Ψηλά στην ατζέντα Χατζηδάκη η μείωση σε ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος, τεκμήρια και ΕΝΦΙΑ, η αύξηση (1.000 € ανά τέκνο) του αφορολόγητου και η επέκταση του market pass
Οι φοροελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί προεκλογικά το κόμμα της Ν.Δ. φαίνεται πως αποτελούν ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία ο πρωθυπουργός θα παραδώσει στους υπουργούς τους μπλε φακέλους που περιλαμβάνουν όλες τις προτεραιότητες και τους στόχους των χαρτοφυλακίων τους, θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του σε υπουργείο.
Συγκεκριμένα, στις 5 το απόγευμα θα μεταβεί στην οδό Νίκης, στο υπερ-υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο θα κληθεί να «τρέξει» το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, με στόχο τη μείωση των φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με αυτή την επίσκεψη ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει το στίγμα των προθέσεων για την επόμενη τετραετία, που έχει ως στόχο τη μείωση των φόρων αλλά και την ενίσχυση της αγοράς με τα κονδύλια από τα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως εκείνα από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το ΕΣΠΑ.
Ψηλά στην ατζέντα του νέου υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη είναι η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος (με προοπτική κατάργησής του τα επόμενα χρόνια), οι μειώσεις στα τεκμήρια που πλήττουν κάθε χρόνο εκατομμύρια φορολογουμένους, η αύξηση στο αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ ανά τέκνο σε οικογένειες με παιδιά, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίσουν το σπίτι τους, αλλά και την επέκταση του επιδόματος market pass για τουλάχιστον ακόμα τρεις -ή έως και έξι- μήνες. Σε επόμενο στάδιο θα δρομολογηθεί η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, που σήμερα βρίσκονται στο 24% και το 13%.
Αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξε αναστάτωση για το «καλάθι του νοικοκυριού», που έχει ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ λόγω της ενεργειακής κρίσης, καθώς με βάση το ισχύον πλαίσιο το μέτρο κανονικά θα ρίξει αυλαία στο τέλος του μήνα.
Ωστόσο, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας διευκρίνισε χθες, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, πως το «καλάθι του νοικοκυριού» θα παραταθεί και πως τις επίσημες ανακοινώσεις θα πραγματοποιήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα.
Οικονομίας – Οικονομικών: Οι έξι μεγάλοι στόχοι με μηδενικό χρόνο ανοχής!
Με μηδενικό χρόνο ανοχής, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καλείται να «τρέξει» όλες τις εκκρεμότητες και τις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε «ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο ανοίγει μετά τις εκλογές και το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτεί η χώρα» και επισήμανε πως το νέο επιτελείο πρέπει να χτίσει πάνω στις επιτυχίες της προηγούμενης τετραετίας.
Έκανε σαφές ότι θα γίνουν σεβαστοί οι κανόνες της Ε.Ε., ωστόσο τόνισε πως υπάρχει σοβαρό περιθώριο ευελιξίας και αυτό επιδιώκει να αξιοποιήσει. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η μείωση του δημόσιου χρέους, καθώς από την επόμενη χρονιά επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες από την Κομισιόν και μπαίνει τέλος στη δημοσιονομική ευελιξία που είχε εφαρμοστεί λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων.
Οι 6 στόχοι του νέου υπερυπουργείου είναι:
Πρώτος στόχος είναι οι μέσοι ρυθμοί ανάπτυξης ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα συμβάλουν στην αύξηση των μισθών κατά 25%. Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενώ προέβλεψε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.
Δεύτερος στόχος, το νέο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων σε εξαγωγές και εισαγωγές, με στόχο ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και η ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών.
Τρίτος στόχος, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με στόχο την περαιτέρω μείωση του φορολογικού βάρους.
Τέταρτος στόχος, η πλήρης εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των «κόκκινων» δανείων και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των τραπεζών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Πέμπτος στόχος, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημόσιων επενδύσεων.
Εκτος στόχος είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.