H πρεσβεία στην Κύπρο θα αρχίσει να παρέχει προξενικές υπηρεσίες, χωρίς όμως να αναγνωρίζει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου
Φαίνεται πως έπιασε τόπο η πολιτική της επικίνδυνης ισορροπίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επάνω στις δύο βάρκες -αυτή της Δύσης αλλά και σε εκείνη της Ρωσίας- όλο αυτό τον καιρό που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι καλές σχέσεις που ανενόχλητα διατηρεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μόσχα ο «σουλτάνος» μοιάζουν να αντανακλούν και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα για την Αγκυρα, όπως είναι το Κυπριακό.
Οπως ανέφερε χθες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο θα αρχίσει να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στα Κατεχόμενα, προκαλώντας, βέβαια, με την κίνησή της αυτή τη δικαιολογημένη οργή, μια και κάτι τέτοιο αποτελεί αναγνώριση της εδαφών που ελέγχει παράνομα η Τουρκία μετά την εισβολή του 1974.
Από την πλευρά τους, βέβαια, οι Ρώσοι έσπευσαν να λειάνουν κάπως τις εντυπώσεις -μάλλον μάταια όμως-, καθώς είναι οφθαλμοφανές το τι σημαίνει μια τέτοια κίνηση, ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή.
Η απόφαση της παροχής προξενικών υπηρεσιών «δεν έχει πολιτική χροιά και υπαγορεύεται από την ανησυχία για τους (σ.σ.: περίπου 50.000 Ρώσους) συμπατριώτες μας που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Μουράτ Ζιαζίκοφ, επιχειρώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες. Παρ’ όλα αυτά, όμως, πρέπει να τονιστεί πως στο κείμενο που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο δεν γίνεται αναφορά σε κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αλλά σε «βόρειο».
Ψευδοκράτος
Παράλληλα, χθες ο «υπουργός» Εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου επιβεβαίωσε την είδηση στο κανάλι TRT Haber. «Αυτό το ζήτημα υπάρχει εδώ και έναν χρόνο. Η Ρωσία θέλει να ανοίξει ένα γραφείο και να παρέχει προξενικές υπηρεσίες για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στη (λεγόμενη) “ΤΔΒΚ”. Αυτό συζητείται να είναι ως γραφείο.
Αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ότι η Ρωσία αναγνώρισε τη λεγόμενη “ΤΔΒΚ”». Μιλώντας στο TASS μη κατονομαζόμενος εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας υπενθύμισε ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν εδώ και χρόνια διπλωματικές αποστολές στα Κατεχόμενα, οι οποίες επιλύουν προξενικά ζητήματα.