Βαριά ήττα για τον Αθανασίου η αθώωση Βαξεβάνη. Τώρα ο πρώην υπουργός πρέπει να δικαιολογήσει πώς κατείχε παρανόμως απόρρητα έγγραφα
Οι πολιτικοί και τα κόμματα έχουν το μερίδιό τους στον πόλεμο νεύρων κατά του Τύπου, αλλά με το κυβερνών κόμμα και το σύστημα εξουσίας του το κακό έχει παραγίνει. Είτε δημοσιογράφοι και ΜΜΕ θα «πρέπει» να λειτουργούν σαν cheerleaders, ό,τι κι αν συμβαίνει κι όσο αποκρουστική κι αν είναι η αλήθεια, είτε θα δέχονται πόλεμο. Οι δημοσιογράφοι, αν δεν «κάθονται φρόνιμα» και ξεφεύγουν από το κεντρικό αφήγημα, είτε θα κατηγορηθούν ότι λένε ψέματα είτε θα κυνηγηθούν ως συκοφάντες.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Στην Ελλάδα, παραδοσιακά, το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να «εκπαιδεύσει» τους δημοσιογράφους στον φόβο και στη σιωπή. Η δικαστική υπόθεση Αθανασίου – Βαξεβάνη είναι άλλο ένα παράδειγμα. Ο δημοσιογράφος και εκδότης, που είχε μηνυθεί για συκοφαντική δυσφήμηση από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και βουλευτή της Ν.Δ., αθωώθηκε. Τώρα ο Αθανασίου είναι αυτός που θα πρέπει να βρει μια δικαιολογία για το γεγονός ότι είχε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα του υπουργείου.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας που κίνησε ο βουλευτής Λέσβου δεν κατέληξε όπως προσδοκούσε. Οχι μόνο ο δημοσιογράφος απαλλάχθηκε των κατηγοριών, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα με την πολύ σοβαρή κατηγορία της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου τα έγγραφα που κατέθεσε κατέχοντάς τα παρανόμως ο Χαράλαμπος Αθανασίου! Κοινώς, ο πρώην υπουργός πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος.
Η μήνυση κατατέθηκε από τον πολιτικό έπειτα από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Documento» με τα «έργα και τις ημέρες» του Χαράλαμπου Αθανασίου ως υπουργού Δικαιοσύνης. Χρειάστηκαν 15 συνεδριάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών μέχρι την ετυμηγορία.
Το δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία περί συκοφαντικής δυσφήμησης, κρίνοντας ότι τα δημοσιεύματα δεν περιείχαν ψευδή στοιχεία. Αντίθετα, υπήρξαν ευρήματα για τον ίδιο τον Αθανασίου, που φέρεται ότι κατείχε παρανόμως μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Γιάννη Απατσίδη, δικηγόρου του Κώστα Βαξεβάνη, με υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο πρώην υπουργός αναμένεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, να κληθεί στη Δικαιοσύνη για να αιτιολογήσει πώς έφτασαν στα χέρια του τέτοια έγγραφα και πώς απέκτησε πρόσβαση, μάλιστα σε μια περίοδο που ο ίδιος δεν ήταν καν υπουργός Δικαιοσύνης!
Τα άρθρα του «Documento» που βρέθηκαν στο επίκεντρο αφορούσαν την υπόθεση Αβατάγγελου, τις απονομές χάριτος σε δύο καταδικασμένους για εμπόριο ναρκωτικών επί υπουργίας του Χαράλαμπου Αθανασίου, καθώς και στοχευμένες υπέρ παραβατών του «λευκού κολάρου» νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχαν ληφθεί.
Εισαγγελέας στην υπόθεση ήταν η Μαρία Πετρουλάκη, η οποία και πρότεινε την αθώωση του δημοσιογράφου: «Η τιμή δεν τελεί υπό απόλυτη προστασία όταν η αμφισβήτησή της γίνεται στο πλαίσιο συγκεκριμένων δραστηριοτήτων απαραίτητων σε μια δημοκρατία. Τα δημόσια πρόσωπα, όπως ο κ. Αθανασίου, οφείλουν να είναι ανοιχτά σε δημοσιογραφική κριτική, ιδιαίτερα όταν η κριτική δεν αφορά την προσωπική ζωή κάποιου δημοσίου προσώπου, αλλά τον δημόσιο βίο του». «Αθώος στη δίκη με Αθανασίου. Το δημοσίευμα αφορούσε απονομή χάριτος σε εμπόρους ναρκωτικών, τους προκλητικούς νόμους Αθανασίου που χρησιμοποίησαν οι εγκληματίες του λευκού κολάρου και κατάθεση που υποστήριζε ότι συνεργάτες του ζήτησαν χρήματα για απελευθέρωση κρατουμένου. Νίκη» ανέφερε ο Κώστας Βαξεβάνης μέσω twitter.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χθεσινή τοποθέτηση του δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη σχετικά με τα e-mails που βρέθηκαν στα χέρια του πρώην υπουργού: «Το δικαστήριο διαβίβασε τα πρακτικά στον εισαγγελέα για να διερευνηθούν τα εγκλήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παραβίασης προσωπικών μου δεδομένων και συγκεκριμένα e-mails μου με στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης».
Αναμένεται τώρα η άδεια της Βουλής για την ποινική δίωξη του Αθανασίου, διαφορετικά, όπως διεμήνυσε η πλευρά Βαξεβάνη, η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι στρατηγικές μηνύσεις κατά της δημόσιας συμμετοχής των δημοσιογράφων λέγονται SLAPPs. Είναι συχνά αβάσιμες, ανούσιες ή βασίζονται σε υπερβολικές και συχνά καταχρηστικές αξιώσεις, που αποσκοπούν στον εκφοβισμό και στην επαγγελματική απαξίωση των θυμάτων τους, με απώτερο στόχο τη φίμωσή τους.
Λίγες εβδομάδες πριν το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να πάρει θέση γι’ αυτή την απειλή σε βάρος της ελευθεροτυπίας. Ψηφίστηκε, με συντριπτική πλειοψηφία, μια κατά γενική ομολογία ιστορική γνωμοδότηση για την προστασία των δημοσιογράφων από τις καταχρηστικές διώξεις. Στη χώρα μας εκκρεμούν εκατοντάδες δικαστικές διώξεις κατά δημοσιογράφων από πρόσωπα με θέσεις εξουσίας. Διόλου τυχαία η Ελλάδα είναι στην ντροπιαστική 107η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ελευθερία του Τύπου. Το γεγονός έχουν καυτηριάσει επανειλημμένως MME όπως το «Spiegel» και το «Politico».
Ομως το αυτί της ελληνικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να ιδρώνει. «Η Ελλάδα βλέπει τώρα τα ανησυχητικά, βίαια και καταπιεστικά αποτελέσματα μιας χρόνιας διάβρωσης της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα» έγραφε πέρυσι το «Spiegel». «Μετά την οικονομική κρίση οι απειλές, οι επιθέσεις και οι παρακολουθήσεις με στόχο δημοσιογράφους αυξήθηκαν» πρόσθετε το «Politico».
H πανδημία έκανε τα πράγματα χειρότερα. Οι συνεντεύξεις Τύπου σταμάτησαν, οι ερωτήσεις περιορίστηκαν. O νέος νόμος για τον περιορισμό, υποτίθεται, των fake news ερμηνεύτηκε ως απειλή φυλακής από τον δημοσιογραφικό κόσμο. Ακολούθησαν οι μαζικές υποκλοπές με παγίδευση και δημοσιογράφων. Το κλίμα γίνεται όλο και πιο ζοφερό. Η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα του 2023 είναι, τελικά, μια πολύ δύσκολη, αν όχι χαμένη, υπόθεση…
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Βουλευτής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης
Γεννήθηκε το 1946 στη Λέσβο. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και το 1975 εισήλθε στο δικαστικό σώμα. Το 1992 προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών και το 2008 σε αρεοπαγίτη. Στις διπλές εκλογές του 2012 ήταν επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. Αμέσως μετά ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και το 2013 υπουργός Δικαιοσύνης. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ στις πρόσφατες εκλογές επανεξελέγη, στον νομό Λέσβου.