«Πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε για άλλη μια καταστροφή για να συναντιόμαστε»
Οι… μετασεισμικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας αντιμετωπίζονται θετικά από την ελληνική πλευρά, καθώς διπλωματικές πηγές το Σαββατοκύριακο σημείωναν ότι «η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των αρχών και αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ».
«Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεών μας με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί» ανέφεραν οι ίδιες πηγές και υπογράμμιζαν ότι «η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ». Υπενθύμιζαν επίσης πως «αυτό έχει πράξει η Ελλάδα με χώρες όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλβανία».
Οι αναφορές αυτές έγιναν με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος το Σάββατο, μιλώντας στο Οpen και στην ανταποκρίτρια του Μαρία Ζαχαράκη, ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσέφερε στις έρευνες στις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ αποκάλεσε «φίλο» του τον Νίκο Δένδια, ρίχνοντας κι άλλο τους τόνους.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια, που μίλησε μαζί του, η αίσθηση που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν ότι «οδεύουμε προς ένα μορατόριουμ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, καθώς η γειτονική χώρα έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή πολύ σοβαρά εσωτερικά ζητήματα».
«Ναι, έχουμε διαφωνίες, και από καιρό σε καιρό έχουμε κλιμάκωση εντάσεων. Αυτό που συζητήσαμε στο Χατάι με τον Δένδια είναι ότι πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε για άλλη μια καταστροφή για να συναντιόμαστε. Οχι για να εξομαλύνουμε μόνο, αλλά και για να λύσουμε κάποια από τα ανοιχτά ζητήματα. Δεν νομίζω ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα. Αλλά πρέπει ο διάλογος κι οι ειλικρινείς δεσμεύσεις να υπάρχουν» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα τόνισε ότι στη συνάντηση του Βερολίνου η τουρκική πλευρά κατέθεσε μια πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς τη θετική ατζέντα.
Στο μεταξύ, το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ένα από αυτά που θα συζητήσουν απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί σήμερα και με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.