Απείλησε ότι δεν θα κατέβει, αλλά πήρε γρήγορα το μήνυμα από Τσίπρα και υποχρεώθηκε σε κυβίστηση
Η μέρα που τα κόμματα ανακοινώνουν τα ψηφοδέλτιά τους για τις εθνικές εκλογές έχει πάντα πανηγυρικό χαρακτήρα. Οχι, όμως, και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η φαγωμάρα διαρκείας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει με εθισμό από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει. Οι πυρκαγιές ανάβουν συνέχεια, συχνά και άνευ λόγου.
Η εικόνα μπάχαλου παραμονές εκλογών δεν παραπέμπει σε κόμμα που είναι συσπειρωμένο, συνειδητοποιημένο από τα κυβερνητικά λάθη του και έτοιμο να αρπάξει μια δεύτερη ευκαιρία. Σε ένα τάιμινγκ που η λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς πια, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει αυτοκτονικές τάσεις με… αυτοδημιούργητες κρίσεις από το πουθενά. Το ερώτημα αν μπορεί τελικά να καρπωθεί κάτι παραπάνω από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων παραμένει, αντί να εξαλείφεται σταδιακά.
Κεντρικό πρόσωπο στη χθεσινή καταιγίδα ήταν το πιο δυναμικό, ενίοτε και εκτός ορίων, στέλεχός του, ο Παύλος Πολάκης. Ο πρώην υπουργός σήκωσε μπαϊράκι και με μια ακραία επιθετική ανακοίνωση απείλησε ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές επειδή δεν ήταν στα ψηφοδέλτια ένας προσωπικός φίλος του. Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Χαιρετάκης, πρόεδρος των Ελαιουργών του νομού Χανίων.
Ο Χαιρετάκης θεωρούσε σίγουρη τη θέση στα ψηφοδέλτια του νομού Χανίων και γι’ αυτό, σύμφωνα με όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, δραστηριοποιούνταν τον τελευταίο καιρό ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές από την Κρήτη αναφέρουν ότι δεν έχει καλές σχέσεις με τον Γιώργο Σταθάκη, τον έναν εκ των έξι υποψηφίων στα Χανιά, συμπεριλαμβανομένου και του Πολάκη.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, ο οξύθυμος Πολάκης αποφάσισε να κάνει «μετωπική», συγκεντρώνοντας γρήγορα περισσότερα από 2.000 likes στην ανάρτησή του: «Προφανώς από “λάθος” ο Μιχάλης Χαιρετάκης δεν συμπεριελήφθη παρά τη χθεσινή εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην ανακοίνωση των ονομάτων για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Μέχρι να διορθωθεί το “λάθος”, δεν ισχύει ούτε η δική μου υποψηφιότητα. Εγώ φίλους και συντρόφους δεν πουλάω επειδή κάποιοι έχουν ανασφάλειες και συμπεριφέρονται με όρους διαδρόμου! Θα λυθούν στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή. ΟΛΑ!!!»
Η Κουμουνδούρου έδειξε αιφνιδιασμένη και απάντησε με διαρροή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για συλλογικές αποφάσεις, στέλνοντας μήνυμα στον Πολάκη ότι «η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι εθελοντική για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οποιος διαφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων έχει κάθε δικαίωμα να μη συμμετάσχει σε αυτά».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ άφηναν να διαρρεύσει ακόμα ότι υπήρχαν ενστάσεις για το πρόσωπο του Χαιρετάκη και ότι η Επιτροπή Ψηφοδελτίων θα επανεξέταζε έτσι κι αλλιώς την περίπτωσή του. Ολες οι αναφορές συγκλίνουν ότι η εναντίωση στην υποψηφιότητα Χαιρετάκη προέρχεται από τον Σταθάκη, αφού απέναντι στο δίδυμο Πολάκη – Χαιρετάκη δεν θα είχε ελπίδα εκλογής.
Οταν το κακό πια είχε γίνει, ο Πολάκης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, κάνοντας ένα βήμα πίσω μετά την αντίδραση της Κουμουνδούρου. «Εδωσε» μια δεύτερη ευκαιρία στο κόμμα να το ξανασκεφτεί («προφανώς και όλα θα λυθούν και θα αποφασιστούν με καθαρό και δημόσιο τρόπο στα όργανα του κόμματος»), άφησε μερικές μπηχτές για την τιμή των όπλων («χωρίς διαρροές και ευθέως»), κήρυξε ο ίδιος τη λήξη της σύγκρουσης («αυτά και τέλος μέχρι τις συνεδριάσεις των οργάνων») και αντί για φινάλε έστειλε και μήνυμα… συσπείρωσης: «Ο Μητσοτάκης πρέπει να φύγει με κρότο»!
Το ερώτημα είναι προς τι όλα αυτά. Για ένα καπρίτσιο του Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε χθες άνω κάτω. Μάλιστα, για ένα τριτοκλασάτο στέλεχος όπως ο Χαιρετάκης, που ήταν υποψήφιος και το 2019 αλλά δεν είχε εκλεγεί. Ο Πολάκης προκάλεσε στιγμιαίο χάος στο κόμμα του, απειλώντας ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές αν δεν του γίνει το χατίρι, ο ΣΥΡΙΖΑ είδε τη φιέστα με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων να μετατρέπεται σε εσωστρέφεια και τράβηξε λίγο το λουρί, επιστρέφοντας την απειλή στον Κρητικό που μετά «τα γύρισε».
Από όποια οπτική κι αν το δει κανείς, η ζημιά έγινε. Τώρα, μόνο μια αυτόβουλη απόσυρση Χαιρετάκη μπορεί να αποσυμπιέσει γρήγορα την κατάσταση. Αν, όμως, ένα κόμμα τραντάζεται τόσο εύκολα για τα μάτια του Χαιρετάκη και του Σταθάκη, τότε τα συσπειρωτικά μηνύματα σαν και το χθεσινό του Πολάκη είναι απλά λόγια. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει την αξία των συλλογικών οργάνων του, όμως τα προβλήματά του λύνονται τελικά μέσω facebook και διαρροών.
Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να προβάλλει ένα προφίλ που να εμπνέει σταθερότητα, μετράει γκάφες. Αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για τα fake news στον Εβρο, ένα εκτός ελέγχου στέλεχός του άρπαξε έγγραφο από γυναίκα βουλευτή on camera, η «μεταγραφή αεροδρομίου» της Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ 25 αποδείχθηκε…. παλτό, χθες η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων καπελώθηκε από τα «θέλω» του Πολάκη.
Ολα τα πολιτικά κόμματα είναι σε κάποιο βαθμό συνασπισμοί, που σε περιόδους άγχους είναι πιθανό να λυγίσουν. Αλλά τώρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την επίσημη προεκλογική περίοδο, δηλαδή στο διάστημα όπου πάντα η συνοχή του εκάστοτε κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ατσαλώνεται μπροστά στην πιθανότητα της εξουσίας. Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, φλερτάρει επικίνδυνα με την μπαχαλοποίηση. Θέλουν τελικά να κερδίσουν ή προετοιμάζουν τη μεγάλη κουβέντα μετεκλογικά για το αν έφταιξαν το μήνυμα, οι αδύναμοι υποψήφιοι ή η ηγεσία;
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ιατρός, βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός
Γεννήθηκε στα Σφακιά το 1965. Σπούδασε Ιατρική στο ΕΚΠΑ, με ειδικότητα εντατικολόγου. Εντάχθηκε στην ΚΝΕ από την οποία αποχώρησε το 1989 για να προσχωρήσει στο ΝΑΡ. Στη συνέχεια εξελέγη μέλος Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Αθήνας – Πειραιά και το 2010 έγινε δήμαρχος Σφακίων. Στο Κοινοβούλιο μπήκε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανέλαβε υφυπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Στις 10 Νοεμβρίου 2019 καταδικάστηκε τελεσίδικα από το Εφετείο Αθηνών για συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή.