Επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» για τον νόμο-έκτρωμα
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για τις νέες, επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά επιχείρησε ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Εργασίας προσπάθησε να πείσει ότι όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, που αναμενόταν να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Αυγούστου, είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα οι συμβάσεις «μηδενικών ωρών» και η «δυνατότητα» για εργασία 13 ώρες ημερησίως σε δύο εργοδότες.
Δηλώσεις
«Η κυβέρνησή μας είναι με τον κόσμο της εργασίας. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε μια ανάπτυξη η οποία θα έρθει από συνθήκες σκλαβιάς, γιατί, πέραν του ηθικού ζητήματος, όλοι ξέρουμε ότι αν μια οικονομία δεν στηρίζεται σε υγιείς σχέσεις εργοδοτών – εργαζομένων είναι λίγα τα ψωμιά της. Εμείς δεν θέλουμε πια την Ελλάδα της αρπαχτής.
Θέλουμε την ευρωπαϊκή Ελλάδα. Και η ευρωπαϊκή Ελλάδα έχει στον πυρήνα της τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αρα, να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι» υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι το νέο νομοσχέδιο «δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου με εργαζομένους.
Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πριν ότι υπάρχει ανάγκη να πάει να δουλέψει. Θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές, άρα δεν θα είναι μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πάρει άλλους από αυτούς που έχει δηλώσει». Ο υπουργός Εργασίας συμπλήρωσε πως «ένας εργαζόμενος θα μπορεί να κάνει μία επιπλέον σύμβαση εργασίας, υπό τον όρο ότι δεν θα ξεπερνάει τα ελάχιστα όρια ξεκούρασης που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή τις 11 ώρες ξεκούρασης το 24ωρο. Αυτή η ρύθμιση, που έγινε τόση φασαρία, υπάρχει για να δώσει το δικαίωμα στους εργαζομένους που θέλουν να αυξήσουν νόμιμα το εισόδημά τους και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους».
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις, ο κ. Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι θα δίνεται πλέον η δυνατότητα 6ήμερης εργασίας με ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%. «Σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται “μαύρα”. Πλέον θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησής του προσαυξημένο κατά 40%» τόνισε.
Διάστημα «δοκιμής»
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο μειώνεται στο μισό το χρονικό διάστημα «δοκιμής», εντός του οποίου ένας εργαζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωση απόλυσης. «Σήμερα ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται μπορεί να δουλεύει 12 μήνες και να απολυθεί στους 12 μήνες χωρίς αποζημίωση, με τον νόμο που ισχύει από το 2010. Με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, αυτό το όριο του δόκιμου εργαζομένου γίνεται 6 μήνες. Δηλαδή, η αυτόματη απόλυσή του, που σήμερα είναι 12μηνη, γίνεται 6μηνη» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.
Σε σχέση με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά κινήτρων προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, όσες επιλέξουν να την χρησιμοποιούν «απαλλάσσονται σχεδόν από το σύνολο της γραφειοκρατίας στην ΕΡΓΑΝΗ. Δεν θα χρειάζεται να κάνουν προαναγγελία υπερωριών κ.λπ., άρα ελαφρύνουμε πολύ το γραφειοκρατικό κόστος της επιχείρησης αν επιλέξει να εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα και μπορούμε να την ελέγξουμε στο πόσο χρησιμοποιεί τον κάθε εργαζόμενο και ποιους εργαζομένους έχει».
Ιδιαίτερα σημαντική για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας είναι η απόφαση για την αύξηση του προστίμου από τα 500 ευρώ στα 10.500 ευρώ, όσο είναι δηλαδή για την αδήλωτη εργασία.
Ποινικό αδίκημα
Τέλος, σε συνέχεια, θεσπίζεται ως ποινικό αδίκημα η παρεμπόδιση της εισόδου μιας εταιρίας από συνδικαλιστικές δράσεις. «Εάν οι εργαζόμενοι θέλουν να απεργήσουν, θα απεργούν. Εάν οι εργαζόμενοι όμως θέλουν να δουλέψουν, θα δουλέψουν. Διά της βίας δεν θα εμποδίζεται κανένας για τίποτα. Ούτε για να μην απεργήσει ούτε για να απεργήσει» σημείωσε ο υπουργός.