Κατηγορηματική διάψευση από τον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στις φήμες ότι η Ν.Δ. έχει κρυφό σχέδιο για συμφωνία με την Αγκυρα
Με τη φράση «Οι Πρέσπες είναι λίμνες, το Αιγαίο είναι θάλασσα», ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διέψευσε ότι η Ν.Δ. έχει κρυφό σχέδιο για συμφωνία με την Τουρκία, το λεγόμενο «Πρέσπες του Αιγαίου».
«Οι Πρέσπες είναι λίμνες, το Αιγαίο είναι θάλασσα. Η διαφορά είναι προφανής και απλώς με τη γεωγραφία. Ούτε υπάρχει κάποιο κρυφό σχέδιο ούτε θα μπορούσε να υπάρχει σχέδιο ούτε υπάρχει κρυφή διπλωματία στα πολύ σοβαρά θέματα» είπε στο Newsbomb.gr αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί «Πρεσπών του Αιγαίου» και το αν υπάρχει κρυφή ατζέντα. Οπως είπε, «εδώ έχει δημιουργηθεί μια εθνική στάση, μια εθνική ενιαία αντίληψη για το πώς και πού η χώρα μπορεί να βρει σημεία επαφής με την Τουρκία. Εναπόκειται στην Τουρκία αν θα θελήσει να εκμεταλλευτεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που τώρα υπάρχει».
Ο κ. Δένδιας έστειλε κι ένα μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, συστήνοντας «να μη δυναμιτίσουμε το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε από τους σεισμούς και να αφήσουμε στην επόμενη κυβέρνηση να δοκιμάσει αν μπορεί να βρει μια λύση». Εδειξε όμως να μην είναι πολύ αισιόδοξος, καθώς για το πόσες πιθανότητες δίνει να βρεθεί λύση είπε: «Πιθανότητες 10-90, 20-80; Και πολύ λέω». «Ας περιμένουμε να δημιουργηθεί κυβέρνηση στην Ελλάδα και, από εκεί και πέρα, να δούμε αν η Τουρκία έχει διάθεση το παράθυρο να το κάνει πόρτα ή θέλει πάλι να πάμε στα παλιά και να μπούμε στη λογική των προκλήσεων και της παραβίασης ή των λεκτικών παραβιάσεων, είτε των καλών σχέσεων είτε του Διεθνούς Δικαίου» είπε.
Ερωτηθείς για την κρίση τον Αύγουστο του 2020, ο κ. Δένδιας είπε ότι ο κρίσιμος παράγοντας που βοήθησε στην αποκλιμάκωση ήταν η ψυχραιμία των κυβερνητών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, «για τα οποία η χώρα πρέπει να είναι περήφανη». «Με λάθος χειρισμούς δεν ξέρω πού θα μπορούσαμε να φτάσουμε. Και οφείλω να πω ότι υπήρξε ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην κράτηση Μπελέρη στην Αλβανία, είπε ότι είναι «πέραν των ορίων του κράτους δικαίου» και διεμήνυσε στην Αλβανία ότι πρέπει να το αντιληφθεί και να γίνει αντιληπτό πως απαραίτητο για έναν δρόμο προς την Ε.Ε. είναι να υπάρχει κράτος δικαίου.