Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στο σύστημα Μαξίμου, που τον προκαλούσε να… εμφανιστεί, και επίθεση για την ακρίβεια
Την επανεμφάνισή του ζητούσε το Μέγαρο Μαξίμου διά των αντιπροσώπων του, όπως ο «άνθρωπος για όλες τις δουλειές» Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά μάλλον όχι με τον τρόπο που το έκανε. Για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο λόγος, που με μια συνέντευξή του κατάφερε να βάλει «μπουρλότο» στο εσωτερικό της Ν.Δ. και, μάλιστα, 60 μέρες πριν από τις εκλογές, όπως ακούσαμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνέντευξη-παρωδία στον Σταύρο Θεοδωράκη.
Ο Νίκος Δένδιας πήρε σαφείς αποστάσεις από όλα τα προεκλογικά αφηγήματα του πρωθυπουργού σε τέτοιο σημείο, που να αποδομήσει τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις μεταρρυθμίσεις που θα εξαλείψουν το βαθύ κράτος, με τις οποίες προσπαθεί να αποσείσει από πάνω του τις ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη. Ο υπουργός Εξωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα σημείωσε: «Δεν θα το έθετα ως προεκλογικό πρόταγμα το ζήτημα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Θα τις περιέγραφα ως εθνική υπηρεσία».
Η διαφοροποίηση Δένδια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έμεινε μόνο εκεί, καθώς εμφανίστηκε αντίθετος και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο περιφέρει ως πανάκεια ο πρωθυπουργός, για να περιγράψει τη λύση κάθε προβλήματος, αν επανεκλεγεί: «Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εποχές του βαθέος αντικρατισμού και της αποθέωσης των αποκρατικοποιήσεων έχουν παρέλθει. Η κρίση του Covid δίδαξε πολλά».
Ο ασκός του Αιόλου μοιάζει να έχει ανοίξει στη Ν.Δ. και οι έχοντες το βλέμμα στην επόμενη μέρα μετά τις εκλογές άρχισαν να παίρνουν θέσεις στο παιχνίδι της διαδοχής, προφανώς αναγνωρίζοντας τη δυσκολία που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. να επικρατήσουν (τουλάχιστον με τους όρους που έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον δημόσιο λόγο, δηλαδή πρώτη η Ν.Δ. και με αυτοδυναμία).
Ο κ. Δένδιας στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στις δήθεν επιτυχίες στον τομέα της οικονομίας, με τα βέλη του, εκτός από τον πρωθυπουργό, αυτήν τη φορά να κατευθύνονται και προς τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο -όπως φαίνεται- αναγνωρίζει και ως «εσωκομματικό αντίπαλο» στην κούρσα διαδοχής.
Να μην ξεχνάμε, φυσικά, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης πρωτοστάτησε στις επιθέσεις κατά Δένδια, με το πρόσχημα ότι δεν εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών να στηρίξει το αφήγημα της κυβέρνησης για τα Τέμπη: «Ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι να τσακώνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα απέναντι στην τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ για μια τραγωδία που πρέπει να προκαλεί συντριβή σε όλους μας» επισημαίνει και συνεχίζει: «Ο θεσμικός μου ρόλος επιβάλλει λίγα και μετρημένα λόγια. Σε κάθε περίπτωση, η παράταξή μου αυτή είναι το “σπίτι” μου, την υπηρετώ από τα φοιτητικά μου χρόνια και έχω μάθει να πράττω πάντοτε ό,τι είναι εθνικά χρήσιμο».