Σοκ από την ανατριχιαστική δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ., να… ξεμπερδεύουμε με τους βαριά αρρώστους γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά
Τον Σπύρο Πνευματικό ψήφισαν 14.973 άνθρωποι στις τελευταίες εκλογές. Οργώνοντας τις πλατείες και τα καφενεία της Εύβοιας προεκλογικά, για να αλιεύσει καμιά ψήφο, είναι στατιστικά βέβαιο ότι συνάντησε και κάποιους καρκινοπαθείς. Προφανώς και δεν τους είπε ότι η πρότασή του για το ΕΣΥ είναι να γίνεται επιλογή ασθενών λόγω κόστους, όταν κάποιες περιπτώσεις είναι πιο δύσκολες από τις άλλες.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Αντιθέτως, μετά τον σταυρό στα ψηφοδέλτια, ο Πνευματικός μάς «διαπότισε» χθες με το δικό του ανατριχιαστικό δόγμα περί νοσηλείας και μας έδειξε τον τρόπο που ο ίδιος, ως βουλευτής και γιατρός, αντιλαμβάνεται το ΕΣΥ. Είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή πως «δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο όταν πάμε και του πούμε ότι “δεν έχει νόημα να κάνουμε αυτό για εσάς”. Ενας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση».
Και πρόσθεσε: «Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων».
Μετά τον δικαιολογημένο σάλο, ο Πνευματικός έκανε μια ανάρτηση στο facebook, κάνοντας λόγο για… παρερμηνεία όσων είπε: «Χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν». Ζήτησε στο τέλος και μια συγγνώμη, «αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας». Αν…
Κυνικός μέχρι κεραίας
Οποιος ακούσει ολόκληρη την τοποθέτηση του Πνευματικού καταλαβαίνει ότι ο απερχόμενος και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. δεν άφησε κανέναν χώρο για παρερμηνείες. Αντιλαμβανόταν τι έλεγε, χαρακτηρίζοντάς τα «κυνικά» και «περίεργα», αλλά τα υποστήριζε μέχρι κεραίας. Κάθε τρεις και λίγο, μάλιστα, επικαλούνταν -επιδεικτικά και όπως τον βόλευε- τις εμπειρίες του στις… ΗΠΑ, μήπως και πείσει ότι έχει βάση η απάνθρωπη επιχειρηματολογία του.
Ο ελληνικός λαός πλήρωσε ως βουλευτή για τέσσερα χρόνια τον Πνευματικό. Τον πληρώνει, όμως, όπως ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του, και μέσω ΕΚΠΑ, στο οποίο είναι καθηγητής. Τον πληρώνει και στο ΕΣΥ, μέσω ΚΑΤ, στο οποίο είναι διευθυντής πανεπιστημιακής κλινικής. Υπήρξε επί Σαμαρά – Βενιζέλου και αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας, κάτι εξίσου ανησυχητικό.
Ο ελληνικός λαός πληρώνει και ψηφίζει τον Πνευματικό για να έχει την άνεση να λανσάρει, ξεκάθαρα και χωρίς καμία παρερμηνεία, το μοντέλο επιλογής ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ο ορθοπεδικός βουλευτής λέει πού «πρέπει να τραβήξουμε τη γραμμή», η οποία χωρίζει τη ζωή από τον θάνατο για έναν άρρωστο. Προφανώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πέταξε χθες εκτός λίστας τον Πνευματικό, ο οποίος έχει σημαντικές πιθανότητες να εκλεγεί ξανά στις 25 Ιουνίου. Ακριβώς επειδή ο συγκεκριμένος γιατρός δεν αντιμετώπισε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως κάτι άλλο από την κυβέρνησή του την περασμένη τετραετία.
Η ΠΟΕΔΗΝ ήταν αυτή που έκανε καταγγελίες στην ΕΡΤ και στον Σκάι το 2021, ότι «στις ΜΕΘ γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια». Η κυβέρνηση ήταν αυτή που έβλεπε τους ασθενείς να πεθαίνουν κατά χιλιάδες στα ράντσα, με τον Μητσοτάκη να λέει στη Βουλή «δεν έχω ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα».
Ο πρωθυπουργός και ο Πλεύρης ήταν αυτοί που δίχασαν τον κόσμο σε «καλούς εμβολιασμένους με pass» και σε «κακούς ανεμβολίαστους με πρόστιμα». Ο Σκέρτσος ήταν αυτός που έλεγε «δεν υπάρχει λόγος για πολυτελές ΕΣΥ», όταν σημειώναμε ρεκόρ θανάτων σε όλη την Ευρώπη. Και ο Αδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε προχθές, επιτέλους, ότι η Υγεία ουδέποτε υπήρξε πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Τελικά, δεν είναι πολύ πιο αποκρουστικά όσα είπε ο υποψήφιος βουλευτής απ’ όσα βιώνουμε καθημερινά. Αλλωστε, ακόμα κι αυτές τις ημέρες πεθαίνει κόσμος αβοήθητος σε καρότσες, περιμένοντας ασθενοφόρα.
Ακριβώς πάνω σε αυτό το μοντέλο πολιτικής αναλγησίας, ο Μητσοτάκης χθες χαρακτήρισε προσωπικό του… πρότζεκτ το νέο ΕΣΥ, σαν να πρόκειται για καμιά lifestyle επένδυση. Και ο Κουμουτσάκος, όταν ρωτήθηκε για τους θανάτους ανθρώπων που περιμένουν ασθενοφόρα, επικαλέστηκε -με το που στριμώχτηκε- το… 40% στις εκλογές. «Αυτά έχουνε κριθεί από τον λαό» είπε.
Στην Ελλάδα καταντήσαμε να ζούμε πια με το άγχος «του χρηματιστηρίου των ασθενών». Να απαντάμε σε ερωτήματα «πόσο συμφέρει οικονομικά να σε βοηθήσουμε να ζήσεις;» και «πόση παραπάνω εξοικονόμηση θα προσφέρει ο θάνατός σου;». Είναι ζητήματα που τίθενται πια ανοιχτά στον δημόσιο διάλογο μετά τον ευτελισμό των ράντσων επί πανδημίας. Το κλίμα ήδη έχει διαμορφωθεί.
Δυστυχώς, το αποτέλεσμα της λογικής του βουλευτή Πνευματικού το βιώνουμε ήδη στην πράξη. Οχι στη Γερμανία του Μένγκελε ή στις ΗΠΑ, όπου όποιος δεν έχει να πληρώσει πεθαίνει, αλλά στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Εδώ, όπου το απάνθρωπο επιχειρείται να μετατραπεί σε κανονικότητα.
Με παχυλό «πόθεν έσχες»
Οποιος δει το «πόθεν έσχες» του Πνευματικού… ζαλίζεται. Καταθέσεις κοντά 2.000.000 στην JP Morgan, σχεδόν δύο ντουζίνες ακίνητα, κάμποσα επενδυτικά προϊόντα και μπόλικα εισοδήματα. Λογικό να μην έχει τις ανησυχίες και τις ανασφάλειες ενός μέσου πολίτη. Δεν πρόκειται να ξεπέσει ποτέ στην ανάγκη του ΕΣΥ, που, πάντως, τον πληρώνει ως γιατρό για να τηρεί τον όρκο του Ιπποκράτη: «Να κρατώ το καλό του ασθενούς ως πρώτη προτεραιότητα»…
ΣΠΥΡΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ
Βουλευτής Ευβοίας Ν.Δ. 2019-2023
Γεννήθηκε το 1964 στη Χαλκίδα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, με ειδικότητα στην Ορθοπεδική στο Χιούστον των ΗΠΑ. Εργάστηκε στις ΗΠΑ και το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα. Σήμερα είναι καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ, διευθυντής Πανεπιστημιακής Κλινικής στο ΚΑΤ και καθηγητής Ορθοπεδικής στο Baylor College of Medicine. Ηταν αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας το 2013-2015. Το 2019 εξελέγη βουλευτής της Ν.Δ. στην Εύβοια. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν τρίτος με 14.973 ψήφους και δεν εξελέγη, κάτι που πάντως μπορεί να συμβεί στις 25 Ιουνίου.