Ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε ουσιαστικά το μέρος του Ράμα, «αδειάζοντας» τον αδίκως προφυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας
Ολα αυτά τα χρόνια ο Νίκος Ξυδάκης ήταν ένα από τα -όχι και πολλά, είναι η αλήθεια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που, όταν μιλούσαν, έδειχναν ένα διαφορετικό ύφος, μια ποιότητα στον λόγο τους και πολιτική συγκρότηση.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Είναι διαβασμένος, δεν συνηθίζει να προκαλεί, έχει αντίληψη των καταστάσεων, ενώ διαθέτει πια και την πολιτική εμπειρία από τη θητεία του σε δύο κρίσιμα υπουργεία, στο ΥΠΕΞ και το Πολιτισμού.
Για όλους αυτούς τους λόγους η χθεσινή τοποθέτηση του Ξυδάκη προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη. Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε αρχικά ότι «η Αθήνα και τα Τίρανα ξέρουν πολύ καλά τον ρόλο του Μπελέρη» και συνέχισε: «Δεν είναι ένας αθώος άνθρωπος, έχει ιστορία πολιτική και έχει και ιστορία σκοτεινή. Θα έπρεπε να έχει καθαρίσει αυτή η ιστορία πολλούς μήνες πριν. Και να μη φτάσει να γίνει διπλωματικό αγκάθι στις όχι τόσο καλές σχέσεις Αθήνας και Τιράνων».
Υπήρξαν αντιδράσεις από το πάνελ για την τοποθέτησή του, αλλά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δεν έκανε βηματάκι πίσω. «Να διαβάσετε τα βιβλία και τα ρεπορτάζ. Συνάδελφός μας με πολλές αποστολές στη Βόρεια Ελλάδα έχει γράψει πολλά. Δεν υιοθετώ ούτε τη γραμμή των Τιράνων ούτε τίποτα» επέμεινε.
Αν το χθεσινό σχόλιο του Νίκου Ξυδάκη ήταν μια κλεφτή ματιά από τα… προσεχώς στο μοντέλο αντιπολίτευσης του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι και πολύ ελπιδοφόρο. Με τρόπο ασαφή και αφηρημένο θέλησε να θέσει το ερώτημα μήπως τελικά είμαστε με τον «κακό» της ιστορίας.
Μόνο που σχόλια όπως «ο Μπελέρης δεν είναι ένας αθώος άνθρωπος, έχει ιστορία σκοτεινή, ξέρει η Αθήνα» δεν βοηθάνε την κουβέντα. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έχει γνώση από τα ναρκοπέδια των διπλωματικών σχέσεων και γνωρίζει καλύτερα από καθέναν ότι στον συγκεκριμένο τομέα το ουσιαστικό κριτήριο για όλα τα κράτη του κόσμου είναι τι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και την κυριαρχία της χώρας.
Για παράδειγμα, στο ζήτημα του Μπελέρη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να τον στηρίζει επειδή τον θεωρεί «αθώο», να μην τον θεωρεί αθώο αλλά να τον στηρίζει για λόγους εθνικού συμφέροντος ή και να μην τον στηρίζει εξηγώντας με σαφήνεια στους πολίτες τον λόγο.
Ομως, οι μυστηριώδεις κατηγορίες με τέτοια μισόλογα αδικούν τον Ξυδάκη, από τον οποίο θα περιμέναμε μια ξεκάθαρη στάση. Η απορία που γεννήθηκε χθες είναι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τις απόψεις του πρώην κυβερνητικού στελέχους του.
Τα λάθη του Ξυδάκη ήταν τέσσερα:
1. Αφησε να αιωρούνται σκιές και κατηγορίες δίχως στοιχεία για το κεντρικό πρόσωπο του τελευταίου διαστήματος στις τεταμένες ελληνοαλβανικές σχέσεις, τον προφυλακισμένο στην Αλβανία και πρόσφατα εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη – ένα «δώρο» προς αξιοποίηση για τον Ράμα.
2. «Εξαφάνισε» από την παρέμβασή του το τεκμήριο της αθωότητας. Ο Μπελέρης συνελήφθη δύο μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Το δικαστήριο του Αυλώνα δήλωσε αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Επί τρεις μήνες ο Μπελέρης παραμένει προφυλακισμένος. Χθες, αλβανικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης ως τη δίκη. Ο Μπελέρης δεν έχει καταδικαστεί στην Αλβανία, κάτι που ασφαλώς γνωρίζει ο Ξυδάκης, ο οποίος όμως έτρεξε να τον «καταδικάσει» με τη δήλωση «δεν είναι αθώος».
3. Ο Ξυδάκης έχει θητεύσει ως αναπληρωτής υπουργός στο ΥΠΕΞ. Ξέρει τι είναι η διπλωματία. Δεν είναι κάποιος νεόκοπος ούτε ανήκει στην κατηγορία των ανίδεων που συχνά κυκλοφορούν στην ελληνική πολιτική σκηνή. Δεν μπορεί παρά να κατανοεί ότι με τη στάση του πριονίζει την -όχι επιτυχημένη, ούτως ή άλλως- διπλωματική μάχη που δίνει η Αθήνα στο πλευρό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
4. Ο Ξυδάκης θα μπορούσε να αναλογιστεί ότι σε μια τέτοια υπόθεση είναι ευνόητο πως υπερέχουν πάντα οι εθνικοί λόγοι και η εθνική γραμμή. Σήμερα είναι ένας άνθρωπος εκτός πολιτικής σκηνής. Τίποτα, δηλαδή, δεν τον υποχρέωνε να εκφράσει τη γνώμη του. Και ειδικά όταν «πέταξε» αφηρημένες κατηγορίες, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία.
Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της Αλβανίας. Ναι μεν για την εγχώρια πολιτική κουβέντα όσα είπε ο Ξυδάκης δεν σημαίνουν και πολλά, αφού δεν είναι ενεργός πολιτικός με ρόλο στα πράγματα, όμως για τον Ράμα και τα αλβανικά ΜΜΕ, που ψάχνουν να κάνουν την τρίχα… τριχιά, η τοποθέτησή του ήταν μάννα εξ ουρανού.
Δίνεται, δηλαδή, στα ΜΜΕ της Αλβανίας και στον Ράμα το δικαίωμα να προπαγανδίσουν ότι Ελληνας πρώην αν. υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως ο Μπελέρης δεν είναι αθώος. Για την Ελλάδα ο Ξυδάκης σήμερα δεν είναι κάτι, για την Αλβανία είναι πρώην αναπληρωτής ΥΠΕΞ.
Είναι θλιβερό να ρίχνει μια κλοτσιά ο Ξυδάκης και να γκρεμίζει κάθε προσπάθεια, να απαξιώνει ακόμα και την πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση της ελληνικής μειονότητας μαζί με Ελληνες δημάρχους. Δεν γίνεται ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας, Μανιάνι, να μιλά για σύλληψη-φιάσκο και για παρέμβαση στις ελεύθερες εκλογές, αλλά εδώ στην Ελλάδα πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να αγορεύει σαν εισαγγελέας και να αποφαίνεται, δίχως στοιχεία, «δεν είναι αθώος ο Μπελέρης»…
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
Πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων. Συνεργάστηκε με πολλά έντυπα και από το 1992 ήταν αρθρογράφος και στη συνέχεια αρχισυντάκτης της «Καθημερινής». Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής τον Ιανουάριο του 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν και διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού. Στη συνέχεια ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων.