Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βγαίνει με «βραχιολάκι», όπως αποφάσισε το δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών
Στο σπίτι της και στη δίχρονη κορούλα της επιστρέφει η Εύα Καϊλή, τέσσερις μήνες μετά την προφυλάκισή της για την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς Κατάρ-gate. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αποφυλακίζεται υπό ηλεκτρονική επιτήρηση με «βραχιολάκι» ύστερα από απόφαση του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών.
Η απόφαση ελήφθη χθες, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα αυτοπρόσωπη ακρόαση της Καϊλή στο αρμόδιο προδικαστικό συμβούλιο της βελγικής Δικαιοσύνης και μία ημέρα μετά την απόφαση για αποφυλάκιση του Βέλγου ευρωβουλευτή και συγκατηγορουμένου της Μαρκ Ταραμπέλα.
Είχε προηγηθεί η αποφυλάκιση του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και του συζύγου της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, βασικών εμπλεκομένων στο σκάνδαλο χρηματισμών, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις βελγικές Αρχές. Παραδέχτηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή τους με «βραχιολάκι». Εν αντιθέσει με τους Παντσέρι και Τζόρτζι που ομολόγησαν την εμπλοκή τους, τόσο η Ελληνίδα ευρωβουλευτής όσο και ο Βέλγος συνάδελφός της δηλώνουν αθώοι και αρνούνται τη συμμετοχή τους στο Κατάρ-gate, παραμένοντας όλο αυτό το διάστημα στη φυλακή. Την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή επιβεβαίωσε ο Βέλγος δικηγόρος της Σβεν Μαρί στο Euronews.
Οπως είπε, δεν υπάρχουν νέα στοιχεία που να δικαιολογούν την παράταση της φυλάκισης της κυρίας Καϊλή, ενώ επιτέθηκε στην εισαγγελία που την κρατούσε πίσω από τα κάγκελα ως «τρόπαιο».
«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κυρία Εύα Καϊλή μπορεί να πάει σπίτι της επειδή τέθηκε υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση από τον ανακριτή Κλεζ» δήλωσε ο Σβεν Μαρί, αναφερόμενος στον Βέλγο δικαστή που ηγείται της έρευνας.
«Δεν θα δώσω περισσότερα σχόλια, πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για μια λογική απόφαση που άργησε πάρα πολύ να ληφθεί» ανέφερε ο Μαρί σε σύντομη δήλωσή του. Από την πλευρά του ο Ελληνας συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε: «Η Εύα Καϊλή αποφυλακίζεται με το κεφάλι ψηλά και με αξιοπρέπεια, δεν ομολόγησε εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει, θα παλέψει για την αθωότητά της μέχρι τέλους».
Μέχρι τη Δευτέρα
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βγει μέχρι τη Δευτέρα και θα είναι υπό περιορισμό στο σπίτι της, με το καθεστώς της ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Υπενθυμίζεται πως συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου και παρέμενε κρατούμενη στις φυλακές Χάρεν, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κατάρ-gate και εντοπίστηκε βαλίτσα με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του πατέρα της.
Η 44χρονη ευρωβουλευτής ήταν η μόνη προφυλακισμένη για το σκάνδαλο διαφθοράς, μετά και την προχθεσινή αποφυλάκιση του Μαρκ Ταραμπέλα, επίσης με «βραχιολάκι». Την περασμένη εβδομάδα είχε βγει με καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης ο κατηγορούμενος ως «εγκέφαλος» του σκανδάλου διαφθοράς, πρώην ευρωβουλευτής, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, ενώ ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέκο Τζόρτζι, είχε ήδη αφεθεί ελεύθερος από τις 23 Φεβρουαρίου.
Η 44χρονη Ελληνίδα ευρωβουλευτής, που δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενοχή της, κρατούνταν για τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματικών ποσών που φέρεται ότι έλαβε από το Κατάρ και το Μαρόκο, προκειμένου να επηρεάσουν σχετικές αποφάσεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σχολιάζοντας την απελευθέρωση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Κρίστιαν ντε Βαλκένερ δήλωσε στο Politico ότι η απόφαση αυτή της βελγικής Δικαιοσύνης δεν σημαίνει ότι η υπόθεση θα καταλήξει σύντομα σε δίκη.