Η κυβέρνηση έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να αφήσει ανυπεράσπιστο το περιβάλλον, καθώς αποψίλωσε τους φορείς διαχείρισης εθνικών δρυμών από το 2021
Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν έχει περισσότερες ευθύνες απ’ όσες της αναλογούν για τις φωτιές που έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.500.000 στρέμματα, η δεύτερη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών στη χώρα.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική. Είναι η ίδια η κυβέρνηση που από το 2021 αποψίλωσε τους φορείς διαχείρισης των εθνικών δρυμών.
Το ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2021, με αριθμό φύλλου 6191, προέβλεπε την κατάργηση των φορέων διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού, του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και των προστατευόμενων περιοχών Δέλτα Εβρου και Σαμοθράκης. Κάποια απ’ αυτά τα μονάκριβα δάση έχουν ήδη εξαϋλωθεί.
Σύμφωνα με εκείνη την απόφαση, που υπεγράφη λίγους μήνες μετά το ολοκαύτωμα της Εύβοιας, από τον υφυπουργό Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, επί υπουργίας Κώστα Σκρέκα, οι φορείς ενσωματώθηκαν στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Τα αποτελέσματα της πρωτοφανούς αποψίλωσης των φορέων διαχείρισης φάνηκαν τόσο πέρυσι όσο και φέτος. Πέρυσι καιγόταν το δάσος της Δαδιάς για πάνω από δύο εβδομάδες, φέτος η καταστροφή ολοκληρώθηκε. Ο Εβρος χτυπήθηκε ανελέητα. Η Πάρνηθα είδε αυτές τις μέρες όσο πράσινο είχε απομείνει από τις παλαιότερες πυρκαγιές να γίνεται κάρβουνο. Η Πίνδος καταστρεφόταν πέρυσι για μέρες, ενώ ούτε ο Ολυμπος γλίτωσε φέτος.
Η είδηση, που τώρα αποκτά άλλη επικαιρότητα και σημασία, είχε περάσει τότε στα «ψιλά» των ΜΜΕ, όχι όμως και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που αμέσως διαμαρτυρήθηκαν για την κατάργηση των επτά φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Natura, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έκανε την κίνησή της παραμονές Χριστουγέννων. «Οι αρμοδιότητες των φορέων που καταργήθηκαν μεταφέρθηκαν στον υπερσυγκεντρωτικό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η διοίκηση του οποίου ορίζεται από την κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας, όπως ισχύει σήμερα με τους φορείς διαχείρισης» κατήγγειλαν τότε.
Προειδοποιώντας -εύλογα, όπως αποδείχθηκε στην πράξη- ότι με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη «το φυσικό περιβάλλον θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο». Δυστυχώς, τα αποτελέσματα αυτής της περιβαλλοντικής απαξίωσης δεν άργησαν να φανούν… Κάποια απ’ αυτά τα δάση δεν υπάρχουν πια ύστερα από δύο χρόνια…