Μετά τα θλιβερά επεισόδια, λάδι στη φωτιά έριξε και ο «Γκρίζος Λύκος» Μπαχτσελί, που ανέβασε προκλητικό βίντεο (φορώντας μπότες αλά Κεμάλ Ατατούρκ) που το συνοδεύει η φράση «η Κύπρος είναι τουρκική»
Το «ξέφυγαν οι Τούρκοι» δεν μπορεί πια να περιγράψει ούτε με ακρίβεια ούτε όμως και με την ένταση που αντιστοιχεί στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η Αγκυρα κατά τα τελευταία 24ωρα, με φόντο τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Πύλα της Κύπρου, εκεί όπου τόσο το ψευδοκράτος όσο βέβαια και η Τουρκία επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη που ελέγχει η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ και σε μέλη της οποίας επιτέθηκαν οι τουρκοκυπριακές Αρχές.
Την κατάσταση έσπευσε βέβαια εσκεμμένα να πυροδοτήσει κι άλλο ο «Γκρίζος Λύκος» και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ανέβασε βίντεο στο YouTube όπου ο ίδιος φαίνεται να φορά στρατιωτικές μπότες πάνω από το κοστούμι και να περπατά μέσα στο γραφείο του, θυμίζοντας τον Κεμάλ Ατατούρκ!
Το προκλητικό βίντεο συνοδεύει η φράση «η Κύπρος είναι τουρκική», ενώ συγχρόνως πίσω ακούγεται να παίζει το τουρκικό τραγούδι με τίτλο «Μην κλαις, αγάπη μου». Πριν από το βίντεο, όμως, ο Μπαχτσελί φρόντισε με δηλώσεις του να ρίξει λάδι στη φωτιά της έντασης.
«Η κυβέρνηση της “ΤΔΒΚ” έδωσε στα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ την απάντηση που τους άξιζε και εξάλειψε τις απερίσκεπτες προσπάθειες παρεμπόδισης του έργου της. Εχει δίκιο, οι παρεμβάσεις στην περιοχή είναι σωστές και έχει την πλήρη υποστήριξή μας» ανέφερε ο εταίρος του «σουλτάνου».
Σε ανάλογο προκλητικό ύφος -κι ενώ η κατακραυγή για τα γεγονότα είναι πια διεθνής- τοποθετήθηκε για όσα συνέβησαν και ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εκφράζοντας ουσιαστικά την επίσημη θέση της Αγκυρας που θέλει την κατασκευή του δρόμου από το κατεχόμενο χωριό Αρσος προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα στη νεκρή ζώνη της Κύπρου να έχει… ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά.
«Ο δρόμος μεταξύ Πύλας και Αρσους, ο οποίος κατασκευάζεται για να διευκολύνει την πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα εδάφη τους στην Πύλα, έχει ανθρωπιστικό σκοπό. Τουναντίον, η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο έναντι των έργων κατασκευής του δρόμου Πύλας – Αρσους είναι απαράδεκτη και εξαιρετικά λανθασμένη» έγραψε σε ανάρτησή του στο X (πρώην twitter).
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε βέβαια και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, ενώ ο στενός διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, δήλωσε πως «ήταν μεγάλο λάθος να γίνoυν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι Ελληνοκύπριοι εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί», προσθέτοντας και αυτό τα περί «ανθρωπιστικού» σκοπού των έργων στην Πύλα.
Τα γεγονότα στα κατεχόμενα από την Τουρκία κυπριακά εδάφη έκαναν -όπως ήταν αναμενόμενο- πυρ και μανία τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που έχει γίνει ο «κακός μπελάς» των Τούρκων στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υπογράμμισε πως μια τέτοιου είδους επίθεση είναι εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ενώ κάλεσε παράλληλα την τουρκοκυπριακή πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια κλιμάκωσης που θα μπορούσε να διαταράξει τη συνολική σταθερότητα στο νησί.
Οπως σημείωσε δε, πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένη κατασκευή με στόχο την υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνηθείσας νεκρής ζώνης.
Σε αντίστοιχο έντονο ύφος και οι ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους, καταδίκασαν με ανακοίνωσή τους την επίθεση που δέχτηκε η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στη Κύπρο εντός της νεκρής ζώνης από Τουρκοκυπρίους.
Στο τραπέζι του ΟΗΕ οι προκλήσεις
Τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας έχει προγραμματιστεί να συζητήσουν σήμερα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ώρα που ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τα γεγονότα – όπως έκανε άλλωστε σε ανώτατο επίπεδο και η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΟΗΕ κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να «σέβεται» την εξουσία της UNFICYP και να αποσύρει «αμέσως» το προσωπικό και τα μηχανήματά της «από την ουδέτερη ζώνη». Οσα συνέβησαν καταδίκασαν επίσης η Βρετανία και η Γαλλία, που εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους «ανησυχία» για τα αυθαίρετα έργα.