Παυλόπουλος, Καραμανλής και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων με το βροντερό «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά έστειλαν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση
Μορφή συλλογικού διαβήματος προς τη γερμανική κυβέρνηση από κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου της πολιτικής και της πανεπιστημιακής κοινότητας έλαβε η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ!» του αρθρογράφου της «δημοκρατίας» Γιώργου Χαρβαλιά, που έγινε χθες σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.
Αν και ανεπίσημο, το «διάβημα» θεωρείται εξαιρετικά σκληρό και υποκαθιστά ουσιαστικά την παρατεταμένη «αφωνία» πολλών ελληνικών κυβερνήσεων, ειδικά της σημερινής του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποφεύγει να αναδείξει το εθνικό ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, παρότι υπάρχει ρητή εξουσιοδότηση προς αυτή την κατεύθυνση με ψήφισμα της ελληνικής Βουλής που εγκρίθηκε ομόφωνα τον Απρίλιο του 2019.
Στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα από τις εκδόσεις Πεδίο και ήδη τυπώθηκε σε δεύτερη έκδοση, το «παρών» έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο άκουσμα του ονόματος του οποίου από τον συγγραφέα το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Ο κ. Καραμανλής προλογίζει το «Γιαβόλ!», χαρακτηρίζοντας «ανεκτίμητη» τη συνεισφορά του στην τεκμηρίωση και τη διεκδίκηση των ελληνικών αξιώσεων που απορρέουν από την περίοδο της Κατοχής.
Ενθουσιώδης όμως ήταν και η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος εκφώνησε έναν πραγματικό «φιλιππικό», κατηγορώντας τη Γερμανία για διαχρονική υποκρισία και αθέτηση των υποχρεώσεών της, που έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τη διεθνή νομιμότητα. «Η Ελλάδα δεν αποδέχεται, ούτε πρόκειται να αποδεχθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο την άρνηση αυτή. Θα επανέλθει, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά, και όχι μόνο, επιχειρήματά της» διεμήνυσε ο κ. Παυλόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Στέλιος Περράκης, που είναι και πληρεξούσιος στο Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση «Γερμανία κατά Ιταλίας, Ελλάδα παρεμβαίνουσα». Ο κ. Περράκης διατύπωσε την απορία γιατί η Ελλάδα, που διαθέτει πλούσιο νομικό οπλοστάσιο, δεν προσφεύγει σε ένδικα μέσα ή σε αρμόδια διαιτητικά όργανα.
Ακόμη πιο καυστικός ο γνωστός για τις παρεμβάσεις του στα εθνικά θέματα καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Μάζης, καταλόγισε στις ελληνικές πολιτικές ηγεσίες αδράνεια και διερωτήθηκε με νόημα σε ποιους ακριβώς λόγους οφείλεται αυτή. Επέμεινε επίσης ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν αποναζιστικοποιήθηκε, αλλά ακόμη και σήμερα ακολουθεί πρακτικές ολοκληρωτισμού προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντά της.
Εξαιρετική ήταν η παρουσίαση του διπλωμάτη Αρη Ραδιόπουλου, ο οποίος διευκρίνισε πως τα δεινά της Κατοχής δεν τα προκάλεσαν οι «ναζί» γενικώς και αορίστως ως ένα πολιτικό κόμμα, αλλά οι Γερμανοί ως εθνική οντότητα. Από την πλευρά της, η δικηγόρος Χριστίνα Σταμούλη, κόρη του αείμνηστου νομάρχη Γιάννη Σταμούλη, που ανέδειξε την υπόθεση του Διστόμου, ανέφερε ότι οι Γερμανοί, πότε με το άγριο και πότε με καλοπιάσματα ευτελούς διαμετρήματος, επιχειρούν να ενταφιάσουν την υπόθεση των αποζημιώσεων, και τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων των θυμάτων της γερμανικής κατοχής.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών Αριστομένης Συγγελλάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του στη σύγχρονη προσπάθεια διείσδυσης των Γερμανών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με στόχο να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τις ωμότητες της Κατοχής στους Ελληνες μαθητές και, στην πράξη, με μικροανταλλάγματα να εκβιάσουν την παραχάραξη της Ιστορίας.
Ο συγγραφέας Γιώργος Χαρβαλιάς, τέλος, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία στην αίθουσα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, δύο πρώην πρωθυπουργών, όπως και υπουργών, πρώην και νυν, και επεσήμανε ότι το θέμα των αποζημιώσεων παραμένει ζωντανό σε ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πολιτικού φάσματος. «Οφείλουμε απέναντι στη γενιά των παππούδων μας, που πέρασε τα πάνδεινα στην Κατοχή, να κρατήσουμε την ελπίδα της δικαίωσης ζωντανή» είπε χαρακτηριστικά.
Οι σημαίνουσες αυτές ομιλίες στον φιλόξενο χώρο του Πολεμικού Μουσείου, με οικοδεσπότη τον πρόεδρό του Αναστάσιο Λιάσκο, έγιναν μπροστά σε ένα κοινό που διψούσε να μάθει λεπτομέρειες για τις άγνωστες πτυχές των ελληνογερμανικών σχέσεων και ανοίγουν ασφαλώς ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.
Την ίδια ώρα, μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα ο πρωθυπουργός και πολλά μέλη της κυβέρνησής του «χαριεντίζονταν» στο Ζάππειο με τον Εντι Ράμα, στη διάρκεια μιας έκθεσης ζωγραφικής του τελευταίου με επιεικώς ακαλαίσθητα δημιουργήματα, που προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα ταραχής και θυμηδίας. Αυτό υπήρξε και το κοντράστ μιας Ελλάδας που αγωνίζεται για την αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας και μιας άλλης που συναναστρέφεται δουλικά τους εχθρούς της πατρίδας.
Στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, των επιστημών και της δημοσιογραφίας, καθώς και ξένοι πρέσβεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε, εκτός από τους κ. Καραμανλή και Παυλόπουλο, την επίτιμη πρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, τον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, όπως και τους Σταύρο Δήμα, Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Κατρούγκαλο, Χρήστο Σπίρτζη, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Νίνα Κασιμάτη, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Κώστα Τζαβάρα, Αργύρη Ντινόπουλο, Θεόδωρο Φορτσάκη και άλλους. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των πρέσβεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σιάο Τζουνσένγκ και της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγεβιτς.