Η συνάντηση με τον Γεραπετρίτη, η επικοινωνία του πρώην αρεοπαγίτη με τον Μητσοτάκη και οι τρεις ανώτατοι δικαστικοί που συνέταξαν την τελευταία ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη
Mε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ η «δημοκρατία» ενώνει τα κομμάτια του παζλ και φέρνει στο φως της δημοσιότητας όλο το άγνωστο -και σκοτεινό- παρασκήνιο που οδήγησε σε αυτήν τη πρωτοφανή θεσμική κρίση με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και τον Αρειο Πάγο, αναφορικά με το ναζιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη. Πρώτη φορά αποκαλύπτουμε ότι ο Χρήστος Τζανερίκος αρνήθηκε τρεις φορές την προσπάθεια εξαγοράς από την κυβέρνηση, αλλά και το «σχέδιο Β» που έθεσε η κυβέρνηση από κοινού με δικαστές του Αρείου Πάγου για να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του ανώτατου δικαστή.
Αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χρήστος Τζανερίκος δεν ενώνονταν με φιλικούς δεσμούς, ίσως σήμερα η ιστορία γύρω από το κόμμα Κασιδιάρη να ήταν τελείως διαφορετική. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στη φιλική συνάντηση που είχαν οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χρήστος Τζανερίκος το πρωί της 31ης Μαρτίου του 2022. Εκεί οι δυο άντρες είχαν μια προγραμματισμένη τυπική συζήτηση, η οποία όμως κατέληξε σε μια μεγάλη αποκάλυψη, που έμελλε να αλλάξει όλα τα δεδομένα.
Προειδοποίηση
Η αποκάλυψη αυτή έγινε από τον Χρήστο Τζανερίκο, ο οποίος ενημέρωσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη πως τουλάχιστον οι τρεις από τους πέντε δικαστές του Αρείου Πάγου που θα συγκροτούσαν το τμήμα Α’ δεν θα δεχθούν να βγάλουν εκτός νόμου το μόρφωμα Κασιδιάρη, αν δεν συντρέχουν οι απαιτούμενοι από τον νόμο όροι. Ενα τυχαίο γεγονός και μια φιλία που κρατάει
Οπως όλα δείχνουν, η αποκάλυψη του Χρήστου Τζανερίκου θορύβησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος τάχιστα έλαβε όλα τα μέτρα, ώστε να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή. Ανάμεσα στα μέτρα που εξέτασε το Μαξίμου ήταν η αξιοποίηση ενός ανθρώπου-κλειδί που έχει στενές σχέσεις τόσο με το Μαξίμου όσο όμως και με τον ανώτατο δικαστή.
Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε το πρωί του Σαββάτου της 8ης Απριλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο του Κολωνακίου. Εκεί ο άνθρωπος-κλειδί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατίας», επιχείρησε να μεταπείσει τον ανώτατο δικαστή, ζητώντας του να κάνει πίσω και να δεσμευτεί πως θα συνταχθεί με το σχέδιο της κυβέρνησης για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.
Ωστόσο, και αυτή η συνάντηση απέβη άκαρπη, προκαλώντας μεγάλους πονοκεφάλους στη κυβέρνηση, η οποία κατάλαβε πως βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτοφανές κάζο.
Το «σχέδιο Β»
Η δεύτερη άρνηση του Χρήστου Τζανερίκου να ευθυγραμμιστεί με το Μαξίμου οδήγησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην απόφαση να εφαρμοστεί το «σχέδιο Β», δηλαδή της αλλαγής του συσχετισμού των δικαστών που θα λάμβαναν τις σχετικές αποφάσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», το Μαξίμου και ένα τμήμα του Αρείου Πάγου είναι οι ενορχηστρωτές της τελευταίας ρύθμισης που αφορά το κόμμα Κασιδιάρη.
Σε αυτό το σχέδιο πρωταγωνιστές ήταν τρεις ανώτατοι δικαστικοί του Αρείου Πάγου, συγκεκριμένα από το το Α1 Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου, οι οποίοι συνέταξαν τη σχετική ρύθμιση που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι τρεις δικαστικοί του Αρείου Πάγου που ανέλαβαν τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η Ευδοξία Κιουπτσίδου – Στρατουδάκη, η Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα και η Ασημίνα Υφαντή, οι οποίες είχαν αναλάβει σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής αλλά και των τηλεοπτικών αδειών.
Αφού η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα μέσα πειθαναγκασμού του ανώτατου δικαστή και αφού είχε γίνει γνωστό πως έρχεται νέα ρύθμιση, προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε δράση επικοινωνώντας ο ίδιος με τον Χρήστο Τζανερίκο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο πρωθυπουργός στην επικοινωνία τους κράτησε πολιτική «μαστιγίου και καρότου» δηλώνοντας από τη μία πως αν ο δικαστής δεν συμμορφωθεί θα αλλάξει τον νόμο και από την άλλη πως αν δηλώσει πως δεσμεύεται να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική θα τον ανταμείψει με θέση στον κρατικό μηχανισμό. Ωστόσο και πάλι ο Χρήστος Τζανερίκος δεν πείστηκε και η επικοινωνία των δύο πλευρών έκλεισε με κακό τρόπο!
Η άρνηση
Η τριπλή άρνηση του Χρήστου Τζανερίκου να συμμορφωθεί με τα σχέδια της κυβέρνησης είναι και αυτή που εν τέλει οδήγησε στην ψήφιση της νέας ρύθμισης Βορίδη το βράδυ της Τρίτης από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Η ψήφιση μάλιστα έγινε εν μέσω σαφών κυβερνητικών υπαινιγμών κατά του δικαστή που εμφανίζεται από τις κυβερνητικές διαρροές ως «φιλικός» προς τους νεοναζί.
Σε αυτές τις πρωτοφανείς επιθέσεις της κυβέρνησης ο κ. Τζανερίκος αποφεύγει να απαντήσει, αρκούμενος στο να θέτει καυτά ερωτήματα προς την κυβέρνηση. Η «δημοκρατία», ωστόσο, μιλώντας με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον γνωστό αρεοπαγίτη, είναι σε θέση να γνωρίζει πως είναι θέμα χρόνου να σπάσει τη σιωπή του και να δώσει απαντήσεις.
Η Κλάπα σε ρόλο-κλειδί για τις εξελίξεις
Οπως πληροφορούμαστε, λύση στον γόρδιο δεσμό του μονού αριθμού των δικαστών στο Α’ Τμήμα θα δώσει η Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, η οποία λόγω της εμπλοκής της με τη δίκη της Χρυσής Αυγής θα δηλώσει κώλυμα και θα ζητήσει να μη συμμετάσχει στην απόφαση. Ετσι, το Σώμα, από 10 δικαστές που έχει σήμερα, λόγω της απομάκρυνσης του Χρήστου Τζανερίκου θα μείνει με εννέα και θα μπορεί να πάρει την απόφαση που θα κρίνει το μέλλον του ναζιστικού μορφώματος.
Η δικαιολογία της παραίτησης είναι λόγω ευθιξίας, αλλά η κυρία Κλάπα δεν έδειξε την ίδια ευθιξία να παραιτηθεί, επειδή συγγενικά της πρόσωπα δουλεύουν σε τηλεοπτικούς σταθμούς και αυτή ήταν η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον Παππά για τις άδειες των καναλιών.
Ο πρώην αντιπρόεδρος του Α.Π. απειλεί την κυβέρνηση με νέες αποκαλύψεις!
Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστής Χρήστος Τζανερίκος, σηκώνοντας το γάντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης και προειδοποιώντας με νέες αποκαλύψεις για τις υποσχέσεις που του έδιναν οι υπουργοί προκειμένου να συμμορφωθεί με τη γραμμή Μαξίμου αναφορικά με το κόμμα Κασιδιάρη.
Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση καταγγέλλοντας πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού του από τo Μαξίμου, απαντώντας στον Γιάννη Οικονόμου -που, αντί απαντήσεων, επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να διαψεύσει σπασμωδικά τον ανώτατο δικαστικό- ήταν κατηγορηματικός σε δηλώσεις που έκανε στον ιστότοπο ieidiseis.
«Εάν επιμείνουν ότι όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μία μέρα πριν κάνω τη δήλωσή μου για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου. Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην “επαφή” μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη στις εκλογές και, σε περίπτωση που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε!» είπε χαρακτηριστικά.
Στις νέες δηλώσεις του τέως ανώτατου δικαστή η κυβέρνηση απάντησε με νέες διαρροές, υποστηρίζοντας ξανά πως «ο κύριος Τζανερίκος έχει τέτοια πικρία επειδή δεν ανέλαβε τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου». Οι αποκαλύψεις του κυρίου Τζανερίκου προκάλεσαν την αντίδραση του Εθνικού Κόμματος Ελληνες, το οποίο έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα το κόμμα του κυρίου Κανελλόπουλου ανέφερε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία, αλλά και πως δεν εγγυάται το αδιάβλητο των εκλογών.
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά να μάθει το όνομα του κυβερνητικού παράγοντα με τον οποίο συναντήθηκε ο πρώην δικαστής, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά.
«Ο κ. Μητσοτάκης τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;» αναφέρεται μεταξύ άλλων. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμα μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση, τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί;» ρωτά η αξιωματική αντιπολίτευση με νόημα και καταλήγει πως «σε κάθε περίπτωση, με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς».
Από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., οι Τομείς Δικαιοσύνης και Θεσμών επισημαίνουν ότι «οι σημερινές αποκαλύψεις τού υπό παραίτηση αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου για συναντήσεις με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και για το δέλεαρ που του προσφέρθηκε εγείρουν πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση στο πεδίο της Δικαιοσύνης». «Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να τα απαντήσει πρώτος απ’ όλους ο υπουργός Δικαιοσύνης και να μην ερημοδικήσει για πολλοστή φορά» συμπληρώνει η ανακοίνωση.