Η απόφαση Τσίπρα να καταθέσει στη Βουλή τη λίστα των προσώπων (που παρέλαβε από την ΑΔΑΕ) τα οποία παρακολουθούσε η ΕΥΠ βάζει φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό
Θρυαλλίδα απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων συνιστά η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής τον κατάλογο των προσώπων της δημόσιας ζωής τα οποία παρακολουθούσε η ΕΥΠ.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας φωτιά στο εύφλεκτο προεκλογικό σκηνικό, θα γνωστοποιήσει τα ονόματα κορυφαίων στελεχών του πολιτικού κόσμου, δημοσιογράφων, αλλά και επίλεκτων μελών της στρατιωτικής ηγεσίας, τα οποία είχαν τεθεί στο στόχαστρο του παρακρατικού μηχανισμού που λειτουργούσε στα υπόγεια του Μαξίμου και, όπως φαίνεται, είχε την υψηλή συγκατάθεση του πρωθυπουργού.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε νωρίτερα χθες το πρωί τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και παρέλαβε φάκελο με τα επίμαχα στοιχεία, τα οποία αποτελούν προϊόν ενδελεχούς έρευνας που διενήργησε η Αρχή στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της.
Ολα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να δώσει σήμερα στη Βουλή μια σκληρή μάχη που θα λειτουργήσει, όπως προσδοκά, καταλυτικά στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, αναβαθμίζοντας τις κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτηρίζει επικεφαλής «εγκληματικής οργάνωσης» που οδηγεί τη χώρα σε δημοκρατική εκτροπή.
Στους βουλευτές του κόμματος, μάλιστα, έχει διαμηνυθεί να βρίσκονται από νωρίς στην αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ ήδη από χθες το βράδυ το επιτελείο της Κουμουνδούρου εξετάζει την πιθανότητα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ή του προέδρου της Βουλής, ο οποίος αποτελεί κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση εξαιτίας των μεθοδεύσεων που του αποδίδουν για τη συσκότιση του σκανδάλου. «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα δικαστές εις τας Αθήνας. Και το φως της δημοκρατίας για ακόμα μία φορά νίκησε το σκοτάδι» δήλωσε λακωνικά ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στην έδρα της ΑΔΑΕ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αρχής, με αντίστοιχες επιστολές, όπως αυτή που παρέδωσε στον Αλ. Τσίπρα, ενημέρωσε για τα στοιχεία που συγκέντρωσε τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς, δίνοντας νέα τροπή στον ακήρυχτο πόλεμο που μαίνεται μεταξύ ΑΔΑΕ και Μαξίμου.
Με μια αιχμηρά διατυπωμένη ανάρτησή του στο διαδίκτυο σχολίασε μάλιστα προς όσους επικαλούνται το ευρωπαϊκό κεκτημένο ότι «Ευρώπη είναι η ανεκτικότητα και ο ήρεμος διάλογος χωρίς μακαρθικού τύπου εκ των προτέρων αποκλεισμούς και η συνεχής αναζήτηση της αλήθειας, ακόμη και αν αυτή είναι καμιά φορά βασανιστική».
Σε μια κίνηση θεσμικού συμβολισμού, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε αργότερα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με συνεργάτες του, απέφυγε να παραδώσει στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του. Ο Αλ. Τσίπρας, όπως εξηγούσαν, δεν επιθυμεί να καταστήσει τον θεσμό της Προεδρίας μέρος του πολιτικού ανταγωνισμού ούτε και επέλεξε να προσδώσει αντιπολιτευτικά χαρακτηριστικά στην κίνησή του. Προτίμησε, προσθέτουν, να ενημερώσει την Πρόεδρο ότι η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει και ότι υπάρχουν απτές αποδείξεις για την άμεση εμπλοκή του Μαξίμου.
«Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η Ελληνική Δημοκρατία παραμένει κράτος. Ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» είπε μπροστά στις κάμερες. Από την πλευρά της η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι σοβαρό ζήτημα, το οποίο άπτεται της λειτουργίας θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας. Οταν τοποθετήθηκα, εξέφρασα πάντα με νόμιμες διαδικασίες την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση.
Είμαστε κράτος δικαίου και με το θέμα κατά περίπτωση ασχολούνται η ΑΔΑΕ και η Βουλή, καθώς και οι δικαστικές Αρχές όπου κατά ένα μέρος έχει πάει. […] Στη συγκυρία αυτή έχουμε καθήκον οι Αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών». Στις δηλώσεις του εκτός του Μεγάρου ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του Κ. Μητσοτάκη και έκανε λόγο για ένα «ρυπαρό και εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
Αποδείξεις
«Τώρα πλέον», πρόσθεσε, «μιλάμε με αποδείξεις που επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ, την ευθύνη και εποπτεία της οποίας έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και με αλλεπάλληλες διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια εισαγγελέα, την κυρία Βλάχου, παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτή η δημοκρατική εκτροπή σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών. Το φως της αλήθειας ήδη νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης. Και είναι βέβαιο ότι η δημοκρατία και η δικαιοσύνη θα επικρατήσουν τελικά στον τόπο μας».
Pega: Ζητεί να μπει στις έρευνες η Europol
Τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο αποφάσισε χθες να καλέσει η Επιτροπή Pega της Ευρωβουλής, που διερευνά τις υποκλοπές, για «ανταλλαγή απόψεων» με τα μέλη της. Στις συστάσεις-κόλαφος για την Ελλάδα που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Pega ζητεί να αφαιρεθεί η εποπτεία της ΕΥΠ από τον Μητσοτάκη, να μπει στις έρευνες η Europol, και να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών εποπτικών οργάνων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οι Aρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα εποπτικά όργανα να απολαμβάνουν πλήρη συνεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες, και να παρέχουν πλήρη ενημέρωση σε όλα τα θύματα.