Ορκίστηκαν χθες οι 300 της Βουλής. Βαρύ το κλίμα στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την παραίτηση Τσίπρα
Μια νέα, εντελώς διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη και άκρως απρόβλεπτη Βουλή ορκίστηκε χθες, δίνοντας το σήμα έναρξης της νέας περιόδου στην οποία εισέρχεται το πολιτικό σκηνικό. Το νέο Κοινοβούλιο προμηνύεται γεμάτο εντάσεις λόγω της οκτακομματικής σύνθεσής του, με το προεδρείο να αναμένεται να κληθεί να διαχειριστεί τις επικείμενες κρίσεις. To κλίμα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ήταν χθες πανηγυρικό, με μία εξαίρεση, εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από το τιμόνι του κόμματος, έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια, είναι εξαιρετικά νωπή και το κλίμα στην Κουμουνδούρου τόσο βαρύ, που δεν υπήρχε χώρος παρά για «σφιγμένα» χαμόγελα.
Εξάλλου, εκτός των εσωκομματικών εξελίξεων, με το βλέμμα στραμμένο στην εκλογή νέου προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει και μεγάλο μέρος των βουλευτών του, καθώς αριθμεί πλέον 47, από 86 που είχε την προηγούμενη τετραετία.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να εισέλθει στο μέγαρο του Κοινοβουλίου από πλαϊνή -και όχι από την κεντρική- είσοδο, προκειμένου να αποφύγει τους δημοσιογράφους και τις κάμερες. Οταν μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, έκατσε στα μπροστινά έδρανα μαζί με τον Σωκράτη Φάμελλο και την Ολγα Γεροβασίλη, και ήταν αρκετά σκεπτικός.
Το κλίμα πάντως στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των υπόλοιπων κομμάτων ήταν πολύ καλό, με τους βουλευτές να μη σταματούν να βγάζουν selfies και να σχηματίζουν πηγαδάκια. Η ορκωμοσία τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος ευχήθηκε στους βουλευτές «καλή δύναμη».
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο, ενώ ακολούθησε ο όρκος στο Κοράνι των τεσσάρων μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές αλλά και πολιτικοί αρχηγοί το επιθυμούσαν. Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουτσούμπας και Ζωή Κωνσταντοπούλου επέλεξαν πολιτικό όρκο, όπως και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η πλειονότητα των βουλευτών του ΚΚΕ.
Από τις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, οι περισσότεροι επέλεξαν το θρησκευτικό όρκο, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Παύλο Γερουλάνο και τον Στέφανο Παραστατίδη. Συνολικώς, περίπου 50 βουλευτές, το 1/6 της Βουλής δηλαδή, ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.
Μετά την ορκωμοσία των 300, ακολουθεί σήμερα η εκλογή του προεδρείου. Ο Κώστας Τασούλας θα εκλεγεί δεύτερη φορά πρόεδρος του Σώματος, ενώ αντιπρόεδροι θα εκλεγούν από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Θανάσης Μπούρας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση θα καταλάβει η Ολγα Γεροβασίλη, από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης και από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος.
Οι «Σπαρτιάτες» δεν αναμένεται να εκλέξουν αντιπρόεδρο, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα έχουν συμφωνήσουν να μην υπερψηφίσουν τη σχετική πρόταση. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τη Χρυσή Αυγή, καθώς και τότε υπήρξε διακομματική πρωτοβουλία ώστε να μην έχουν εκπροσώπηση στο προεδρείο της Βουλής. Μετά την εκλογή του προεδρείου, την Πέμπτη, θα αρχίσει η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, η οποία θα είναι και η πρώτη κοινοβουλευτική μάχη της νέας περιόδου.
Τυπική χειραψία του Μητσοτάκη με τον Ανδρουλάκη
Μια τυπική χειραψία είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης στην Ολομέλεια κατά την είσοδο του πρωθυπουργού στην αίθουσα, προτού αρχίσει η ορκωμοσία των 300. Οι σχέσεις των δύο παραμένουν τεταμένες, στον απόηχο και της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι δεν πρόκειται να καλυτερέψουν.
Εξάλλου, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε τα χειρότερα για τον πρόεδρο της «πράσινης» παράταξης προεκλογικώς, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πήγε πίσω στους χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε κάθε περίπτωση θα κληθεί πρώτη φορά να αντιπαρατεθεί με τον πολιτικό του αντίπαλο από τα «χαρακώματα» της Βουλής, καθώς την προηγούμενη τετραετία δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις.
Αναταραχή λόγω της… χωροταξίας
Μείζονα αναταραχή έχει προκληθεί στη Βουλή με το «καλημέρα» λόγω της… χωροταξίας των Κοινοβουλευτικών Ομάδων στην Ολομέλεια. Τα νεοεισερχόμενα κόμματα θα κάθονται στα ορεινά της αιθούσης, με τη ΝΙΚΗ και τους «Σπαρτιάτες» να κάθονται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, απόφαση η οποία έχει προκαλέσει την οργή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, ο προσωρινός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να αναδιαμορφωθεί η χωροταξία στην Ολομέλεια και να φύγει η Κ.Ο. των «Σπαρτιατών» πίσω από τα έδρανα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο ότι επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των καθισμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να μην υπάρχει συνέχεια των θέσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα» υποστηρίζει ο Σωκράτης Φάμελλος και προσθέτει: «Θεωρούμε, επίσης, απαράδεκτο ότι επιλέχθηκε η τοποθέτηση του κόμματος “Σπαρτιάτες” στα έδρανα της Αριστεράς στη Βουλή, κάτι αναντίστοιχο με την ιστορία της Βουλής και γενικότερα των Κοινοβουλίων αλλά και με τον κοινοβουλευτικό κανόνα».
Από το προεδρείο υπήρξε η δέσμευση πως το αίτημα θα εξεταστεί, ωστόσο είναι σαφές πως είναι πλέον πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλαγή μετά την ορκωμοσία των 300. Εξάλλου, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, καθώς ούτε η Ν.Δ. ούτε η Ελληνική Λύση ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως επιθυμούν να κάτσουν δίπλα στους «Σπαρτιάτες». Οι τελευταίοι, μάλιστα, δεν επιθυμούσαν να καθίσουν ούτως ή άλλως τέρμα δεξιά, καθώς εκεί κάθονταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.