Η τράπεζα περιγράφει με εύσχημο τρόπο την κομπίνα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης για να μην πληρώσει και να μη χάσει τα ακίνητά του
Τη δολιότητα του Νίκου Παπαθανάση ως εγγυητή των δανείων που έλαβε η εταιρεία ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ επιβεβαιώνει η Eurobank. Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα επισημαίνει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης μεταβίβασε ακίνητα στα παιδιά του, με την τράπεζα να ασκεί δύο αγωγές, τις οποίες και κέρδισε.
Ουσιαστικά η Eurobank περιγράφει με εύσχημο τρόπο την κομπίνα του κ. Παπαθανάση για να μην πληρώσει και να μη χάσει τα ακίνητά του, κομπίνα για την οποία καταδικάστηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Από την απάντηση της τράπεζας προκύπτει επίσης ότι ο αναπληρωτής υπουργός παραμένει εγγυητής του δανείου. Αντίθετα, δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το ύψος του «κουρέματος» του δανείου, στο οποίο προχώρησε η εταιρία διαχείρισης ύστερα από συμφωνία με τον κ. Παπαθανάση. Φυσικά, ανακύπτει μείζον ζήτημα με την παραμονή του κ. Παπαθανάση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αλλά και με την υποψηφιότητά του στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Είναι δυνατόν ένας πολιτικός, που επιχείρησε να κρύψει την περιουσία του για να γλιτώσει την κατάσχεσή της και καταδικάστηκε γι’ αυτό, να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού; Ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στον οποίον άλλωστε ανήκει και η τελική απόφαση για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
Αναφερόμενη στη δανειακή σύμβαση η Eurobank σημειώνει ότι το 2005 χορήγησε πίστωση ύψους 1.500.000 ευρώ στην εταιρία με την επωνυμία ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Πιστούχος), εγγράφοντας προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα ιδιοκτησίας της. Το 2007, το ποσό της πίστωσης αυξήθηκε κατά 500.000 σε 2.000.000 ευρώ, οπότε καταρτίστηκε και σύμβαση εγγυήσεως με τον Νικόλαο Παπαθανάση (εγγυητής). Επί σειρά ετών το εν λόγω δάνειο εξυπηρετήθηκε κανονικά, με καταβολή των συμβατικών τόκων και αποπληρωμές κεφαλαίου.
Στις 28/8/2015 η τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση με συνολική λογιστική απαίτηση ύψους 1.054.674 ευρώ πλέον τόκων υπερημερίας (σύνολο 1.458.548 ευρώ) και δρομολόγησε όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέτρα. Συγκεκριμένα: Το 2015 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το παραπάνω ποσό.
Αγωγή
Το ίδιο έτος η τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του εγγυητή για τη μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής (2011) της κυριότητας του 1/2 εξ αδιαιρέτου ακινήτων ιδιοκτησίας του στο Αγρίνιο (αγροτεμάχια) και στην Καλλιθέα (αποθήκη). Εν όψει της αγωγής, η κυριότητα των ακινήτων αναμεταβιβάστηκε στον εγγυητή και η τράπεζα ενέγραψε προσημείωση υποθήκης για 60.000 ευρώ, ποσό αντίστοιχο της αξίας των αγροτεμαχίων, ενώ για τη μικρής αξίας αποθήκη ο εγγυητής κατέβαλε ποσό σε μετρητά.
Τον Δεκέμβριο του 2015 άσκησε αγωγή κατά του εγγυητή για τη μεταβίβαση με γονική παροχή (2010) του 1/2 εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος 102,5 τ.μ., 4ου ορόφου, στη Ν. Σμύρνη, με θέση στάθμευσης και αποθήκη. Το διαμέρισμα βαρυνόταν ήδη με πρώτη προσημείωση υπέρ άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Το 2020 εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή. Ασκήθηκε έφεση από τον εγγυητή και λίγο αργότερα καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ του εγγυητή και της doValue Greece, ως διαχειρίστριας του ειδικού διαδόχου της τράπεζας, για την καταβολή από τον εγγυητή ποσού σε μετρητά. Το σχετικό ποσό υπερβαίνει αυτό που θα μπορούσε να διεκδικηθεί μέσω αναγκαστικής εκποίησης, λαμβανομένου υπόψη και της ύπαρξης προσημείωσης υπέρ άλλου πιστωτή, που προηγείται στη σειρά κατάταξης. Το 2018 η τράπεζα εκπλειστηρίασε τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας της πιστούχου.
Παράλληλα, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξυγίανσης της πιστούχου, με είσοδο τρίτου επενδυτή, στο πλαίσιο του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου εξυγίανσης, η doValue Greece θα λάβει επιπλέον ποσό σε μετρητά κατ’ αναλογία, σε σχέση με την ανωτέρω πίστωση. «Οι ανακτήσεις από το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών ανέρχονται στο ποσό των 550.000 ευρώ περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη τη σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησής του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Eurobank.
Τη διευθέτηση της σύμβασης ζητά από τον υπουργό η αντιπολίτευση
Σοβαρές πολιτικές παρενέργειες εξακολουθεί να προκαλεί η σκανδαλώδης ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος επιπλέον φέρεται ότι μεταβίβασε την περιουσία του προκειμένου να αποφύγει τις κατασχέσεις. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιώνουν από τον υπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τη βολική διευθέτηση της δανειακής του σύμβαση, υπογραμμίζοντας την κραυγαλέα ευνοϊκή αντιμετώπισή του από την τράπεζα, την ώρα που οι απλοί δανειολήπτες απειλούνται άμεσα με έξωση από την πρώτη κατοικία τους.
Η υπόθεση Παπαθανάση, άλλη μια ηθική σκιά στη διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα του υψηλού δανεισμού των μελών του υπουργικού συμβουλίου, που αθροιστικά χρωστούν 12.000.000 ευρώ. Με πρώτον τον πρωθυπουργό, ο οποίος χρωστάει ποσό 1.300.000 ευρώ, πλειάδα υπουργών εμφανίζεται να δηλώνει δανειακές υποχρεώσεις τις οποίες κανένας δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο -και αν…- εξυπηρετεί.
Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και το κόμμα της Ν.Δ. Από τους επίσημους ισολογισμούς προκύπτει ότι το χρέος το 2017 ήταν στα 250.600.000 ευρώ, το 2018 στα 278.900.000 ευρώ, το 2019 στα 308.700.000 ευρώ και το 2020 στα 343.000.000 ευρώ, ενώ σήμερα προσεγγίζει τα 400.000.0000 ευρώ.
Πώς έχει ρυθμιστεί το χρέος της Ν.Δ.;
Εχουν την ίδια αντιμετώπιση από τις τράπεζες οι απλοί δανειολήπτες;
Πώς είναι ρυθμισμένο το χρέος, όπως ισχυρίζεται ο Κ. Μητσοτάκης, την ώρα που αυτό αυξάνεται, αντί να υποχωρεί;
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία η οποία απορρίφθηκε, ώστε όλοι οι υπόχρεοι να δηλώνουν στο «πόθεν έσχες» όχι μόνο το ύψος των δανείων τους, αλλά και τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου δήλωσε σχετικά: «Είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να υπάρξει διαφάνεια. Γι’ αυτό επανακαταθέτουμε την τροπολογία, για να δηλώνονται στο “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων όχι μόνο το ύψος των δανείων, αλλά και οι ρυθμίσεις τους. Θα την ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία ή φοβάται και άλλους “Παπαθανάσηδες;”».