Αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίστηκαν οι Ν. Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Ν. Ηλιόπουλος. Η Γεροβασίλη αναμένεται να προταθεί για μια θέση αντιπροέδρου της Βουλής
Την εκλογή νέας ηγεσίας στις αρχές του προσεχούς Σεπτεμβρίου, από τη βάση των οργανωμένων μελών, αποφάσισε χθες να εισηγηθεί κατά πλειοψηφία, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αποφασίστηκε επίσης κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί τη σύγκληση διαρκούς συνεδρίου το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.
Οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, τελούν υπό την αίρεση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία αναμένεται να συγκληθεί το διήμερο 15-16 Ιουλίου. Εκεί θα κατατεθούν και οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου, καθώς μέχρι σήμερα, και όπως επιβεβαιώθηκε και χθες, κανένας από τους δελφίνους δεν τολμά να βγει στο φως της ημέρας για να ζητήσει την ψήφο των συντρόφων του. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι καμία από τις εσωκομματικές φατρίες, οι οποίες μετά την αποχώρηση Τσίπρα έχουν χάσει το έδαφος κάτω απ’ τα πόδια τους, δεν είναι βέβαιη για την επιλογή της και την αποδοχή που θα έχει στη βάση του κλονισμένου κόμματος, καθώς και ότι θα συνεχίσουν μέχρι την ύστατη ώρα το αδιάφορο παιχνίδι αναμονής και τακτικισμού, στο οποίο διαπρέπουν από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω Τσίπρα, εκτόξευσε τα ποσοστά του και κατέλαβε την εξουσία.
Εάν οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, τότε, σύμφωνα με την απόφαση της Π.Γ., οι εσωκομματικές κάλπες θα στηθούν στις 3 Σεπτεμβρίου. Διαφορετικά, σε περίπτωση που είναι περισσότεροι, θα επαναληφθούν την επόμενη Κυριακή. Μέχρι στιγμής, χωρίς να διαψευστεί από κανέναν, δυνητικά υποψήφιοι θεωρούνται οι Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ρένα Δούρου και Παύλος Πολάκης, ενώ το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ως δυναμικό αουτσάιντερ ο Διονύσης Τεμπονέρας, που δεν είναι μεν βουλευτής, αλλά δίνει δυναμική υπόσταση στο σενάριο της δυαρχίας, παραπέμποντας στο επιτυχές ιστορικό προηγούμενο Τσίπρα – Αλαβάνου.
Μετά την άρνηση της Ολγας Γεροβασίλη, η οποία θα προταθεί για μια θέση αντιπροέδρου της Βουλής, προσωρινός πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος εν όψει και των τριήμερων προγραμματικών δηλώσεων, της κυβέρνησης που αρχίζουν την Πέμπτη, ορίστηκε ο έμπειρος κοινοβουλευτικός και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Γραμματέας της Κ.Ο. ορίζεται ο Διονύσης Καλαματιανός, με διευθυντή, όπως και πριν, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι Ν. Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Νάσος Ηλιόπουλος.
Το κλίμα, λένε οι συμμετέχοντες, ήταν αρχικώς συναινετικό, ωστόσο πολώθηκε στις ψηφοφορίες, καθώς, σε ατμόσφαιρα ρευστότητας μεταξύ των φατριών, άλλοι πρότειναν εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην εμφανιστεί ακέφαλο το κόμμα στις αυτοδιοικητικές κάλπες, και συνέδριο ύστερα από αυτές, άλλοι πρότειναν προεδρικές εκλογές μέσα στον Ιούλιο και συνέδριο τον Νοέμβριο, και κάποιοι τρίτοι οργανωμένο και ανοιχτό συνέδριο και εκλογή αρχηγού μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Πολάκης: «Δεν έκαμα πίσω ποτέ»
Από τους τελευταίους που κατέφθασαν στην κρίσιμη συνεδρίαση ήταν ο Παύλος Πολάκης. Πάρκαρε τη μηχανή του σε μια άκρη και βγάζοντας μια βούρτσα μαλλιών, περιποιήθηκε την κώμη του προτού εισέλθει στα γραφεία. «Μην αλλάξεις ποτέ! Μην κάνεις πίσω!» τον προέτρεψαν κάποιοι οπαδοί. «Δεν έκαμα πίσω ποτέ» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προτού χαθεί στα ενδότερα.
Μία μέρα νωρίτερα ο Π. Πολάκης, που δέχτηκε πιέσεις «να βγει μπροστά» από το «εμπύρετο» ακροατήριο, το οποίο έχει πολιτικά διαπαιδαγωγήσει, είχε απευθύνει «προς όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος» ένα μικρό μανιφέστο. Εκεί συνιστούσε, σε ασυνήθιστα μετριοπαθείς για την ιδιοσυγκρασία τους τόνους, «ψυχραιμία, και όχι αποφάσεις με πίκρα ή με θυμό. Η Ιστορία ούτε σταματά ούτε τελειώνει, συνεχίζει να γράφεται από τη δράση των ανθρώπων, των κινημάτων, των νέων ηγετών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνιζε, «οφείλει να συνεχίσει να είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης, το κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς, οφείλει να ανασυγκροτηθεί προγραμματικά και οργανωτικά για να εκφράσει ξανά την κοινωνική συμμαχία της εργαζόμενης πλειοψηφίας, των μικρομεσαίων στρωμάτων, της αγροτιάς, της νεολαίας, της προοδευτικής διανόησης και των ανθρώπων της τέχνης».
Αποφασιστικά, πρόσθετε, αφήνοντας αιχμές στην ηγεσία Τσίπρα, «αυτό θα κάνουμε με συντροφικότητα, αλληλεγγύη, τιμιότητα, αλλά και με αποφασιστικότητα, ξεκάθαρες πολιτικές γραμμές και αποτελεσματικές οργανωτικές δομές». Συνόψιζε στο τέλος πως «όσοι ονειρεύονται έναν αποδυναμωμένο ΣΥΡΙΖΑ ή απεργάζονται σχέδια προς αυτήν την κατεύθυνση, θα διαψευστούν οικτρά!»
Γεροβασίλη: Θέλουμε τον Αλέξη, αλλά…
«Τον Αλέξη θέλουμε» φώναξαν στην Ολγα Γεροβασίλη δύο όλοι κι όλοι ηρωικοί οπαδοί, που, αψηφώντας την αποπνικτική ζέστη του Ιουλίου, ξεροστάλιαζαν στο λιοπύρι έξω από το κτίριο της Κουμουνδούρου. Η βουλευτής Αρτας επιτάχυνε γελώντας, αλλά πρόλαβε να πει «απολογητικά», προτού δρασκελίσει την είσοδο, «και εμείς, αλλά…».
Η περίπτωση της πρώην γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φάνταζε ιδανική στα μάτια πολλών για τη θέση της μεταβατικής αρχηγού του κόμματος. Από το προηγούμενο πόστο της είχε διακριθεί διότι με την ήπια συμπεριφορά της και τους επιδέξιους χειρισμούς είχε αποσοβήσει πολλές κρίσεις, αποφεύγοντας περιττές εντάσεις που θα τραυμάτιζαν τη συνοχή της Κ.Ο. Φαίνεται όμως πως όλοι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο.
Η πολύπειρη -παρότι ανήκει στα στελέχη της νέας γενιάς- βουλευτής Αρτας δεν είχε σκοπό να μετατραπεί σε σάκο πυγμαχίας στον ανελέητο εσωκομματικό πόλεμο, προκειμένου οι φατρίες της Κουμουνδούρου να λύνουν πάνω στην πλάτη της τις δικές τους ασυμφωνίες.
Επέλεξε, λοιπόν, να αρνηθεί την προσφορά, προκαλώντας ένα πρόσθετο βραχυκύκλωμα στις διαδικασίες, μέχρι να πέσει στο τραπέζι το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου. Η ίδια φέρεται ότι δήλωσε (i-eidiseis.gr) ότι αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι να φανερωθούν ανοιχτά όσοι φιλοδοξούν να διαδεχθούν τον Α. Τσίπρα. Για τον εαυτό της κράτησε το αξίωμα της αντιπροέδρου της Βουλής.