Συρρικνωμένη από κάθε άλλη φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ! Ποιες οι απώλειες για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
Πολλά μεγάλα ονόματα της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην επόμενη Βουλή. Τα περισσότερα αφορούν, όπως είναι φυσικό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω της κατάρρευσης των ποσοστών του, βάσει των οποίων κέρδισε μόλις 48 έδρες.
Από τη «γαλάζια» παράταξη δεν κατάφερε να εκλεγεί η Φωτεινή Πιπιλή, καθώς η Ν.Δ. έβγαλε τελικά έξι έδρες στην Α’ Αθηνών (αντί για επτά στις 21 Μαΐου). Η κατανομή των εδρών αφήνει εκτός Κοινοβουλίου και τον πρώην υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, όπως και την Αρια Αγάτσα στον ίδιο τομέα.
Στον Δυτικό Τομέα δεν μπαίνει στη Βουλή η Μαρία Συρεγγέλα, στον Νότιο Τομέα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Γαϊτάνης και η Ιωάννα Γκελεστάθη, ο Ιωάννης Τραγάκης στη Β’ Πειραιώς, η Βάσω Κόλλια στην Ανατολική Αττική, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός στην Αιτωλοακαρνανία, ο Ζήσης Τζηκαλάγιας στην Καστοριά, ο Κωνσταντίνος Κιλτίδης στο Κιλκίς και ο Βασίλης Διγαλάκης στα Χανιά.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, η πολύ μεγάλη υποχώρηση από το 31% του 2019 στο 17,84% έφερε σημαντικές ανακατατάξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, με πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη να μένουν εκτός Βουλής. Θέση στο Κοινοβούλιο δεν εξασφάλισε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τελικά τρεις βουλευτές Επικρατείας.
Στην Α’ Αθηνών δεν κατάφερε να εκλεγεί τελικά ούτε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όπως επίσης και οι Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός Παιδείας και ιστορικό στέλεχος της παράταξης, Νίκος Μανιός, Χριστόφορος Βερναρδάκης και Αννα Φιλίνη. Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών εκτός Βουλής μένει και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όπως επίσης το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και οι Κώστας Ζαχαριάδης και Αννέτα Καββαδία.
Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών έμειναν εκτός του Κοινοβουλίου ο Δημήτρης Βίτσας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Χαρά Καφαντάρη και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ κινδυνεύει να χάσει τη θέση της στη νέα Βουλή και η Ρένα Δούρου, αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει τη συγκεκριμένη έδρα. Στον Νότιο Τομέα Αθηνών δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή ούτε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας, όπως επίσης και ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, η Βασιλική Κατριβάνου, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και το πρώην ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας.
Στην Α’ Πειραιώς δεν εκλέγεται το ιστορικό στέλεχος της παράταξης Θεόδωρος Δρίτσας, σε περίπτωση που επιλέξει αυτή την έδρα ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη Β’ Πειραιώς μένει εκτός ο Γιάννης Ραγκούσης. Στην Ανατολική Αττική δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Χρήστος Σπίρτζης, στην Α’ Θεσσαλονίκης έμειναν εκτός Βουλής ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και ο Κώστας Ζουράρις, στη Β’ Θεσσαλονίκης η Δώρα Αυγέρη, στην Αιτωλοακαρνανία οι Θανάσης Μωραΐτης και Γιώργος Βαρεμένος, στη Λακωνία ο Σταύρος Αραχωβίτης, στο Ρέθυμνο ο Ανδρέας Ξανθός και στα Χανιά ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης.
Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, αίσθηση προκαλεί η αποτυχία του Ανδρέα Λοβέρδου στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ο οποίος πριν από λίγους μήνες είχε διεκδικήσει την αρχηγία της παράταξης στις εσωκομματικές εκλογές. Εκτός Βουλής ύστερα από πολλά χρόνια μένει το ιστορικό στέλεχος Κώστας Σκανδαλίδης (Α’ Αθηνών), ο Παύλος Χρηστίδης στον Νότιο Τομέα ή ο Χάρης Καστανίδης στην Α’ Θεσσαλονίκης, ανάλογα με ποια από τις δύο έδρες θα κρατήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β’ Πειραιώς και η Αικατερίνη Ταγαρά στην Κορινθία.