Βουλή: Επίθεση του πρωθυπουργού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μη στήριξη των αμυντικών δαπανών και συμφωνιών
Κοινοβουλευτική κονταρομαχία στη Βουλή με άκρως προεκλογικό άρωμα και με επίκεντρο τα εθνικά ζητήματα. Ο πρωθυπουργός παρενέβη στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη μέριμνα υπέρ του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ολομέλεια -το οποίο, σημειωτέον, ψηφίστηκε απόντος του επισπεύδοντος υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου-, υπεραμυνόμενος των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των στρατιωτικών και επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτήρισε εθνική μειοψηφία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε επί της ουσίας πως από, τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019, έχει υπάρξει ανατροπή στο ισοζύγιο των δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας, εξηγώντας πως η Αγκυρα βρίσκεται πλέον έξω από το πρόγραμμα με τα F-35, ενώ την ίδια ώρα έχει τεράστιες, όπως τις χαρακτήρισε, δυσκολίες στην αναβάθμιση των F-16, αποδίδοντας αυτή την εξέλιξη στην οργανωμένη αμυντική εξωτερική πολιτική της χώρας μας. «Είναι ή δεν είναι η χώρα μας ισχυρότερη από το ’19;
Τυχαία έγιναν όλα αυτά; Δεν ήσασταν ποτέ μέρος, ήσασταν εθνική μειοψηφία» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, που βρισκόταν απέναντί του, κατηγορώντας τον για τη μη στήριξη των αμυντικών δαπανών και των συμφωνιών με χώρες όπως η Γαλλία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως, την ώρα που ο γείτονας είναι αναθεωρητικός, εμείς μπορούμε πρώτοι να υπερασπιστούμε στην πράξη τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Δεσμεύτηκε δε πως θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, εξηγώντας πως όσο η οικονομία βελτιώνεται τόσο θα ανταμείβονται τα στελέχη. Στις αναφορές περί εθνικής μειοψηφίας αντέδρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «έσχατη καπηλεία» το να μπαίνουν τα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων στην προεκλογική αντιπαράθεση. Οσο για το επίδομα ειδικών αποστολών που αφορά τα πλεύσιμα, το οποίο προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε χθες το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε πως το επίδομα δεν πηγαίνει οριζόντια σε όλα τα στελέχη, χαρακτηρίζοντας εύλογες τις αντιδράσεις των αξιωματικών, καθώς, όπως είπε, θα πρέπει τα επιδόματα να δίνονται με δικαιοσύνη.
Οι ψηφοφορίες
Αίσθηση προκάλεσε η αντιπαράθεση των δυο πολιτικών αντιπάλων για τον… ύμνο του ΕΑΜ, που ακούστηκε σε ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάζει δηκτικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τους εμφύλιους διχασμούς. «Σας τάραξε η διασκευή του ύμνου του ΕΑΜ. Εσείς γυρνάτε στην εποχή του μίσους και του μετεμφυλιακού διχασμού. Γι’ αυτό φέρνετε στην παράταξή σας και τον Καρατζαφέρη» απάντησε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κόντρα των δυο ανδρών στράφηκε και στην απόφαση της Κουμουνδούρου να απόσχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει πως ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς, κάνοντας λόγο για «πρόωρη αποδοχή ήττας για τις εκλογές που έρχονται σε λίγους μήνες», εκτιμώντας πως ο
ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την πόλωση προκειμένου να διαχειριστεί την ήττα, όπως είπε.
Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε πως, εάν ο πρωθυπουργός δώσει εξηγήσεις για τους λόγους παρακολούθησης από την ΕΥΠ του Νίκου Ανδρουλάκη και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τότε θα επιστρέψει στις ψηφοφορίες. Δεν έλειψαν και οι προεκλογικές αναφορές, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει πως επιμένει στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τον συνταγματικό τους κύκλο, για αυτό δεν προσέφυγε στην κάλπη παρά τις ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, λέγοντας πως «το πραγματικό ερώτημα των εκλογών δεν είναι “δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία”. Το δίλημμα είναι “προχωράμε μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω”. “Θέλουμε κυβέρνηση Ν.Δ. ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;”».
Τότε ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός «είναι ικανός να πάει σε εκλογές τον Ιούλιο, προκειμένου να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα», αποκαλώντας τον «αμήχανο», «αλαζόνα» και «ψεύτη», και καλώντας τον πολιτικό του αντίπαλο να πάνε σε τηλεοπτικό debate. «Κάθε πράγμα στην ώρα του» απάντησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως και οι τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις είναι στην πραγματικότητα debate.