Αφορμή για τη νέα έντονη αντιπαράθεση έδωσε η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Μακρόνησο
Την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από τις δυνάμεις της φύσης και την εγκληματική απουσία του «επιτελικού» κράτους, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως βρήκαν την ευκαιρία να τραβήξουν τα… μαχαίρια και να αλληλοσφάζονται σε δημόσια θέα, τρία 24ωρα πριν από τις εσωκομματικής κάλπες της προσεχούς Κυριακής.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Αφορμή αυτή τη φορά έδωσε η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Μακρόνησο, έναν εμβληματικό τόπο μαρτυρίου της Αριστεράς, τον οποίο «ασυγχώρητα», όπως τον κατηγορούν πολλά στελέχη, ενέπλεξε στον εσωκομματικό ανταγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ο πολυπράγμων υποψήφιος για την αρχηγία, συνοδευόμενος από τον ναύαρχο και επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, κατέπλευσε στη Μακρόνησο, από όπου με ένα σύντομο βίντεο διάρκειας 2,5 λεπτών περίπου έκανε μια «λάιτ» ιστορική ανασκόπηση, καταπώς το συνηθίζει, καταλήγοντας στο βαρύγδουπο συμπέρασμα ότι στο νησί αυτό «χωρίστηκε η Ελλάδα στα δύο». Ο ίδιος δικαιολογήθηκε ότι με αυτόν τον άμεσο τρόπο έφερε σε επαφή τους νέους με την πρόσφατη ιστορία του τόπου, την οποία δεν διδάσκονται στα σχολεία. Στην πράξη, αυτό που κατάφερε ήταν να χωρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα δύο!
«Ελλειψη γνώσης»
«Μεγάλο λάθος» το χαρακτήρισε (ΕΡΤ) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας απαξιωτικά: «Δείχνει έλλειψη γνώσης της Ιστορίας και της Αριστεράς, δείχνει έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης. Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του όλου ΣΥΡΙΖΑ». Αρνητικά σχόλια για την απόπειρα Κασσελάκη να τονώσει το αριστερό προφίλ του επεφύλαξε και ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, παρατηρώντας αυστηρά: «Η Ελλάδα δεν “κόπηκε στα δύο” στον “νέο Παρθενώνα”. Η Ελλάδα είναι κομμένη στα δύο επειδή είναι πλημμυρισμένη η εθνική οδός μία εβδομάδα μετά το φαινόμενο».
Από κοντά κι ο Νίκος Μπίστης παρατήρησε: «Σε όλα υπάρχει ένα όριο. Η ιστορική μνήμη δεν προωθείται με μια επ’ ευκαιρία επίσκεψη στη Μακρόνησο, ούτε βέβαια με εναγκαλισμό εθνικής συμφιλίωσης με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά για να τα εντάσσεις στην προεκλογική σου καμπάνια. Τα προώθησε η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κάτω από το βλέμμα και το χειροκρότημα του Χαρίλαου και του Λεωνίδα. Την Κυριακή ψηφίζουμε, πέραν των άλλων, και για τη σοβαρότητα του κόμματός μας».
Στον αντίποδα, ρόλο σθεναρού υπερασπιστή ανέλαβε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έθεσε εαυτόν στην υπηρεσία Κασσελάκη από την πρώτη ώρα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, με μια εμπρηστική ανάρτηση στην οποία συνεχάρη τον υποψήφιο, αφήνοντας αιχμές για την πλευρά Τσακαλώτου. «Προφανώς και δεν ζητάει συγγνώμη εξ ονόματός μου ο Ευκλείδης! Δεν έχει απολύτως καμία τέτοια εξουσιοδότηση, ούτε ελέω θεού δικαίωμα! Ορθώς έπραξε ο Στέφανος και πήγε, ορθώς είπε αυτά που είπε!» σχολίασε.
Ακολούθησε στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικός πόλεμος μεταξύ των πιστών ακολούθων του, οι οποίοι κατακεραύνωναν όποιον τολμούσε να υποστηρίξει τις απόψεις Τσακαλώτου, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένας μικρός εμφύλιος.
Θέση υπέρ του Κασσελάκη έλαβε και ο Νίκος Καρανίκας, γράφοντας σε ιδιαίτερα οξύ τόνο: «Ενόχλησε τους πανικόβλητους και τους αυτοαναφορικούς ιδιοκτήτες της Ιστορίας. Καλά έκανε. Η Μακρόνησος ανήκει στον λαό, γιατί οι αγωνιστές τότε ήταν αγωνιστές για τον λαό.
Δεν ανήκει στα κόμματα της Αριστεράς τού σήμερα, που σαπίζουν στον φετιχισμό τους, ούτε σε βουλευτές και ευρωβουλευτές που κόπτονται για τον λαό. Ο λαός προφανώς έχει ξεπεράσει τους δογματικούς». Την ίδια ώρα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος αρχικά είχε συνταχθεί με την Εφη Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για «κουτσομπολιό χαμηλού επιπέδου», σημειώνοντας ότι «κάθε υποψηφιότητα η οποία είναι φρέσκια και έχει νέες ιδέες είναι ευπρόσδεκτη».
Βαριά ατμόσφαιρα
Το εκρηκτικό κλίμα συμπλήρωσε νέα επίθεση του σκληρού υποστηρικτή του Κασσελάκη, Νίκου Μωραΐτη, ο οποίος κατήγγειλε όσους «έβριζαν επί 10 χρόνια τον πρόεδρο» προσθέτοντας: «Ιδιοκτήτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοί που πήραν -με ποιο δικαίωμα, αλήθεια;- τα αρχεία των μελών και τηλεφωνούν προωθώντας πιεστικά συγκεκριμένη υποψηφιότητα και διαβάλλοντας τους άλλους υποψηφίους».
Η βαριά ατμόσφαιρα, στην οποία σημειώθηκε η διαπίστωση της Ολγας Γεροβασίλη ότι «ότι οι διασπάσεις δεν είναι πάντα κακές», υποχρέωσε τον επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνη Κοτσακά να ανακαλέσει άπαντες στην τάξη, υπενθυμίζοντας την ανάγκη σεβασμού στις αξιακές αρχές της Αριστεράς…