Αντιπολίτευση, φορείς και Συνήγορος του Καταναλωτή καταγγέλλουν ότι ανοίγει κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση
Επιστροφή στην πολιτική ατζέντα, 20 ημέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας, με το οποίο, όπως καταγγέλλει άπασα η αντιπολίτευση, οι αρμόδιοι φορείς, ακόμη και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ανοίγει κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Το νομοσχέδιο, με το οποίο, μεταξύ άλλων, ανατίθεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η εποπτεία των φορέων υδροδότησης, «πέρασε» χθες αργά το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ., με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα να επιμένει μέχρι τέλους πως «δεν υπάρχει καμία διάθεση ιδιωτικοποίησης του νερού», πως «είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό», και πως με το νομοσχέδιο «θωρακίζουμε ότι οι μόνοι που μπορούν να είναι πάροχοι στο πόσιμο και αρδευτικό νερό είναι οι δημόσιοι και δημοτικοί οργανισμοί και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων».
Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε πάντως την απόσυρση του νομοσχεδίου, προειδοποιώντας πως η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του νερού. Σκληρή κριτική άσκησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε πως όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό διπλασιάστηκε η τιμή του, ζητώντας μετ’ επιτάσεως από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το «έγκλημα». Τα αίματα, μάλιστα, άναψαν μεταξύ του υφυπουργού Ενέργειας Γιώργου Αμυρά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική σαλαμοποίησης, με τον κ. Αμυρά να αντεπιτίθεται, ρωτώντας τον κ. Τσακαλώτο ποιος έβαλε την ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο.
Την ίδια ώρα, σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί και η βροχή νομοτεχνικών βελτιώσεων της τελευταίας στιγμής, με τις οποίες ο Κώστας Σκρέκας επί της ουσίας ξήλωσε το νομοσχέδιο, αν και δεν άγγιξε τις επίμαχες διατάξεις για το νερό. Ο υπουργός κατέθεσε δεκάδες αλλαγές μέσω συνολικώς τεσσάρων πακέτων νομοτεχνικών βελτιώσεων, προχωρώντας σε σωρεία αλλαγών, μεταξύ άλλων για τις απαλλοτριώσεις. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η γκρίνια των «γαλάζιων» βουλευτών προς το προεδρείο κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας, επειδή απουσίαζαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Τίποτα δεν εμπόδισε ωστόσο τους νεοδημοκράτες βουλευτές να… φωτογραφηθούν όλο χαρά μαζί με τον υπουργό Ενέργειας αμέσως μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης στην Ολομέλεια, κίνηση η οποία, δικαιολογημένα, προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα πηγαδάκια της Βουλής.