Ηδη ακούγονται οι πρώτες «μουρμούρες» για έλλειψη συντονισμού στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών, αλλά και οι πρώτες υπόγειες αιχμές κατά των υπουργών
Για τέταρτη μέρα σήμερα οι φωτιές κυρίως στην Αττική και τη Ρόδο καίνε ό,τι βρουν μπροστά τους, με τον κρατικό μηχανισμό να δείχνει ακόμα και τώρα ανέτοιμος να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, παρά τις προ ημερών διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού πως «έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης»!
Ηδη στο κυβερνητικό στρατόπεδο ακούγονται οι πρώτες μουρμούρες για έλλειψη συντονισμού στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών, αλλά και οι πρώτες υπόγειες αιχμές κατά των αρμόδιων υπουργών, καθώς οι διαβεβαιώσεις για ετοιμότητα αποδείχθηκε ότι ήταν στον αέρα. Επίσης αρνητικά σχολιάζεται στους «γαλάζιους» κομματικούς και κοινοβουλευτικούς κύκλους το γεγονός ότι δεν εμφανίζονται συχνά εναέρια μέσα κατάσβεσης, παρά τη δύσκολη κατάσταση, αλλά και η αστεία διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή του επίσκεψη στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής έδωσε εντολή να πάρουν μέρος περισσότερα εναέρια μέσα, λες κι αυτό δεν ήταν κάτι φυσικό να γίνει και χρειαζόταν να δώσει εντολή ο κ. Μητσοτάκης.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, αν και ξαναπήγε χθες στο Συντονιστικό, απέφυγε και πάλι να κάνει δηλώσεις, κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να μην μπει στο κάδρο των ευθυνών, ιδίως μετά την ατυχή δήλωση που έκανε από τις Βρυξέλλες και προκάλεσε δυσαρέσκεια, ότι θα αποζημιωθούν οι πληγέντες, τη στιγμή που ο κόσμος όλος καιγόταν στην ανατολική Αττική!
Ενημέρωση
Στη χθεσινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών στη δυτική Αττική και τη Ρόδο, ενώ έγινε σχεδιασμός για τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, με ακραίες θερμοκρασίες και πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας. Δηλώσεις, όπως προαναφέραμε, δεν έκανε, όμως κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως έθεσε ως προτεραιότητα το τρίπτυχο του σχεδιασμού, που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η προστασία της περιουσίας και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος -εκτός τόπου και χρόνου- μοίραζε ξανά δισεκατομμύρια, λέγοντας σε δηλώσεις του ότι θα γίνει μια «νέα επένδυση, ύψους 2 δισ. ευρώ, στην Πυροσβεστική για εξοπλισμούς»! Κοροϊδία άνευ προηγουμένου! Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Σκέρτσος πρόσθεσε: «Ο μηχανισμός των πυροσβεστών έχει στις τάξεις του πάνω από 16.000 πυροσβέστες, είτε μόνιμο είτε εποχικό/έκτακτο προσωπικό, συν τους δασοκομάντος, οι οποίοι μπήκανε πέρυσι με προσλήψεις. Τα εναέρια μέσα το 2019 ήταν 61, σήμερα είναι 89, ενώ έχουν γίνει σημαντικές προσθήκες και στα οχήματα, από 3.400 οχήματα πέρυσι, φέτος έχουμε περισσότερα από 3.650».
Στο μεταξύ, χθες τις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Σαρωνικού επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο. Σε δηλώσεις του είπε πως προέχει η άμεση αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
«Προέχει η αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής λειτουργίας. Σε δεύτερο χρόνο θα συζητήσουμε αρκετά για την πρόληψη και την πυρόσβεση. Σήμερα πρέπει να στηρίξουμε το έργο της αποκατάστασης και της υποστήριξης της κοινωνίας και των δήμων, και νομίζω ότι αυτή ήταν η προτεραιότητά μας για τη σημερινή μας παρουσία.
Και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και στην καθημερινή πολιτική λειτουργία ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δίπλα στο έργο της αποκατάστασης» επισήμανε. Οπως εξήγησε, θα πρέπει να γίνει άμεση καταγραφή των καταστροφών και να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πολίτες που έχουν πληγεί.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης επισκέφθηκε κι αυτός τις πληγείσες περιοχές στον Δήμο Σαρωνικού Αττικής, που παραμένουν στη ζώνη εξαιρετικά υψηλού κινδύνου πυρκαγιών και για σήμερα.
Τόνισε πως «αντί η κυβέρνηση να χύνει κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, έχει χρέος να πάρει συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, με ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης -και ιδιαίτερα τον καθαρισμό των δασών-, με οργανογράμματα τα οποία ξεκαθαρίζουν τις αρμοδιότητες μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους, και, βέβαια, σχέδια πολιτικής προστασίας βάσει βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».