Η χθεσινή συνάντηση ενώπιον της ΠτΔ διήρκεσε 25 λεπτά, καθώς ήταν μια τυπική διαδικασία, αφού δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμπλευση ως προς την ανάγκη να στελεχωθούν στην υπηρεσιακή τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας με πρόσωπα έμπειρα και ικανά
Πλώρη για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου βάζει η χώρα, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία απέβη άκαρπη, και τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Σήμερα το απόγευμα ο Γιάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ορκίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός με σκοπό να οδηγηθούμε στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.
Πριν από τη χθεσινή συνάντηση Σακελλαροπούλου – Σαρμά, κατά την οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέθεσε στον ανώτατο δικαστικό την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι αρχηγοί των πέντε κομμάτων που πήραν το εισιτήριο για τη Βουλή πέρασαν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ηταν δεδομένο πως δεν υπήρχε το πρόσφορο έδαφος.
Στη σύσκεψη, η οποία δεν ήταν παρά μια τυπική διαδικασία, χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, επιβεβαιώθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Είχε καταστεί απολύτως σαφές από την πρώτη στιγμή, λόγω και του συντριπτικού αποτελέσματος της Κυριακής, πως οποιαδήποτε άλλη κουβέντα στη σύσκεψη ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Εξάλλου διήρκεσε περίπου 25 λεπτά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει από την αρχή πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής και πως οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση.
Κατά τα λοιπά, υπήρξε σύμπλευση των αρχηγών ως προς την ανάγκη να στελεχωθούν τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας με πρόσωπα με εμπειρία και ικανότητες, καθώς, όπως επισημάνθηκε, η Τουρκία θα έχει κυβέρνηση την Κυριακή. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό.
Σημείωσε δε ότι καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.
Οσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη, κατά την τοποθέτησή του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για μια θεσμική σύσκεψη, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν το ΚΚΕ, καθώς, όπως επεσήμανε, είναι η μοναδική μαχητική αντιπολίτευση. Στο θέμα των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας εστίασε και ο Κυριάκος Βελόπουλος, λέγοντας πως αμφότεροι θα πρέπει να είναι άτομα με εμπειρία, προκειμένου να μπορούν να διαχειριστούν μια ενδεχόμενη τουρκική απειλή. Επόμενος σταθμός, μετά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τη σημερινή ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, είναι η ορκωμοσία των 300 βουλευτών την Κυριακή, ενώ την επομένη, το πρωί της Δευτέρας, θα συγκληθεί εκ νέου η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου προκειμένου να ορκιστεί το νέο προεδρείο.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο φρούραρχος της Βουλής θα θυροκολλήσει το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης του Κοινοβουλίου και προκήρυξης εκλογών. Με βάση αυτά τα βήματα, η χώρα θα οδεύσει στις δεύτερες κάλπες, στις οποίες αυτή τη φορά θα ισχύσει ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η «γαλάζια» παράταξη πριν από τρία χρόνια, δηλαδή της ενισχυμένης αναλογικής.
Η ΠτΔ προτίμησε τη διά ζώσης επαφή τηρώντας κατά γράμμα το Σύνταγμα
Αποφασισμένη να τηρήσει κατά γράμμα το Σύνταγμα εμφανίστηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία, προς έκπληξη πολλών, συγκάλεσε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, προτιμώντας τη διά ζώσης επαφή αντί της τηλεφωνικής διαβούλευσης με τους αρχηγούς, αν και άπαντες γνώριζαν πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης.
Αυτό ακριβώς επεσήμανε και χθες κατά τη σύσκεψη των αρχηγών, οπότε και έλαβε πρώτη τον λόγο προκειμένου να εξηγήσει γιατί καλεί πέντε προέδρους των κομμάτων που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ως αναμένετο, περιθώρια συγκλίσεων δεν υπήρξαν, επομένως επί τόπου κάλεσε τον δικαστικό λειτουργό και πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννη Σαρμά, προκειμένου να του αναθέσει άμεσα την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Διάχυτη η αμηχανία
Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη στον πρώτο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου. Η σύσκεψη των αρχηγών διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα, με τους «5» να συνομολογούν αμέσως πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης. Μπορεί να προσπάθησαν να δείξουν μπροστά στις κάμερες πως το κλίμα ήταν χαλαρό, ωστόσο η αμηχανία ήταν διάχυτη, όχι μόνο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Ανδρουλάκη. Εξάλλου, από δυνάμει συνοδοιπόροι οι δύο άνδρες έχουν καταντήσει μέσα σε μια στιγμή άσπονδοι εχθροί.
Πάντως, ήταν τόσο έντονη η προσπάθεια των πολιτικών αρχηγών να δείξουν ότι είναι… κουλ, που αποφάσισαν να αποχωρήσουν όλοι μαζί, ενώ αποφάσισαν και από κοινού κανένας τους να μην προβεί σε δηλώσεις. Στόχος ήταν να στείλουν ένα δήθεν μήνυμα ενότητας. Ολα αυτά όμως αφού πρώτα είχαν κοντέψει να αλληλοσπαραχθούν κατά τη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής περιόδου.
Έσπευσε πρώτος
Πρώτος και καλύτερος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια συνέπεια, καθώς, ως γνωστόν, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν υιοθετήσει πλήρως την «ώρα ΠΑΣΟΚ». Οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι κοιτάχτηκαν μεταξύ τους την ώρα της άφιξής του, μην μπορώντας να πιστέψουν πως βρισκόταν ήδη εκεί 13 ολόκληρα λεπτά πριν από το ραντεβού.
Τελευταίος κατέφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος καθυστέρησε κατά ένα λεπτό, εξηγώντας στη συνέχεια τους λόγους της αργοπορίας του. «Ηταν ένα τουριστικό λεωφορείο» είπε, απολογούμενος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στους υπόλοιπους προέδρους των κομμάτων.
Πηγαδάκι για ντιμπέιτ
Μίνι πηγαδάκι αναφορικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής και νέου ντιμπέιτ έκαναν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Βελόπουλος, εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ζήτησε να γίνει και νέα τηλεμαχία, εν όψει της δεύτερης κάλπης, με την κάμερα να τον πιάνει να λέει απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη «τώρα δηλαδή θα έχει ένα νόημα, αλλά, επειδή έχεις τον αέρα του νικητή, δεν θέλεις». Ο πρωθυπουργός, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής και δεύτερου ντιμπέιτ, αν και πολλοί ποντάρουν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς ο ίδιος δεν έχει και πολλά να κερδίσει.