Η νέα κυβέρνηση έχει 63 μέλη και ο βασικός κορμός των υπουργών είναι τα ίδια πρόσωπα της περασμένης τετραετίας, με την ανανέωση να περιορίζεται κυρίως στους υφυπουργούς
Η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. που ορκίζεται σήμερα έχει 63 μέλη και είναι από τις πολυπληθέστερες που σχηματίστηκαν ποτέ στη χώρα. Ο βασικός κορμός των υπουργών είναι τα ίδια πρόσωπα των κυβερνήσεων της περασμένης τετραετίας, με την ανανέωση να περιορίζεται κυρίως στους υφυπουργούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναλαμβάνουν πρώτη φορά κυβερνητικά καθήκοντα.
Ο πρωθυπουργός, όπως είχε πει, μετακίνησε σε άλλα υπουργεία όσους υπουργούς κράτησε από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, πλην της Λίνας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού. Ορισμένες από αυτές είναι έκπληξη, όπως του Μάκη Βορίδη και του Αδωνη Γεωργιάδη. Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις του ότι θα αυξήσει τον αριθμό των γυναικών, στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν μόνο 15 γυναίκες. Οι τέσσερις είναι υπουργοί, μία αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί.
Στην προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οι γυναίκες ήταν εννιά (τρεις υπουργοί και έξι υφυπουργοί). Ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναδεικνύεται μία νέα ομάδα στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα «τρέξει» το επιτελικό κράτος, με τους Ακη Σκέρτσο που παραμένει υπουργός Επικρατείας, τον Σταύρο Παπασταύρου που ορίστηκε δεύτερος υπουργός Επικρατείας, τον Γιάννη Μπρατάκο στη θέση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αλλά και τον Μάκη Βορίδη ως υπουργό Επικρατείας, με φανερή αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο και κρυφή την αντιμετώπιση στη Βουλή της εκ δεξιών της Ν.Δ. αντιπολίτευσης.
Εντύπωση προκάλεσε η αντικατάσταση στο υπουργείο Εξωτερικών του Νίκου Δένδια (που αναλαμβάνει το Αμυνας) από τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Πρόκειται για μια αλλαγή που δεν μπορεί παρά να έχει άμεση σχέση με τα Ελληνοτουρκικά και την αποκατάσταση επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο, αφού ο πρωθυπουργός βάζει τον πιο έμπιστό του άνθρωπο, που σημειωτέον είχε προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις το 2020, όταν είχε θέσει την κόκκινη γραμμή στο Αιγαίο στα 6 και όχι στα 12 ναυτικά μίλια. Επίσης, ο πλήρης έλεγχος αυτού του υπουργείου από τον ίδιο σηματοδοτείται και από την τοποθέτηση σε θέση υφυπουργού της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, που ήταν επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του.
Στη νέα κυβέρνηση διατήρησε σε θέσεις υφυπουργών μία ομάδα εξωκοινοβουλευτικών στελεχών που είναι της απόλυτης εμπιστοσύνης του, όπως είναι, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Χαρδαλιάς στο υπουργείο Αμυνας, ο Παναγιώτης Τσακλόγλου στο υπουργείο Εργασίας, ο Κ. Φραγκογιάννης στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Θ. Λιβάνιος, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
Την αναμόρφωση του ΕΣΥ, που έχει υποσχεθεί ο κ. Μητσοτακης, θα αναλάβει ο πασοκογενής Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ την κεντρώα διεύρυνση υποτίθεται ότι την ενισχύει και με τον Γιώργο Φλωρίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που ξεχώρισε στα social media ως ένα… αντι-ΣΥΡΙΖΑ τρολ του κ. Μητσοτάκη.
Από τη νέα κυβέρνηση μένουν εκτός μεγάλα ονόματα του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος, όπως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Στέλιος Πέτσας, ο Κώστας Τσιάρας, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο Θάνος Πλεύρης, o Xρήστος Στυλιανίδης, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, η Μίνα Γκάγκα.
Στις δομικές αλλαγές της κυβέρνησης περιλαμβάνονται: Η μεταφορά στο υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημόσιων πόρων/επενδύσεων 80 δισ. ευρώ για την επόμενη θητεία. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό αλλά και η σύσταση του νέου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς, με rotation σε υπουργούς, νέα στελέχη, πρόσωπα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικούς γραμματείς υπουργείων που αναβαθμίζονται.