Ο Τσίπρας παρουσίασε ένα συνοθύλευμα θέσεων χωρίς ουσιαστική «συγγνώμη» για τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του, που παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μοιάζει με μια πολυσέλιδη αίτηση συγγνώμης. Μιας συγγνώμης, όμως, που έρχεται με σημαντική καθυστέρηση και αδυνατεί να πείσει τον λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έμαθε από τα λάθη του και, όπως ισχυρίζεται ο αρχηγός του, είναι πλέον έτοιμος «για πρώτη φορά» να κυβερνήσει με βάση τις δικές του προτάσεις, απαλλαγμένος από τις βλοσυρές υποδείξεις των δανειστών.
Στην πραγματικότητα -λένε όσοι μπήκαν στον κόπο να το διαβάσουν-, πρόκειται για ένα συνονθύλευμα θέσεων και ακοστολόγητων υποσχέσεων. Το αόριστο κόστος των προτεινόμενων μέτρων προκύπτει μέσα από εξόφθαλμες αλχημείες και αυθαίρετους συμψηφισμούς του κομματικού επιτελείου, που δυσκολεύεται κανείς να προσεγγίσει με ρεαλιστικούς όρους. Η σύνοψη των πραγμάτων είναι καταλυτική.
Ακύρωση προσδοκιών
Χωρίς να ζητήσει μια συγγνώμη της προκοπής για την ακύρωση των προσδοκιών του λαού, για το 3ο και επαχθέστερο Μνημόνιο που συνομολόγησε ατιμωτικά στην αυλή του Σόιμπλε, αλλά και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε θέσεις οι οποίες στην πλειονότητά τους αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες, κάτι που αποτυπώνεται αδρά στα δημοσκοπικά ευρήματα. Μοιραία, η ουσία υποχώρησε, παραχωρώντας τη θέση της στη σημασία της επικοινωνίας. Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας ονομάστηκε «Συμβόλαιο για την Αλλαγή», σε μια πρόδηλη προσπάθεια να ζωντανέψει το άλλοτε κραταιό παρελθόν της λεγόμενης «δημοκρατικής παράταξης» που συνέστησε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον οποίο, παρά την επιθυμία του, ελάχιστα τον συνδέουν…
Πρόσκληση
Από το Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου ο Α. Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες να προσυπογράψουν το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» στις 21 Μαΐου, ώστε την επόμενη μέρα των εκλογών «να γίνει καταστατικός χάρτης και θεμέλιο για το κοινό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης». Η πραγματική πρόσκληση, όπως λένε τα στελέχη του, απευθύνεται βασικά στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο, μετά τις αρνήσεις που εισέπραξε από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι το μοναδικό κόμμα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Με το σύνθημα «Ξέρουμε – Μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή» ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε 11 άρθρα με μέτρα που, όπως είπε, «θα ζωογονήσουν την οικονομία, θα δώσουν ανάσα στην κοινωνία, θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή».
Από τις πρώτες ημέρες, όπως, μεταξύ άλλων υποσχέθηκε, θα αυξηθούν οι μισθοί, θα μειωθούν ο ΦΠΑ και οι ΕΦΚ, θα αντιμετωπιστεί το ιδιωτικό χρέος και θα μπουν οι βάσεις για δημοκρατικό κράτος.
Οπως είπε:
• Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, από 1/7/2023, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και θεσμοθετούμε την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.
• Ξεπαγώνουμε τις τριετίες, ώστε να επιτευχθεί άμεση, γενναία αύξηση του μέσου μισθού.
• Αυξάνουμε τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, από 1/7/23, κατά 10%.
• Επαναφέρουμε άμεσα τη 13η σύνταξη και αποδίδουμε σε 2.500.000 συνταξιούχους, και σε βάθος τετραετίας, τα αναδρομικά που τους στέρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
• Χορηγούμε την αύξηση του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαιρέτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς, και εντάσσουμε μόνιμα όλους τους συνταξιούχους στον ετήσιο μηχανισμό αύξησης.
• Θεσπίζουμε αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, για εισοδήματα από την εργασία τους, και εντάσσουμε στην ενιαία κλίμακα φορολόγησης όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως μορφής απασχόλησης.
• Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος».