρήμα κατά βούληση.
Ο Σκρέκας δεν είναι ένας νεόκοπος πολιτικός για να πιστεύει ότι τα κομπογιαννίτικα μέτρα που ανακοίνωσε χθες θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Καμία εταιρία δεν πρόκειται να φρενάρει την αισχροκέρδεια λόγω των μέτρων του. Ασφαλώς και ο υπουργός γνωρίζει ότι με τις φλυαρίες του και τις άστοχες περιφερειακές δράσεις του δεν πρόκειται να λυθεί το μείζον ζήτημα της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ. Οπως δεν αντιμετωπίστηκε και η αφαίμαξη των νοικοκυριών στην ενέργεια, όταν ήταν αρμόδιος υπουργός.
Η κυβέρνηση αφήνει αθωράκιστους τους πολίτες απέναντι στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία για τρίτο συνεχόμενο χειμώνα. Το συμπέρασμα από τις χθεσινές ανακοινώσεις είναι ότι η κατάσταση θα μείνει ως έχει, διότι έτσι βολεύει και τους μεγάλους παίκτες της αγοράς και την κυβέρνηση.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
Υπουργός Ανάπτυξης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Είναι γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Σκρέκα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Από το 2000 εργάστηκε στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων, ενώ υπήρξε συνιδρυτής και σύμβουλος σε εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στον εν λόγω χώρο. Το 2012 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Τρικάλων με τη Ν.Δ. Το 2014 διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Το 2019 διορίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από τον Ιούνιο του 2023 είναι υπουργός Ανάπτυξης.