Εφυγε από το ΠΑΣΟΚ για «αμιγώς πολιτικούς» λόγους. Παγερή η υποδοχή της απόφασής του από τη Χαριλάου Τρικούπη
Η προβληματική συγκατοίκηση Ανδρουλάκη – Λοβέρδου έφτασε χθες το πρωί στα όριά της. Με μια κίνηση που προκάλεσε στη Χαριλάου Τρικούπη ανακούφιση, όπως κρίνεται από την παγερή υποδοχή που της επιφυλάχθηκε, ο «υπουργός της Novartis» και συνυποψήφιος του σημερινού προέδρου για την αρχηγία κοινοποίησε χθες την απόφασή του να παραιτηθεί από όλα τα κομματικά αξιώματα, καθώς και από μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Ο πρώην υπουργός, ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής, γεγονός που αναχαίτισε, όπως λέγεται, τα σχέδιά του να αποτελεί μια μόνιμη και άτυπη γέφυρα με το Μαξίμου, επέδωσε μέσω συνεργάτη του γραφείου του στα χέρια του Ν. Ανδρουλάκη «άκρως εμπιστευτική επιστολή», στην οποία τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις του.
«Μας παρέδωσε την επιστολή την ίδια ώρα που έκανε τις ανακοινώσεις του» σχολίαζαν ιοβόλα στο περιβάλλον του προέδρου, προσθέτοντας λακωνικά: «Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές. Μας έφερε την επιστολή άνθρωπος του γραφείου του ταυτόχρονα με τις ανακοινώσεις που έκανε στο διαδίκτυο».
Επιστολή
Ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλείται «αμιγώς πολιτικούς» λόγους για την παραίτησή του, ενημερώνοντας ότι έχει στείλει «μία άκρως εμπιστευτική» επιστολή στον Νίκο Ανδρουλάκη, στην οποία εκθέτει όλους τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση.
Αναφέρει συγκεκριμένα: «Από σήμερα παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον πρόεδρο του Κινήματος. Εύχομαι στον πρόεδρο, στα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του κόμματος καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους. ΥΓ.: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ’ όλα είναι πεντακάθαρη».
Από το προεδρικό περιβάλλον σχολιάστηκε ότι ο Λοβέρδος δεν έκανε το προηγούμενο διάστημα καμία προσπάθεια επικοινωνίας, προφανώς για να βολιδοσκοπηθούν οι εκατέρωθεν διαθέσεις. Απέφευγαν δε να δώσουν οποιαδήποτε συνέχεια στην εικασία ότι ο πρώην υπουργός είχε εκδηλώσει την επιθυμία να κατέλθει ως κομματικός υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά «έφαγε απογοητευτικά πόρτα» από τον Ανδρουλάκη.
Το ερώτημα κατόπιν τούτων είναι αν θα προσπαθήσει, όπως παλαιότερα. να ιδρύσει νέο κόμμα ή θα ενταχθεί σε κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα, περιμένοντας υπομονετικά μελλοντική αξιοποίησή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που φάνηκε γενναιόδωρος με τέως συντρόφους του, όπως οι Μ. Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Φλωρίδης, Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά.
Άρθρο
Οι προσεκτικοί συνέδεσαν το νέο του διάβημα με άρθρο του πρώην βουλευτή και υπουργού Θεόδωρου Παπαθεοδώρου («Τα Νέα»), στο οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το κενό στο πολιτικό σύστημα του ενός κόμματος δεν μπορεί να παραμείνει, ούτε γίνεται η Ν.Δ. να κυβερνά χωρίς αντίπαλο. Με δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται σε αργία, ένα νέο κόμμα του Κέντρου μπορεί και πρέπει να προκύψει από μεγάλες και ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις, ως ιστορική και συστημική αναγκαιότητα.
Είναι ζήτημα χρόνου». Υπενθυμίζεται ότι επανειλημμένως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ν. Ανδρουλάκης είχε καταγγείλει ότι η παρακολούθησή του από τα υπόγεια του Μαξίμου εκδηλώθηκε στο χρονικό διάστημα που ο ίδιος διεκδικούσε την προεδρία του κόμματος, υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου, «δείχνοντας» την πλευρά Λοβέρδου. Η αλήθεια είναι ότι ουκ ολίγες φορές ο Λοβέρδος προκάλεσε με τις ενέργειές του, όπως όταν κάλεσε τον Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει ποιον θα προτείνει για πρωθυπουργό, από τη στιγμή που εμμένει στη θέση «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας».
Με δηλητηριώδη τρόπο, συνεργάτες του προέδρου σχολίασαν τότε: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Ακη Σκέρτσο». Ενόχληση προκάλεσε και η βιασύνη μετά τις εκλογές να σπεύσει να συγχαρεί τη Ν.Δ. για την επικράτησή της, όπως και το γεγονός ότι μετέβη στο γραφείο του «μικρού αδελφού» του, όπως τον αποκαλεί Σπύρου Αδωνη Γεωργιάδη για μια «φιλική φωτογραφία».
Δείτε επίσης: Ανδρέας Λοβέρδος: Εφυγε ο Ανδρέας και δεν σκοτίστηκε κανείς