Ο Μητσοτάκης πηγαίνει σήμερα στο Στρασβούργο για να συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ευρωπαϊκά κονδύλια αναζητά η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών στον θεσσαλικό κάμπο, με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει σήμερα στο Στρασβούργο για να συναντήσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία είχε στείλει σχετική επιστολή την περασμένη Παρασκευή.
Τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υποστήριξε πως υπάρχει μια δύναμη πυρός ύψους 70 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ για να ανακουφιστούν οι πληγέντες, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε πως η Ελλάδα θα λάβει τη στήριξη της Ευρώπης, αλλά στο μέλλον, αφού τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι… άδεια.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τζεντιλόνι, ερωτηθείς με ποιον τρόπο και πόσο σύντομα θα μπορούσε να λάβει μορφή η βοήθεια της Ε.Ε. στην Ελλάδα, εν όψει της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Επιτροπής, απάντησε ότι υπάρχει το έκτακτο ταμείο της Ε.Ε. για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης). Οπως εξήγησε, τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς. «Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης -αλλά όχι μόνο μέσω αυτού- τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση» είπε ο επίτροπος Οικονομίας.
Οπως σημείωσε, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες, «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία καιρική κρίση που αντιμετωπίζουμε». Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της Ε.Ε., ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει στραμμένο το βλέμμα της όχι μόνο στις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες, αλλά και στις… διεθνείς αγορές.
«Η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί, παρά τις ζημιές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg.
Η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης έρχεται λόγω της πρόσφατης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο DBRS, ο οποίος δεν έχει ενσωματώσει στις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία τις επιπτώσεις της φονικής πλημμύρας στη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται πως στις 2 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού. Πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο θα αλλάξει τους στόχους για το πλεόνασμα, την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της εισηγητικής έκθεσης του Προϋπολογισμού για το 2024, στα μέσα Νοεμβρίου.
Η ελληνική Δικαιοσύνη κάνει πως δεν βλέπει τη βιβλική καταστροφή
Πρωτοφανής στα χρονικά είναι η απραξία της ελληνικής Δικαιοσύνης, και ειδικά της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη καμία παραγγελία ώστε να διερευνηθούν οι ευθύνες που οδήγησαν στην απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών και στην ολοκληρωτική καταστροφή της Θεσσαλίας από το πέρασμα της καταιγίδας «Daniel».
- Από την Μαρία Παναγιώτου
Αρμοδιότητα, καταρχάς, για την παραγγελία έρευνας έχει η τοπική Εισαγγελία Πρωτοδικών. Με βάση όμως τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, δικαίωμα να απευθύνουν παραγγελίες έχουν τόσο ο εισαγγελέας Εφετών όσο και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο τελευταίος μάλιστα έχει δικαίωμα να δίνει «παραγγελίες, γενικές οδηγίες και συστάσεις σχετικές με την άσκηση των καθηκόντων τους» σε όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας.
Με βάση, δε, τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο εισαγγελέας τους Αρείου Πάγου -στην παρούσα συγκυρία, η Γεωργία Αδειλίνη- έχει το δικαίωμα να διενεργεί προκαταρκτική εξέταση «σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης», όπως προφανέστατα είναι και η φονική πλημμύρα στη Θεσσαλία. Η κυρία Αδειλίνη, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Ιούλιο, δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε καμία ενέργεια, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, καθώς αφήνει αδικαίωτους τους νεκρούς που μετρά η χώρα μας, αλλά και όσους είδαν μέσα σε μερικές ώρες να καταστρέφεται ολοσχερώς η ζωή τους από την απώλεια της περιουσίας τους.
Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε πως, μετά την επίσης φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας την επόμενη κιόλας ημέρα, ενώ το ίδιο είχε πράξει και μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι. Στο τιμόνι του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν τότε ο Σταύρος Κοντονής αλλά και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια κατηγορήθηκε για δήθεν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, ενώ η Δικαιοσύνη επιτελούσε το χρέος της.
Ο Μαρινάκης έδειξε τον δρόμο της παραίτησης στον Κικίλια
Αποφασισμένος να πάει στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης έχοντας φορτώσει στους υπουργούς του το κάκιστο ξεκίνημα της… δεύτερης φοράς Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο πρωθυπουργός. Αφού τελείωσε με συνοπτικές διαδικασίες το θέμα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οδηγώντας τον πρώην υπουργό στην έξοδο, το Μαξίμου φαίνεται πως έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρο τον Βασίλη Κικίλια.
Χθες, μέσα από τα πλέον επίσημα χείλη, φάνηκε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να βγάλει την «κόκκινη κάρτα» στον Κικίλια. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης πώς αξιολογεί το Μαξίμου το έργο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, του έδειξε τον δρόμο της παραίτησης, λέγοντας πως και την προηγούμενη τετραετία «αποδείχθηκε ότι υπάρχει και στην πράξη η έννοια της πολιτικής ευθύνης και η λέξη παραίτηση δεν είναι μία άγνωστη λέξη» και επανέλαβε ότι «όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, είναι μία διαρκής διαδικασία που οδηγεί πολλές φορές σε αναπόφευκτες αποφάσεις».
Επίσης ερωτηθείς εάν μετά την παραίτηση Βαρβιτσιώτη θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε με νόημα: «Μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα αυτό είναι μία διαρκής διαδικασία». Σχετικά με το εάν θα πρέπει να υπάρξουν απομακρύνσεις σε καίριες θέσεις, που σημαίνει έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, το άφησε ανοιχτό, αναφέροντας ότι «δεν είναι η στιγμή να συζητηθεί κάτι τέτοιο»…
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας έχει ζητηθεί να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και να υποβάλει στον πρωθυπουργό την παραίτησή του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν έχει γίνει δεκτό από τον υπουργό, ο οποίος αρνείται να συμμορφωθεί και να πάρει στις πλάτες του όλο το βάρος της ανυπαρξίας του Χρήστου Στυλιανίδη, που χθες… επιβραβεύτηκε με ακόμα ένα υπουργείο.