Η ποικιλόμορφη σύνθεσή της υπόσχεται συνεδριάσεις με εκπλήξεις, εντάσεις και μπόλικες… συγκινήσεις. Η χωροθέτηση των κομμάτων
Μια νέα Βουλή, η οποία λόγω της οκτακομματικής της σύνθεσης αναμένεται να είναι γεμάτη με εντάσεις και με μπόλικες… συγκινήσεις, κάνει πρεμιέρα, με την ορκωμοσία των 300 νωρίς το πρωί. Σήμερα είναι μια μέρα χαράς, καθώς τα χαμόγελα, τα πηγαδάκια και οι selfies δίνουν και παίρνουν, αν και ορισμένοι ομολογουμένως θα είναι μαγκωμένοι.
Ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί ακόμη να βρει τον βηματισμό του στη μετά Τσίπρα εποχή. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της κάλπης της 25ης Ιουνίου επέφερε σαρωτικές αλλαγές στη χωροταξία της Ολομέλειας. Τα πέντε κόμματα που είχαν παρουσία και στην προηγούμενη Βουλή παραμένουν αμετακίνητα -δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση-, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στους νεοεισερχόμενους. Τη δεξιά πτέρυγα θα καταλάβει η Ν.Δ. και πίσω, τέρμα δεξιά της αιθούσης της Ολομέλειας θα βρεθούν οι Σπαρτιάτες. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα καθίσουν μπροστά, και πίσω τους εκείνοι της Ελληνικής Λύσης και κατά πάσα πιθανότητα της ΝΙΚΗΣ.
Αριστερά από το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τέρμα αριστερά το ΚΚΕ και ακριβώς πίσω, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η Πλεύση Ελευθερίας. Μεγάλες αλλαγές έχουν επέλθει και στους χώρους του Κοινοβουλίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει γραφεία, λόγω της μείωσης του αριθμού των βουλευτών του, ενώ τα νέα κόμματα θα κατοικοεδρεύσουν στο ισόγειο του Μεγάρου. Εκτεταμένες είναι οι αλλαγές και στη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Συνολικώς 100 είναι οι βουλευτές που περνούν για πρώτη φορά το κοινοβουλευτικό κατώφλι. Οσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στη νέα Βουλή, αυτή κινείται στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2019, καθώς συνολικά οι γυναίκες οι οποίες κατάφεραν να κερδίσουν μία θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι 67, μία περισσότερη, δηλαδή, από ό,τι την προηγούμενη τετραετία. Σε κάθε περίπτωση, το νέο Κοινοβούλιο αναμένεται να είναι γεμάτο εκπλήξεις.
Τις εύθραυστες ισορροπίες της οκτακομματικής Βουλής θα κληθεί να διατηρήσει την επόμενη τετραετία ο Κώστας Τασούλας, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί εκ νέου πρόεδρος του σώματος, με ευρύτατη μάλιστα πλειοψηφία. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το πρωί της Τρίτης, με τη Νέα Δημοκρατία να προτείνει για αντιπροέδρους τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, καθώς και τον Θανάση Μπούρα, πολύπειρο στο προεδρείο της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει την Ολγα Γεροβασίλη, ενώ το ΠΑΣΟΚ εκ νέου τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Την ίδια ώρα αναμένεται να υπάρξει συνεννόηση κομμάτων, ώστε να μην εκλέξουν αντιπρόεδρο οι Σπαρτιάτες.