Μητσοτάκης: Εντοπίσαμε μεγάλες ευκαιρίες, δεδομένου ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η χώρα μας ένας αξιόπιστος επενδυτικός προορισμός
Στο τερέν της οικονομίας επιμένει να ρίχνει το βάρος του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος γυρίζει τις επόμενες ώρες από το Τόκιο έχοντας στις αποσκευές του σειρά διακρατικών συμφωνιών που υπέγραψε με τον Ιάπωνα ομόλογό του.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Fumio Kishida, με τον οποίο συζήτησε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θέματα κοινού ενδιαφέροντος. «Είχαμε μια πρώτη ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Εντοπίσαμε μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, δεδομένου ότι η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο και πολύ σταθερό επενδυτικό προορισμό και εμπορικό εταίρο» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του, με τους δύο ηγέτες να υπογράφουν κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα και ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Οι δύο πλευρές συνήψαν συνολικώς πέντε συμφωνίες, οι οποίες, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως.
Ειδικότερα, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας, μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance, μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation καθώς και συμφωνία επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.
Στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας μήνυμα από τη μακρινή χώρα του ανατέλλοντος ηλίου στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εκανε ειδικότερα λόγο για ατυχή εμπρηστική ρητορική και προκλητικές ενέργειες της γειτονικής μας Τουρκίας, οι οποίες, όπως είπε, υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. «Θα κρατάμε πάντα το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό. Ομως, ως κυρίαρχο έθνος, δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον ομόλογό του, με το βλέμμα όμως στραμμένο στον «σουλτάνο».
Ο ίδιος ανέφερε πως όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε εξαρχής υποστηρίξει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δήλωσε μάλιστα απολύτως αποφασισμένος να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί. «Εχουμε έναν επιπρόσθετο λόγο ευαισθησίας εμείς όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, κύριε πρωθυπουργέ: μέλη της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη ήταν μεταξύ των πρώτων άμαχων θυμάτων, τις πρώτες κιόλας ημέρες του πολέμου» είπε στον Fumio Kishida.
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου πρίγκιπα Ακισίνο και την πριγκίπισσα Ακισίνο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο παλάτι Ακασάκα συζητήθηκαν η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η πράσινη μετάβαση. Ακόμη, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον διευθυντή του οικονομικού του γραφείου Αλέξη Πατέλη, είχε συνάντηση στα γραφεία του ιαπωνικού συνδέσμου βιομηχανιών, με τις δύο πλευρές να εστιάζουν στη βούληση αναβάθμισης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.