Μέχρι τελευταία στιγμή οι τάσεις δεν συμφωνούσαν στα στοιχειώδη, με κίνδυνο για αναβολή της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, που τελικά θα γίνει αύριο
Υστερα από παρατεταμένη δυστοκία που κινήθηκε στα όρια της πολιτικής γραφικότητας και επιβεβαίωσε τις μόνιμες παθογένειες του σχηματισμού, στον ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν τελικώς να συνεδριάσει αύριο στις 12 το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να αποφασίσει τις επείγουσες προτεραιότητες για την ανασύσταση εκ βάθρων του κόμματος μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Οπως είναι λογικό, στη συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα του προσώπου που θα τεθεί επικεφαλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η εκλογή προεδρείου με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα εν όψει των τριήμερων προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που αρχίζουν την Πέμπτη. Μέχρι χθες το απόγευμα οι εσωκομματικές φατρίες δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν ούτε καν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τους επιτελικούς ρόλους στην Κ.Ο., καθώς και στον βουλευτή που θα καταλάβει μία από τις θέσεις των αντιπροέδρων του Κοινοβουλίου.
Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα, που λειτουργούσε σαν αμορτισέρ απόσβεσης κραδασμών, έχει αρχίσει νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν να γίνεται αισθητή, καθόσον οι τάσεις αδυνατούσαν να συμφωνήσουν στα στοιχειώδη, με ορατό τον κίνδυνο η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να οδεύει προς αναβολή. Μάταια, στελέχη της περιφέρειας, όπως πληροφορήθηκε η «δημοκρατία», περίμεναν μια ειδοποίηση στο ακουστικό. Τα μεγαλοστελέχη του αθηναϊκού κέντρου, αφοσιωμένα στον μικρόκοσμό τους, όπου ανθούν οι βυζαντινισμοί και κάθε λογής αδιάφορες για τον λαό ίντριγκες, έδιναν λυσσαλέες μάχες για να περιχαρακώσουν τα μικρά τους φέουδα.
Το όνομα, παρ’ όλα αυτά, που ακούστηκε εντονότερα και, όπως καθολικά αναγνωρίζεται, απολύτως δικαιολογημένα για τη θέση της μεταβατικής προέδρου στην Κ.Ο. ήταν της βουλευτού Αρτας και πρώην γραμματέως της Κ.Ο. Ολγας Γεροβασίλη, ενός συγκροτημένου και ικανού στελέχους. Η ίδια, πάντως, βλέποντας το αρνητικό κλίμα που ακυρώνει κάθε έννοια συντροφικότητας και αλληλεγγύης, αξίωσε να ψηφιστεί ομόφωνα προκειμένου να αποφευχθούν νέα δυσάρεστα ρήγματα.
Τα βλέμματα όλου του ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένα με αγωνία στη συνεδρίαση της Π.Γ., από την οποία περιμένουν να καθορίσει με σαφήνεια και χωρίς οξύτητες τα επόμενα κρίσιμα βήματα.
Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται η ημέρα που θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για την αποτίμηση του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος (ακούγεται η άλλη Κυριακή), η έναρξη των διαδικασιών στις Νομαρχιακές Επιτροπές, ο χρόνος εκλογής του νέου προέδρου και βεβαίως και ο χρόνος διεξαγωγής του επόμενου συνεδρίου. Ολα αυτά τα φαινομενικά απλά στην εσωτερική μυθολογία του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν δύσκαμπτα προβλήματα, δεδομένου ότι με λίγη… καλή προαίρεση, κάτι που αφθονεί στην Κουμουνδούρου, καθένα από αυτά, που σχετίζεται με τις ιδιοτελείς επιδιώξεις της κάθε φατρίας, μπορεί άνετα να περιβληθεί τον μανδύα της πολιτικής διαφωνίας, προσδίδοντας ατέρμονη διάρκεια στις διαδικασίες.
Ολα αυτά, την ώρα που οι τάσεις και οι ποικίλες φυλές βρίσκονται ακόμα και τώρα σε διαρκείς ζυμώσεις και συσκέψεις προκειμένου να διαμορφώσουν τις θέσεις τους για το πώς πρέπει να προχωρήσει το κόμμα στις διαδικασίες αναδιοργάνωσης και ανάδειξης νέου αρχηγού. Το τρέχον Σαββατοκύριακο η «Ομπρέλα» οργανώνει πανελλαδική τηλεδιάσκεψη, ώστε να αποτιμήσει το αποτέλεσμα και να καταλήξει σε συμπαγή θέση. Αφετέρου, όπως πληροφορούμαστε, η «Κίνηση Μελών» που αποτελούσε την προεδρική φρουρά, σκοπεύει να προτείνει δικό της υποψήφιο, «ό,τι κι αν γίνει», στον οποίο όμως δεν έχει καταλήξει ακόμα.
Η μόνη που έχει λόγους να χαίρεται είναι η Ρένα Δούρου. Τηλεφώνησαν από τη Βουλή και τη ρώτησαν με ποιον τρόπο επιθυμεί να ορκιστεί, κάτι που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κράτησε την έδρα της Α’ Πειραιά και όχι της Δ. Αθήνας, αφήνοντας εκτός τον παλαίμαχο Θ. Δρίτσα…
Αχτσιόγλου: Υμνοι στον Αλέξη με καθυστέρηση μίας ημέρας
Με καθυστέρηση μίας ημέρας και ενώ είχαν προηγηθεί σχετικές δηλώσεις άλλων στελεχών και κυρίως απλών ανθρώπων της βάσης που εξέφραζαν τη στενοχώρια αλλά και την ανησυχία τους για τη μελλοντική πορεία του κόμματος, μετά την αποχώρηση Τσίπρα, εδέησε χθες να κοινοποιήσει την άποψή της και η Εφη Αχτσιόγλου. Οι λόγοι της αξιοσημείωτης βραδυπορίας ερμηνεύονται απλά. Είτε η τομεάρχης Οικονομικών, η οποία εκτινάχθηκε στο κομματικό στερέωμα χάρη στην εύνοια Τσίπρα, το πήρε κατάκαρδα και δεν μπορούσε να συνέλθει από τη στενοχώρια της είτε πράγματι προτίθεται να δηλώσει παρούσα στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία που μόλις ξεκίνησε.
Η πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχτιζε μεθοδικά το προφίλ της όλα αυτά τα χρόνια και υποκατέστησε με απόφαση Τσίπρα στον τομέα της τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με ανάρτησή της στο facebook αναφέρει τα εξής: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και θα παραμείνει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και για την Αριστερά παγκοσμίως.
Σε συνθήκες εξαίρεσης, σε μια γωνιά της Ευρώπης, ηγήθηκε μιας πρωτόγνωρης πολιτικής ανατροπής, φέρνοντας την Αριστερά στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα έδειξε πως ένας άνθρωπος χωρίς δεσμούς και εξαρτήσεις από τους “νόμιμους ιδιοκτήτες” της χώρας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός.
Αγωνίστηκε, διαπραγματεύτηκε και μετά από μια μεγάλη διαδρομή γεμάτη νίκες, ήττες, υποχωρήσεις, επιταχύνσεις και φρεναρίσματα δικαιώθηκε. Στήριξε τον κόσμο της εργασίας, έβαλε στο επίκεντρο τους πολλούς, την ανθρωπιά, τα δικαιώματα. Πήγε κόντρα στο ρεύμα του εθνικισμού, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας. Eδειξε έναν άλλο δρόμο για την πολιτική και τους πολιτικούς. Δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος όταν έπρεπε να υπερασπιστεί αξίες και αρχές. Και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μάθημα που μας έδωσε».
Διαβεβαιώνει δε ότι «μαζί του θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για τους πολλούς, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, για μια κοινωνία αξιοπρέπειας».
Να σημειωθεί ο παγερός τρόπος, στα όρια της εχθρότητας, που υποδέχθηκαν τις ανακοινώσεις Τσίπρα επιφανή μέλη της «Ομάδας Μπανιά» στο κόμμα, όπως οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Αριστείδης Μπαλτάς, Κώστας Γαβρόγλου κ.ά.
Το αινιγματικό κείμενο του Ν. Μαραντζίδη
Με ένα αποθεωτικό αλλά και βαθιά αινιγματικό κείμενο αποχαιρέτησε τον Αλέξη Τσίπρα ο τελευταίος στενός του συνεργάτης Νίκος Μαραντζίδης.
Στο κείμενό του με τίτλο «Στο επανιδείν, Γενναίε Μεγάλε!» ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας που ανέλαβε το δύσκολο έργο της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου μίλησε για τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη μάχη που έδωσε αυτό τον μήνα για την προσπάθεια διατήρησης του κόμματος στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο ίδιος, μάλιστα, σε ένα άκρως συναισθηματικό και αφηγηματικό κείμενο μιλά για το πολιτικό μέγεθος του Αλέξη Τσίπρα, παραμερίζοντας το γεγονός πως προέρχεται από μια διαφορετική πολιτικό-ιδεολογική μήτρα. Δεν διστάζει να τον χαρακτηρίσει έναν «χαρισματικό ηγέτη που συνομιλεί με την Ιστορία μέσω του ενστίκτου του». Αποδίδει δε την απόφαση του τέως -πια- προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει σε αυτό το ένστικτο που τον χαρακτήριζε σε όλη του τη πολιτική πορεία.
Ανοιχτά σενάρια
Ωστόσο, όλο το… ζουμί βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο του κειμένου του Νίκου Μαραντζίδη, ο οποίος αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά αναφορικά με το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα: «Μια συμβουλή μόνο: ας μη βιαστούν να βάλουν όλες τις λέξεις τους σε αυτόν τον αποχαιρετισμό, σε αυτόν τον πολιτικό επικήδειο, ας κρατήσουν και μερικές στην άκρη. Μπορεί -ποιος ξέρει;- μια μέρα να χρειαστεί να ξαναγράψουν κάτι παρόμοιο για τον Αλέξη. Ας μην ειπωθούν όλα τώρα!» Αυτή η τελευταία ρήση του είναι που γεννά και τα περισσότερα ερωτήματα για το μέλλον ενός πολιτικού που σημάδεψε την Ιστορία της τελευταίας δεκαετίας, όντας μόλις 49 ετών το 2023.
Το «όχι» Σακελλαρίδη και οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο
Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από το προσκήνιο έχει βάλει «φωτιά στα τόπια» του ΣΥΡΙΖΑ. Σε πυρετώδεις συσκέψεις και με ψυχολογία που αγγίζει τα όρια του πανικού, οι κομματικές βαρονίες συσκέπτονται αδιαλείπτως, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ο εκλεκτός που θα οδηγήσει το αμήχανο κόμμα σε ήρεμα νερά την επόμενη μέρα. Ένα από τα ονόματα που προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προηγούμενες ώρες ήταν και αυτό του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Ο ίδιος χθες και προτού η σχετική φημολογία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις έσπευσε να ξεκαθαρίσει λακωνικά: «Δεν ενδιαφέρομαι να είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα». Σε ερώτηση, πάντως (Real) για το αν σκέφτεται να ασχοληθεί ενεργά με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού, απάντησε «το αφήνω ανοιχτό, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Δεν το αποκλείω».
Σημειώνεται ότι ο διευθυντής του Ινστιτούτου ETERON και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο οποίος έχει αποχωρήσει από το κόμμα εδώ και οκτώ χρόνια, με δημόσια παρέμβασή του, λίγο πριν από τις δεύτερες κάλπες, δήλωσε την κριτική στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση του εκτιμήθηκε δεόντως από τον Αλέξη Τσίπρα, ως πηγαία εκδήλωση παραταξιακής αγωνίας, καθώς, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «δεν επιζητώ κανέναν ρόλο, όπως συνειδητά δεν το έχω κάνει εδώ και χρόνια, ούτε είδα εσωκομματική αναμπουμπούλα και εμφανίστηκα. Με νοιάζει πραγματικά ο κοινός σκοπός της Αριστεράς που εκφεύγει από τα στενά κομματικά όρια και μετατρέπεται σε κοινωνικό διακύβευμα».
Στο μεταξύ, μαίνεται στο παρασκήνιο η μάχη των υποψηφιοτήτων. Βασική μέριμνα όλων των πλευρών είναι να διατηρηθεί ο εσωκομματικός ανταγωνισμός σε ένα ευπρεπές ύψος και να μη δοθεί η εντύπωση «πολιτικής πασαρέλας» και «δελφινάριου» όπως συνέβαινε πριν από λίγα χρόνια στη Ν.Δ.
Ηδη έχουν ξεχωρίσει κάποια ονόματα τα οποία πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, χωρίς όμως κανένα από αυτά να επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να διαψεύδει, όπως ο Σακελλαρίδης, τις φήμες.
Η βασική πρόταση
Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνεται η Εφη Αχτσιόγλου, που φαίνεται πως θα αποτελέσει τη βασική πρόταση της «ομάδας Τζανακόπουλου». Εναλλακτικά συζητείται και η περίπτωση Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος δεν αποκλείεται να παραμερίσει αν προκριθεί η πρώτη επιλογή.
Πρόκειται για δύο στελέχη, πάντως, με σημαντικές κομματικές και κυβερνητικές εμπειρίες, που δεν παράγουν τριβές και έριδες, ενώ σαν αουτσάιντερ ακολουθεί ο πρώην εκπρόσωπος Νάσος Ηλιόπουλος. Η Ρένα Δούρου και ο Παύλος Πολάκης, και ειδικά ο δεύτερος, που έχει ένα θερμό ακροατήριο, το ζυγίζουν ακόμα, ενώ αναβαθμίζεται διαρκώς το «χαρτί» του Διονύση Τεμπονέρα. Μπορεί κάποιοι να λένε ότι στην περίπτωση αυτή «θα έχουμε διαρχία», αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που υποστηρίζουν ότι είναι ο μόνος που μπορεί να ξαναδώσει στο κόμμα τη χαμένη του αίγλη.