Πανδαιμόνιο αντιδράσεων και ηχηρό άδειασμα από την Κουμουνδούρου εξ αφορμής της ανάρτησής του με την οποία επιτέθηκε σε δικαστές, δημοσιογράφους, τραπεζίτες, αλλά και στον διοικητή της ΑΑΔΕ
Ενα βήμα πριν κατέβει από το συριζαϊκό τρένο βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης, μετά το ηχηρό άδειασμά του από την Κουμουνδούρου, εξ αφορμής της ανάρτησής του με την οποία επιτέθηκε σε δικαστές και δημοσιογράφους, τραπεζίτες, αλλά και στον διοικητή της ΑΑΔΕ. Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε πανδαιμόνιο αντιδράσεων, βεβαίως και εσωκομματικών, μόλις μία εβδομάδα μετά το επεισόδιο με το ψηφοδέλτιο των Χανίων.
Η επίμαχη ανάρτηση έγινε νωρίς το πρωί της Κυριακής, με τον βουλευτή να καταφέρεται εναντίον γνωστών δημοσιογράφων, τεσσάρων τραπεζιτών, των δικαστών που έκριναν ένοχο τον Νίκο Παππά, καθώς και του Γιώργου Πιτσιλή, προειδοποιώντας πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαλλαγεί από αυτούς, «δεν θα είναι αλλιώς την άλλη φορά».
«ΤΟ “ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ”… Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ! Νομίζω κατάλαβαν οι περισσότεροι πλέον αυτά που φωνάζω από το 2016… Επαναφορά όλων των ρυθμίσεων του Νόμου Παππά που κατάργησε η Ν.Δ. Τέρμα στις Λίστες ΠΕΤΣΑ, τα λεφτά πίσω!», έγραψε ο Παύλος Πολάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνοδεύοντας την ανάρτηση με τις φωτογραφίες των προσώπων στα οποία αναφερόταν.
Η Κουμουνδούρου δεν έκρυψε τη δυσφορία της από την κίνηση αυτή του βουλευτή, απαντώντας του άμεσα, μέσω διαρροών. Εκανε λόγο για υπονόμευση της πολιτικής του κόμματος και προειδοποίησε πως όποιος επιλέγει διαφορετικό δρόμο από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων θέτει εαυτόν εκτός ψηφοδελτίων. «Οποιος πιστεύει ότι μπορεί να χαράζει δική του πολιτική, να διαμορφώνει ψηφοδέλτια και να επιβάλλει την ιδιωτική ατζέντα που ο ίδιος προκρίνει, με συνεχείς δημοσιεύσεις και αγνοώντας τις αρχές και την πολιτική του κόμματος, έχει προφανώς συνειδητά αποφασίσει να θέσει εαυτόν εκτός εκλογικής μάχης» ανέφεραν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αμεση ήταν η αντίδραση και της «γαλάζιας» παράταξης, που ζήτησε από την πρώτη στιγμή την αποπομπή του Παύλου Πολάκη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Χαριλάου Τρικούπη. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Παύλος Πολάκης βρίσκεται επί της ουσίας εκτός κόμματος, αν και προσώρας η Κουμουνδούρου δεν έχει προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση.
Ηδη, ωστόσο, από το βράδυ της Κυριακής ο αψύς Σφακιανός καρατομήθηκε από τομεάρχης Διαφάνειας, ενώ σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της εξόδου από τα ψηφοδέλτια. «Την Τρίτη θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση, όπου ο πρόεδρος θα ζητήσει την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος» ανέφερε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίσημη ανακοίνωσή του.
Βεβαίως, η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η νέα ανάρτηση του βουλευτή το βράδυ της Κυριακής, με την οποία παρέπεμπε το θέμα στα όργανα του κόμματος. «Θα τα πούμε ΟΛΑ στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή. Με “πηγές” δεν θα ανοίξω διάλογο… Προφανώς υπάρχουν και διαδικασίες και όργανα στα οποία και συμμετείχα και εκλέχθηκα και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά. Εκει θα μιλήσουμε και θα διευκρινίσουμε ποιος έχει δίκιο!» έγραψε ο αψύς Σφακιανός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να υποστηρίζουν πως επέλεξε συνειδητά τα τραβήξει τα πράγματα στα άκρα.
Οσο για τη Ν.Δ., εκτός του ότι ζητά την κεφαλή του Παύλου Πολάκη επί πίνακι, εκτοξεύει πυρά στον Αλέξη Τσίπρα καταλογίζοντάς του ότι εξέθρεψε τον πολακισμό, ενώ την ίδια ώρα αιτείται την απομάκρυνση και του Νίκου Παππά, μετά την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο.
Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου: «Ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να έχει εκδιωχθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χθες. Για να είναι πειστική η αποδοκιμασία της παθογένειας εντός του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται επίσης η άμεση διαγραφή από το κόμμα και η απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα και αμετάκλητα καταδικασμένου για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά».
Υπενθυμίζεται πως η ρήξη στη σχέση των δύο πλευρών, Πολάκη και Τσίπρα, φαίνεται πως είχε επέλθει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, οπότε ο Σφακιανός βουλευτής απείλησε πως δεν θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν συμπεριληφθεί σε αυτό και ο στενός του φίλος Μανώλης Χαιρετάκης. Το Σάββατο, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το συμβάν λήξαν με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».
«Ο Παύλος έκανε λάθος, πιστεύω το κατάλαβε. Πάμε παρακάτω. Η μάχη όλων μας είναι με τη Δεξιά του Μητσοτάκη και όχι μεταξύ μας για το ποιος θα βγει βουλευτής. Και τη μάχη δεν τη δίνουν μόνο οι υποψήφιοι. Τη δίνουν όλοι και από κάθε μετερίζι» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Λίγες ώρες μετά ήρθε η νέα ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που έβαλε φωτιά στην Κουμουνδούρου.
Στοχοποιεί δημοσιογράφους, αλλά ούτε λέξη για τους μιντιάρχες
Ο «τιμωρός της διαπλοκής» Πολάκης είναι αδύνατον να αγνοεί ότι δεν πήραν τα λεφτά από τη λίστα Πέτσα οι δημοσιογράφοι, αλλά οι μιντιάρχες. Οτι δεν «δίνουν γραμμή» οι δημοσιογράφοι, αλλά οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Αυτοί πάντα κρατούν τα κλειδιά.
Ολόκληρη η ανάρτησή του είναι κατάπτυστη. Λίστες με ονόματα «επικηρυγμένων» δεν είναι ποτέ ανεκτές. Γιατί, όμως, ο Πολάκης φωτογραφίζει τον αγγελιοφόρο; Μήπως βάζοντας στη μαύρη λίστα των προγραφών τους δημοσιογράφους, τείνει ταυτόχρονα χείρα φιλίας στους ιδιοκτήτες; Αυτούς δεν τολμά ποτέ ούτε καν να τους αναφέρει, πολύ περισσότερο να βάλει τη φωτογραφία τους.
Και ειδικά κάποια συγκροτήματα ΜΜΕ, που είναι σταθερά κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ, τα ξεχνά ολότελα και συστηματικά από κάθε αναφορά του ο Πολάκης, που δήθεν δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, αλλά κάνει το δικό του προσωπικό παιχνίδι δηλητηριάζοντας το κόμμα του.
Ανω κάτω το κόμμα, που μπήκε σε νέο κύκλο εσωστρέφειας
Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στην Κουμουνδούρου εξαιτίας της υπόθεσης του Παύλου Πολάκη, ο οποίος σήμερα περνάει την πόρτα του Εκτελεστικού Γραφείου και στη συνέχεια αυτήν της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την εισήγηση Τσίπρα περί απόσυρσής του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος και τη διαγραφή του να συζητιούνται παρουσία του Παύλου Πολάκη.
Κι ενώ στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν για το «δώρο», προμηνύεται ιδιαίτερα θερμή η συνεδρίαση και ο Παύλος Πολάκης ενδεχομένως να βρει στήριξη από αρκετά στελέχη, που διαφωνούν με τη διαγραφή του, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος δήλωσε αντίθετος με τη διαγραφή Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει στη διαγραφή του κυρίου Πολάκη. Αυτά τα οποία κάνει ο Παύλος δεν απάγουν κάποιοι ηθική απαξία στο πρόσωπό του. Είναι κατά τη γνώμη μου μεγάλο πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν δείχνουν διαφθορά, δεν δείχνουν κάποια έκθεση, κάποια σύγκρουση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σε ανακοίνωσή τους, σημειώνουν πως «πολιτικές απόψεις, όσο και αν κανείς διαφωνεί μαζί τους, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και μάλιστα επιλεκτικής».
Στο τέλος όμως ρίχνουν και την «τουφεκιά» στον Πολάκη: «Οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της Δικαιοσύνης και των θεσμών. Διατυπώθηκαν δε ουσιαστικά ως απάντηση στη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλ. Τσίπρα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο».
Υποστηρικτές και αντιπάλους μετρούν ο Πολάκης και ο Τσίπρας (που τόσα χρόνια εξέθρεψε το φαινόμενο Πολάκη) και στη βάση του κόμματος, με τον αψύ Σφακιανό να έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, ενώ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, θα έπρεπε να ασχολούνται με την προεκλογική τακτική τους, αυτοί έχουν μπει σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, από τον οποίο θα βγουν «τραυματισμένοι», όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείο και η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.
Εχουν καταφέρει ακόμη μια φορά στον ΣΥΡΙΖΑ να χάσουν τον στόχο τους, καθώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φαγωμάρα μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν οι προϋποθέσεις διαγραφής ενός μέλους του κόμματος και πλέον έγινε πολύ πιο εύκολο να χάσει κάποιος την ιδιότητα του μέλους, με την Επιτροπή Δεοντολογίας να έχει τη δυνατότητα αυτή για τους παρακάτω λόγους:
1 Η ιδιότητα του μέλους χάνεται με τον θάνατο ή με την αποχώρηση του μέλους, η οποία γίνεται εγγράφως ή προφορικά ενώπιον της Οργάνωσης Μελών στην οποία ανήκει.
2 Μέλος που αναιτιολόγητα δεν συμμετέχει στις συνελεύσεις της Οργάνωσης Μελών για περισσότερο από ένα χρόνο καλείται από την Οργάνωση Μελών σε συζήτηση για την αντιμετώπιση των λόγων που εμποδίζουν τη συμμετοχή του. Εάν μετά τη συνάντηση αυτή η μη συμμετοχή εξακολουθεί, το μέλος θεωρείται ότι αποχώρησε.
3 Η ιδιότητα του μέλους χάνεται επίσης οριστικά ή αναστέλλεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος του μέλους σε σοβαρές περιπτώσεις παραβίασης του καταστατικού».