Είχε την ελευθερία και την ικανότητα να του υποβάλει (για πρώτη φορά) κανονικές ερωτήσεις – Εξέθεσε και συναδέλφους της για τη στάση τους όλη την τετραετία
Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ο Μητσοτάκης ήταν πολύ κοντά στο να κατακτήσει το ρεκόρ τετραετίας στην αποφυγή των κανονικών δημοσιογραφικών ερωτήσεων. Ακόμα και το προχθεσινό debate δομήθηκε έτσι ώστε ο πρωθυπουργός να μη βρεθεί μπροστά σε σκληρές «ανακρίσεις».
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ομως το σερί του Μητσοτάκη έσπασε την τελευταία στιγμή, χάρη στη Ράνια Τζίμα. Ο πιο αδιαφανής πρωθυπουργός των τελευταίων ετών έχει κάθε λόγο να θέλει να μην απαντά στους δημοσιογράφους. Το ίδιο επιχείρησε και τώρα, αλλά τούτη τη φορά εκτέθηκε. Η ερώτηση παραήταν καλή.
Οι προγραμματισμένες συνεντεύξεις Τύπου, οι σκηνοθετημένες αγιογραφίες με δημοσιογραφικούς παρτενέρ σαν τον Σταύρο Θεοδωράκη και οι γνωστές από πριν βολικές ερωτήσεις εγγυήθηκαν μια προστατευμένη γυάλα μη εκπλήξεων για τον πρωθυπουργό στη θητεία του. Χρειάστηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να βρεθεί ο Μητσοτάκης αντιμέτωπος με μια ερώτηση που θα τον στρίμωχνε πραγματικά. Από την απάντησή του αποδείχθηκε ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να «ανθίσει» μόνο σε ένα ασφαλές περιβάλλον δημοσιογραφικού θερμοκηπίου. Στα απρόοπτα και στις κακοτοπιές η ικανότητά του σκοντάφτει. Αλλωστε, η λογοδοσία είναι στον πάτο των προτεραιοτήτων του.
Το βασικό πρόβλημα για τον Μητσοτάκη με τις δύο ερωτήσεις της Τζίμα ήταν ότι για τον πρωθυπουργό δεν υπήρχε καλή απάντηση. Οπως και να αποκρινόταν, δεν γινόταν να κερδίσει, αφού ερχόταν ευθέως αντιμέτωπος με τα λόγια και τα πεπραγμένα του. Είτε θα απέφευγε κάθε απάντηση, που θα σήμαινε ανοιχτή άρνηση να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες, είτε θα απαντούσε κάτι για το οποίο θα μετάνιωνε αμέσως μετά. Χθες, άλλωστε, ο Σκέρτσος έτρεξε να «μαζέψει» ανεπιτυχώς όσα είπε ο Μητσοτάκης για τον Ανδρουλάκη.
Η δημοσιογράφος του Mega ρώτησε τον πρωθυπουργό αν σκέφτηκε να παραιτηθεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ο Μητσοτάκης, αιφνιδιασμένος, απάντησε μονοκόμματα «όχι» και μετά επιχείρησε άτσαλα να ξεγλιστρήσει με γενικολογίες.
Η Τζίμα επέστρεψε: «Είναι εθνικά επικίνδυνος ο Ανδρουλάκης;» Ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε ξανά έξω από τα νερά του. Παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι δεν υπήρχε λόγος παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, συνεπώς η υποκλοπή δεν ήταν νόμιμη, παρά τα fake αφηγήματα του Μαξίμου, και δίνοντας την ξεκάθαρη εντύπωση ότι πράγματι ξέρει όσα εδώ και καιρό ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει για την υπόθεση.
Η δημοσιογράφος του Mega, όμως, ήταν τόσο προετοιμασμένη και οξυδερκής που έπιασε αδιάβαστους όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Παραπάτησαν ο ένας μετά τον άλλον. Ο Τσίπρας δεν βρήκε να ψελλίσει ούτε μισή κουβέντα, όταν η Τζίμα τού υπενθύμισε το ξύλο που έριξαν τα ΜΑΤ δύο φορές επί ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους, στην Ηρώδου Αττικού, ρωτώντας τον «αισθάνεστε υπόλογος απέναντί τους;»
«Οδήγησε» τον Ανδρουλάκη στο μεγάλο λάθος της βραδιάς, όταν τον ρώτησε δύο φορές την άποψή του για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε μια τοποθέτηση εκτός τόπου και χρόνου, δείχνοντας ότι έχει βαθιά μεσάνυχτα για τη λειτουργία της μεγαλύτερης πρώην ΔΕΚΟ της χώρας.
Οταν ρώτησε τον Κουτσούμπα «το 2019 οι ηλικίες 17-21 ετών ψήφισαν 3,7% ΚΚΕ και 13,3% Χρυσή Αυγή. Τι διαφορετικό έχετε να τους πείτε απόψε, ώστε να μη δούμε και τώρα τέτοια εικόνα;», ο γραμματέας του ΚΚΕ τα ’χασε κι ανέσυρε το πιο αδύναμο επιχείρημα που θα μπορούσε να επικαλεστεί, περί… φοιτητικών εκλογών, όταν είναι γνωστό ότι παραδοσιακά στα πανεπιστήμια υπάρχει τεράστια αποχή και στην κοινωνία ουδείς ασχολείται.
Με την ερώτηση για τα δύο εναλλακτικά νομίσματα ήταν η μοναδική φορά που στριμώχτηκε κάπως ακόμα και ο πιο άνετος της βραδιάς, ο Βελόπουλος. Τέλος, ο Βαρουφάκης έκανε την γκάφα του debate με την κωμικοτραγική απάντησή του στο ευφυέστατο ερώτημα τι θα έκανε αν ως πρωθυπουργός μάθαινε ότι υπήρχαν 10 Τούρκοι κομάντος σε ελληνική βραχονησίδα. Η «φουσκωμένη» αυτοπεποίθηση του Βαρουφάκη μετατράπηκε σε τσαλαπατημένη αμηχανία. Υπέστη πανωλεθρία.
Αυτό που αποδείχθηκε προχθές είναι ότι η Ράνια Τζίμα είχε την ελευθερία από το κανάλι της, το Mega, αλλά και την ικανότητα να κάνει κανονικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις, τόσο στον πρωθυπουργό, που τα ΜΜΕ τον κρατούν με νύχια και δόντια στο απυρόβλητο, όσο και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Ηταν εξίσου σκληρή και δίκαιη με όλους. Τίμησε τον ρόλο της στο απόλυτο.
Η Τζίμα, άλλωστε, είχε δείξει και στα κεντρικά δελτία του καναλιού όπου εργάζεται ότι δεν χαρίζεται σε κανέναν, ακόμα και σε συναδέλφους της. Δεν είναι ούτε μία ούτε δύο οι φορές που έχει «αδειάσει» on air, απόλυτα δικαιολογημένα, είτε με ατάκες είτε με γκριμάτσες, τις προκλητικές κοτσάνες του Πρετεντέρη.
H εξέλιξη της Τζίμα είναι διαρκής όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στον χώρο. Πέρα από την οξύνοιά της και το «50-50» απέναντι στους πολιτικούς που φιλοξενεί, έχει και το χάρισμα της αμεσότητας στον λόγο της. Καυτηρίασε, μάλιστα, τον τρόπο διεξαγωγής του debate, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι οι δημοσιογράφοι δεν είχαν δικαίωμα να ζητήσουν καν διευκρινίσεις στα περί φυλακής που είπε ο Ανδρουλάκης.
Η προχθεσινή βραδιά ήταν ένας θρίαμβος για τη Ράνια Τζίμα και ταυτόχρονα ένα βατερλό, μπροστά στα μάτια όλης της Ελλάδας, για τη δημοσιογραφία στα χρόνια του Μητσοτάκη. Διότι η Τζίμα δεν εξέθεσε μόνο τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και πολλούς συναδέλφους της για τη στάση τους αυτή την τετραετία.
ΡΑΝΙΑ ΤΖΙΜΑ
Δημοσιογράφος
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική καριέρα της από την ΕΡΤ3 και συνέχισε στον Σκάι ως ρεπόρτερ στα εργασιακά θέματα. Το 2008 παρουσίασε την ταξιδιωτική εκπομπή «Γυρίσματα». Αμέσως μετά ανέλαβε το ρεπορτάζ του υπουργείου Εργασίας. Το 2011 μετακινήθηκε στο Mega ως ρεπόρτερ του υπουργείου Ανάπτυξης και του οικονομικού ρεπορτάζ. Από το 2017 ως το 2019 εργάστηκε στον Alpha για να επιστρέψει στο Μega, όταν αυτό ξανάνοιξε, ως παρουσιάστρια του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων και από τον Σεπτέμβριο 2020 του κεντρικού δελτίου. Είναι παντρεμένη με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη.