Σχέδιο του «γαλάζιου» επιτελείου για να αποτραπεί η προς τα κάτω «διόρθωση» του ποσοστού του 41% και κινδυνέψει η αυτοδυναμία
Mπορεί να πανηγυρίζουν ακόμα στη Ν.Δ. και στο Μέγαρο Μαξίμου για την απίστευτη σε έκταση εκλογική νίκη, όμως ήδη σχεδιάζουν τη στρατηγική τους για τη νέα εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου, με πρώτο στόχο να αποτρέψουν την προς τα κάτω «διόρθωση» του ποσοστού του 41% για να μην κινδυνέψει η αυτοδυναμία, καθώς δεν θεωρούν όλοι σίγουρο ότι θα ξαναπάρουν το ίδιο ποσοστό.
- Από τον Πάνο Σώκο
Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε στους συνεργάτες του σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «οι κάλπες είναι ξανά άδειες και η νέα εκλογική διαδικασία ξεκινά από το μηδέν», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποτρέψει τη χαλαρότητα στο εκλογικό επιτελείο του αλλά και να μην περάσει η εντύπωση στους ψηφοφόρους ότι η νίκη είναι δεδομένη, οπότε και η ψήφος μπορεί να είναι… χαλαρή!
Ηδη όμως στη Ν.Δ. αναδεικνύονται οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: Η υπερβολική σιγουριά που εξέπεμψε ο Αδωνις Γεωργιάδης, που έβαλε ως στόχο τις 180 έδρες (άποψη που συμμερίζονται και άλλοι και στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου), με στόχο να αρχίσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, και η αποφυγή της αλαζονείας, που σύστησε χθες με δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας, που έβαλε ως στόχο «ένα πολύ καλό ποσοστό, για μια δεύτερη τετραετία». Να σημειωθεί ωστόσο ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι ένα θέμα που εξετάζεται σοβαρά να μπει στην προεκλογική ρητορική του πρωθυπουργού.
Στην ίδια γραμμή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στη γραμμή της κυβερνητικής σταθερότητας, καθώς, όπως είπε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, «η χώρα χρειάζεται σήμερα μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας και ελπίζω σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική περίοδο να συζητήσουμε λίγο περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, για το πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς, πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, πώς θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος. Να μιλήσουμε περισσότερο για μεγάλες προκλήσεις, οι οποίες πρακτικά απείχαν τελείως από τον πολιτικό διάλογο των προηγούμενων εκλογών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή».
Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ., που συζητήθηκε σε σύσκεψη:
• Η προεκλογική εκστρατεία θα περιλαμβάνει ξανά περιοδείες σε όλη τη χώρα και επικοινωνία με τους πολίτες με κάθε μέσο (συνεντεύξεις, βίντεο στο TιkTοk, συγκεντρώσεις κ.ά.), όπως και στην προηγούμενη.
• Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε περιοχές όπου τα μικρότερα κόμματα ή εξασφάλισαν έδρα λόγω της απλής αναλογικής -όπως στη Β΄ Πειραιώς η Ελληνική Λύση- ή συγκέντρωσαν αξιοσημείωτο ποσοστό, παρότι δεν μπήκαν στη Βουλή. Κι αυτό γιατί επιπλέον ένας στόχος της Ν.Δ. θα είναι να μην αυξηθούν τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, για να μη μειωθεί η κοινοβουλευτική δύναμή της. Στις προχθεσινές εκλογές μπήκαν πέντε, ενώ το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων άγγιξε το 16%. Αν παραμείνουν τόσα και στις 25 Ιουνίου, τότε το ποσοστό αυτοδυναμίας πέφτει στο 37%, ίσως και λίγο πιο κάτω, που σημαίνει ότι, αν η Ν.Δ. αυξήσει το 41% που έλαβε, ο στόχος των 180 εδρών θα είναι πολύ κοντά, για να μπορέσει να δρομολογήσει τις αλλαγές που θέλει στο Σύνταγμα. Αν στις εκλογές της Κυριακής ίσχυε ο εκλογικός νόμος της ενισχυμένης αναλογικής, τότε η Ν.Δ. θα είχε εκλέξει 171 βουλευτές αντί 146. Με έξι κόμματα η Ν.Δ. θα είχε 167 βουλευτές και με εφτά 163 έδρες.
• Η Ν.Δ. θα στρέψει ξανά την προσοχή της στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως για να κρατήσει τους ψηφοφόρους του που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη και την ψήφισαν (υπολογίζεται σε 13,6% το ποσοστό που έχασε το ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ.). Επίσης, στη Ν.Δ. θεωρούν βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα συγκρουστούν ακόμα πιο έντονα στη νέα προεκλογική περίοδο για το ποιο από τα δύο κόμματα θα κατορθώσει να είναι δεύτερο και λένε ότι από αυτή την κόντρα θα βγει ευνοημένη η Ν.Δ., ως η μόνη σταθερή δύναμη, κερδίζοντας κυρίως δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Β. Ελλάδα ρίχνει τώρα το βάρος η Ν.Δ.
Είναι πλέον παρελθόν τα χαμόγελα και οι πανηγυρισμοί στη Νέα Δημοκρατία, με τους τοπικούς κομματικούς μηχανισμούς της βόρειας Ελλάδας να αναλαμβάνουν δράση, εν όψει των επαναληπτικών εκλογών στις 25 Ιουνίου.
Στόχος, η επαφή με τους κατοίκους περιοχών όπου έπεσε το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να μπαίνει μπροστά για να αλλάξει το κλίμα και να πάρει επιπλέον ψήφους το κόμμα στη Μακεδονία.
Το μήνυμα από την τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη είναι ότι πρέπει να γίνει μεγάλος αγώνας στις περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και παράλληλα να αποτραπεί η είσοδος των μικρών κομμάτων, που πλησίασαν το 3%, όπως η ΝΙΚΗ, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ισχυρής πλειοψηφίας, με πεντακομματική Βουλή.
Καλές επιδόσεις
Η ΝΙΚΗ καταγράφει σημαντικά καλές εκλογικές επιδόσεις στη βόρεια Ελλάδα, όπου συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ η Ν.Δ., παρότι πρώτη σε όλες τις περιφέρειες, σε ορισμένες εξ αυτών πήρε μικρότερο ποσοστό από τον εθνικό μέσο όρο. Γι’ αυτό θα δοθεί μεγάλο βάρος στις συγκεκριμένες περιοχές, με έμφαση σε κεντρική, δυτική και ανατολική Μακεδονία, τις οποίες θα επισκεφθεί κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης.
Συνεπώς, μέχρι τις 25 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός θα ανεβαίνει συχνά προς τον Βορρά, έχοντας ως επίκεντρο των περιοδειών του τους νομούς και περιοχές όπου η Ν.Δ. είχε εκλογικές απώλειες σε σχέση με τα ποσοστά που σημείωσε το 2019.
Τέτοιες εκλογικές περιφέρειες ήταν η Πιερία (-6,3%), η Δράμα (-4,5%), η Καστοριά (-3,4%) και η Χαλκιδική (-2,6%), αλλά και οι δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, όπου η Ν.Δ. έχασε 1,35% στην Α’ και 3% στη Β’, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει μια περιοδεία στη Θράκη, αφού η Ροδόπη είναι ο μοναδικός νομός όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγαλύτερο ποσοστό από τη Νέα Δημοκρατία.
Μητσοτάκης: Νικήσαμε πάλι τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση
«Νικήσαμε τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση για δεύτερη φορά στη σειρά. Οι φαντασιώσεις των εύκολων λύσεων νικήθηκαν» είπε χθες ο πρωθυπουργός στο CNN, στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη, και τόνισε πως «θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση για να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο και κεντρική μας προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών των Ελλήνων πολιτών».
Στη συνέντευξη ρωτήθηκε ιδιαίτερα για την Τουρκία αλλά και το Μεταναστευτικό. Για την Τουρκία τόνισε ότι «πρέπει να διατηρηθεί το πολύ καλό κλίμα, αλλά δεν είμαστε και αφελείς», ενώ πρόσθεσε πως «η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει».
Αναφερόμενος στην τουρκική ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας», είπε: «Θα τείνω χείρα φιλίας για να αντιμετωπίσουμε το μοναδικό θέμα διαφοράς, την οριοθέτηση της ΑΟΖ επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Ξέρουμε ότι βασίστηκε η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στον αναθεωρητισμό, υπάρχει η ρητορική της “Γαλάζιας Πατρίδας”, είναι ξεκάθαρη απειλή απέναντι στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας. Εχω υποχρέωση να υπερασπίζομαι την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας μου. Τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας, αλλά τα προστατεύσαμε».
Σε ερώτηση για οπτικοακουστικό υλικό που παρουσίασε προ ημερών η εφημερίδα «The New York Times» σχετικά με περιστατικό επαναπροώθησης μεταναστών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το εν λόγω περιστατικό διερευνάται, έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική, υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και προστασίας των ελληνικών και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκών συνόρων, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές Αρχές δεν βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και έχουν διασώσει χιλιάδες στο Αιγαίο.