Αναταράξεις προκαλεί η συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας να εκπαιδεύσουν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας πιλότους της Ουκρανίας στον χειρισμό των F-16
Αναταράξεις εξακολουθούν να προκαλούν η έλευση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η συμφωνία του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εκπαιδεύσουν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας πιλότους της Ουκρανίας στον χειρισμό των F-16 και, τελικά, η συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου στο άτυπο δείπνο με τους επικεφαλής της Ε.Ε. και τους ηγέτες των Βαλκανίων.
Ακόμη αναζητούνται τα οφέλη αυτής της άτυπης διάσκεψης για την Ελλάδα και τα εθνικά μας συμφέροντα, όχι μόνο για το γεγονός ότι η χώρα μας εμπλέκεται συνεχώς ολοένα περισσότερο στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, αλλά και για τα άλλα δύο διπλωματικά ακατανόητα περιστατικά: την επιδείνωση της κρίσης με την Αλβανία και την πρόσκληση του πρωθυπουργού του Κοσόβου.
Ο,τι κι αν συνεπάγεται για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στο άτυπο δείπνο, ο πρωθυπουργός δεν συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά από την υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Ο κ. Γεραπετρίτης δεν έλειπε, καθώς χθες συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Κροατίας, ο οποίος προφανώς, όπως και ο Κροάτης πρωθυπουργός, πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να αποφυλακίσει τους νεοναζί χούλιγκαν που εισέβαλαν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Οι κινήσεις αυτές πλήττουν το κύρος και της χώρας αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών. Και το ερώτημα είναι πώς θα μπορέσει να χειριστεί υποθέσεις σημαντικές ο κ. Γεραπετρίτης.
Δηλώσεις
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος συμμετείχε στο δείπνο, εξέφρασε την απορία του για τη σύνθεση των συνδαιτυμόνων. «Είναι περίεργο το σχήμα στην Αθήνα, δεν καταλαβαίνω πώς έγινε, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα για τους οικοδεσπότες… Εχουμε προσκληθεί πέντε χώρες από τα δυτικά Βαλκάνια, αλλά πώς, από ποιον και με ποιον τρόπο, λόγω των διμερών τους σχέσεων, κάποιοι για κάποιους περίεργους λόγους δεν έλαβαν πρόσκληση. Και η Πρίστινα προσκλήθηκε επίσης, παρόλο που η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει επίσημα το Κόσοβο». Ηταν εμφανές το καρφί για την ελληνική στάση, και αυτή ακριβώς η αντίδραση είχε ένα ακόμη αποτέλεσμα.
Στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπήρχε συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο. Χθες, ξαφνικά, συναντήθηκαν οι δύο άνδρες. Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις της Σερβίας για τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Κοσοβάρο δεν ήταν καθόλου χλιαρές. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας και συζήτησαν τις προτεραιότητες σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.
Παρά τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών και είπε ότι αυτό που θέλει να κάνει η Ελλάδα είναι να στηρίξει την Ουκρανία, την ευρωπαϊκή της προοπτική, την ανοικοδόμησή της και να βοηθήσει είτε με την εκπαίδευση των πιλότων είτε με οποιονδήποτε τρόπο αποφασιστεί.