Ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο προσδιόρισε τους στόχους για τη νέα τετραετία, ενώ ξεκαθάρισε στα στελέχη της κυβέρνησης να μην επιδιώκουν την προσωπική τους προβολή
Τους στόχους της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προχωρώντας ταυτόχρονα και σε συστάσεις προς τους υπουργούς να μην επιδιώκουν μόνο την προσωπική τους προβολή και του δικού τους έργου, αλλά την προβολή και υπεράσπιση όλου του κυβερνητικού έργου.
«Η πρώτη μας συνεδρίαση πραγματοποιείται στο φως μιας μεγάλης εκλογικής νίκης. Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λαό για την επιλογή του. Οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές και έχουμε χρέος να τις εκφράσουμε, καθώς αυτές προέρχονται από ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα, το οποίο μας εμπιστεύτηκε» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, τα οποία είναι:
• Νομοσχέδιο για την οργάνωση του κράτους, δηλαδή το «Επιτελικό Κράτος 2», έτσι ώστε «ο συντονισμός μας και η άσκηση κεντρικής πολιτικής να γίνουν πιο αποτελεσματικά», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.
• Νομοσχέδιο που θα αποτυπώνει τις κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. «Μέλημά μας θα είναι η δρομολόγηση οικονομικής ανακούφισης των πολιτών, η εξακολούθηση της αντιμετώπισης του επίμονου προβλήματος της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, αλλά και η κάλυψη κάποιων πολύ επίκαιρων έκτακτων κοινωνικών αναγκών» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Για ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ
Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει και η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, από το Υπερταμείο στο οποίο είχαν εκχωρηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, θα περιλαμβάνει και την υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων να κοστολογούνται από ανεξάρτητο φορέα, ενώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι και το ΕΚΑΒ, με την «ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα -ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές-, με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ενοπλες Δυνάμεις όσο και από την Πυροσβεστική».
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως δεν αναφέρθηκε σε προσλήψεις για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, αλλά επικαλέστηκε τη βοήθεια του Στρατού και της Πυροσβεστικής. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις τέσσερις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίες είναι: καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι στην πρώτη θητεία ψηφίστηκαν παραπάνω από 400 νόμοι, όμως οι στόχοι πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι, όχι ως προς τον αριθμό των νόμων που θα ψηφίζουμε, αλλά κυρίως στην εφαρμογή όσων νόμων έχουν ψηφιστεί.
«Θα το ξαναπώ, κυρίως για τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου: η αποστολή δεν τελειώνει στη νομοθέτηση, αρχίζει στη νομοθέτηση. Ολοκληρώνεται μόνο με χειροπιαστό έργο. Υπουργός, άλλωστε, μην το ξεχνάμε, σημαίνει “υπό έργον”» σημείωσε. Στη συνέχεια έκανε συστάσεις στους υπουργούς, λέγοντας ότι «πετυχημένος υπουργός είναι εκείνος που μιλάει για το έργο του, αλλά και αυτός που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας, και ο νοών νοείτω!»
«Είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα» είπε στους υπουργούς, ζητώντας από όλους λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Τόνισε πως η φράση που είχε πει προεκλογικά ότι «είμαστε η αντιπολίτευση του εαυτού μας» δεν είναι ένα σχήμα λόγου και σημείωσε πως η κοινωνία είναι πιο μπροστά από κάποια κόμματα, «δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν και μας έδωσαν τη σκυτάλη του μέλλοντός τους».
Προειδοποίησε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι «κανείς δεν είναι ουσιαστικά μόνιμος στον ρόλο και όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε παντού», και τόνισε ότι τη νέα θητεία «θα ήθελα να την ονομάσουμε “θητεία της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων” που πρέπει να κάνει η χώρα για να αρπάξει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της».
Για τις εκλογές
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα που ανέδειξε οκτώ κόμματα στη Βουλή, έδειξε να μην είναι ευχαριστημένος, καθώς είπε ότι θα υπάρξει κακοφωνία και όχι πολυφωνία.
«Οκτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας, ψηφοφόροι, κουρασμένοι από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, δεν πήγαν να ξαναψηφίσουν και, στο ίδιο κλίμα εφησυχασμού, κάποιοι άλλοι διάλεξαν τη χαλαρή ψήφο και κάποια μικρότερα κόμματα» είπε και επεσήμανε: «Αποδείχθηκε, έτσι, αυτό για το οποίο εξαρχής είχα προειδοποιήσει, και το οποίο νομίζω ότι θα το δούμε και στην πράξη να εξελίσσεται, ότι δηλαδή πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη δημοκρατική πολυφωνία, αλλά ίσως να προκαλούν πολιτική… κακοφωνία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πολίτευμά μας ξέρει πολύ καλά να αυτοπροστατεύεται και πάντα ο κοινοβουλευτισμός έχει τη δύναμη να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα».
Υπερβολές με 959 δράσεις που περιέχουν οι μπλε φάκελοι
Από έναν μπλε φάκελο παρέλαβαν οι υπουργοί κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που περιλαμβάνει τις προτεραιότητες ανά τομέα αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν για την προώθηση των απαιτούμενων αλλαγών.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στους μπλε φακέλους συμπεριλαμβάνονται 120 μεταρρυθμίσεις και 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, στα οποία απέδωσε ιδιαίτερη σημασία, καθώς και 959 επιχειρησιακές δράσεις.
Κάθε μπλε φάκελος περιλαμβάνει επίσης: Το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027, τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες του έτους 2023, το σύνολο των κειμένων αναφοράς για το κυβερνητικό έργο της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023, καθώς και χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών.