Η υπουργός Πολιτισμού με επιστολή της διαμαρτύρεται για το ρεπορτάζ της κυριακάτικης δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα το επιβεβαιώνει πανηγυρικά!
Επιστολή στην εφημερίδα μας έστειλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με αφορμή το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στο οποίο αποκαλύπταμε ότι στη διάρκεια της θητείας της έχει δαπανήσει 705.439 ευρώ σε ταξίδια.
Αναλυτικά η επιστολή της κυρίας Μενδώνη:
«Κύριε Διευθυντά,
Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας, με τίτλο “705.439 ευρώ για τα ταξίδια της Μενδώνη”, είναι απολύτως παραπλανητικό και άκρως συκοφαντικό. Βαφτίζονται “ταξίδια” και “αποδράσεις” οι υπηρεσιακές μου μετακινήσεις στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων μου. Αγνοείτε ή αποκρύπτετε σκοπίμως ότι το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει περισσότερες από 60 υπηρεσίες -σε επίπεδο Διεύθυνσης- σε όλη την Ελλάδα και μεγάλο αριθμό εποπτευομένων πολιτιστικών φορέων και οργανισμών.
Αγνοείτε ή αποκρύπτετε σκοπίμως ότι η διασπορά των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και των δημόσιων μουσείων σε όλο τον ελλαδικό χώρο είναι τέτοια, ώστε απαιτείται στιβαρός συντονισμός μεγάλου αριθμού τοπικών φορέων, αυτοδιοικητικών, εκκλησιαστικών, πολιτιστικών.
Αγνοείτε ή αποκρύπτετε σκοπίμως ότι στις μετακινήσεις μου συνοδεύομαι από κλιμάκιο συνεργατών και υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα. Τα ποσά, λοιπόν, που αναφέρετε αφορούν και σε αυτούς.
Αγνοείτε ή αποκρύπτετε σκοπίμως ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού εκτελούν οι ίδιες, με αυτεπιστασία κυρίως, εκατοντάδες έργα -περισσότερα από 800- σε όλη την επικράτεια, προϋπολογισμού πάνω από 1 δισ. ευρώ, στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.
Αγνοείτε ή αποκρύπτετε σκοπίμως την απόδοση του υπουργείου Πολιτισμού σε αριθμό εντάξεων νέων έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τα ποσοστά δεσμεύσεων και απορροφήσεων των πόρων, από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα.
Αγνοείτε ή αποκρύπτετε σκοπίμως ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει ουσιαστικό ρόλο και λόγο σε όλα τα αρμόδια διεθνή fora και στους διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΟΥΝΕΣΚΟ και ο ΟΗΕ.
Από τα δελτία Τύπου που εκδίδονται με αφορμή την κάθε μετακίνησή μου, εντός και εκτός Ελλάδος, τεκμαίρεται ο όγκος και τα αποτελέσματα της δικής μου δουλειάς των συνεργατών μου.
Με το δημοσίευμά σας επιχειρείτε να αποδομήσετε το έργο που έχει παραχθεί στο υπουργείο Πολιτισμού από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα.
Το λογοπαίγνιο με τον στίχο “Λονδίνο, Αμστερνταμ ή Βερολίνο” από το τραγούδι “Ταξιδιάρα ψυχή” του συγκροτήματος Τρύπες δεν μπορεί να απομειώσει την προσπάθεια κατασυκοφάντησής μου. Αλλωστε, Λονδίνο, Αμστερνταμ και Βερολίνο δεν περιλαμβάνονται στις υπηρεσιακές μου μετακινήσεις.
Σας δηλώνω ότι θα εξαντλήσω όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΥΓ.: Από την Τετάρτη 11/01 το βράδυ έως και την Παρασκευή 13/01 θα βρίσκομαι επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου στη Θράκη. Αν το επιθυμείτε, ασμένως θα δεχόμουν τον συνεργάτη σας, προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος τις “αποδράσεις μου”».
Απάντηση «δημοκρατίας»
Καταρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η απάντηση της κυρίας Μενδώνη κινείται στη σφαίρα του σουρεαλισμού, καθώς προειδοποιεί τη «δημοκρατία» ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να αποκαταστήσει την αλήθεια, ενώ η ίδια στην επιστολή της παραδέχεται πως όσα αναφέραμε στο ρεπορτάζ μας είναι όλα αληθή. Για να ακριβολογούμε, η κυρία Μενδώνη αποδέχεται απολύτως, πως τα συγκεκριμένα ταξίδια έχουν πραγματοποιηθεί, απλά προσπαθεί να τα αποδώσει σε υπηρεσιακούς λόγους. Ωστόσο:
• Το υπουργείο Πολιτισμού έχει μικρό όγκο εποπτευόμενων φορέων και οργανισμών σε σχέση με άλλα υπουργεία. Το συγκλονιστικό μάλιστα είναι πως η συντριπτική πλειονότητα αυτών βρίσκεται στην Αθήνα. Οι μόνες άλλες περιοχές της Ελλάδας που έχουν φορείς (μετρημένους στα δάχτυλα) οι οποίοι υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού είναι η Θεσσαλονίκη, η Λέσβος και η Τήνος. Στη Λέσβο, ωστόσο, η κυρία Μενδώνη, παρά τον απέραντο όγκο των μετακινήσεων που έχει κάνει, δεν έχει πάει. Στην Τήνο επίσης δεν έχει πάει. Στη Θεσσαλονίκη, από την άλλη, έχει πάει μόνο σε ΔΕΘ, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και μία ακόμη φορά, το διήμερο της 26ης-28ης Οκτωβρίου 2019, με αφορμή τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου και την παρέλαση για την εθνική μας εορτή. Στο τελευταίο αυτό ταξίδι ενδέχεται να είδε και κάποιους φορείς.
Επομένως, δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα ταξίδια έγιναν με τη στόχευση που χρησιμοποιεί ως ερμηνεία. Βεβαίως, όπως αναφέραμε και στο ρεπορτάζ μας, η κυρία Μενδώνη δεσμεύει και εκταμιεύει τεράστια ποσά για γενικόλογες περιοδείες σε περιφέρειες, για τα οποία όμως δεν δίνει αναφορά στη Δι@ύγεια, δηλαδή στον ελληνικό λαό, όπως οφείλει, αλλά αποκρύπτει τις αναλυτικές δαπάνες.
• Η κυρία Μενδώνη πράγματι ταξιδεύει με κάποιο κλιμάκιο, αλλά όχι εξαιρετικά πολυάριθμο και όχι πάντα. Σε αρκετά από τα ταξίδια είναι μόνο εκείνη, η ειδική σύμβουλός της Αννα Παναγιωταρέα (της οποίας τις ταξιδιωτικές δαπάνες δεν σχολιάζει) και ο άντρας της προσωπικής της φρουράς. Οσο για τον γενικό γραμματέα που αναφέρει; Ταξιδεύει κυρίως με άλλα κονδύλια.
• Από τα άπειρα ταξίδια της, μόνο τρία είναι στο πλαίσιο διασκέψεων της UNESCO και μόνο ένα στο πλαίσιο εργασιών του ΟΗΕ. Υπάρχει και ένα ακόμη όπου υπάρχει γενική αναφορά για συναντήσεις με UNESCO. Ολα τα παραπάνω τα επισημάναμε και δεν τα αποκρύψαμε.
• Οσο για τον καημό της κυρίας Μενδώνη, ότι δεν έχει πάει «Λονδίνο, Αμστερνταμ ή Βερολίνο», παρά τα εκατοντάδες ταξίδια της, δηλαδή τον στίχο που προφανώς χρησιμοποιήσαμε χαριτολογώντας; Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο η συνέχεια του τραγουδιού: «Οσα και αν έχω δανεικά πια δεν σου δίνω, να κάνεις βόλτες με το magic bus».
Απορρόφηση ΕΣΠΑ 0%
Επειδή η υπουργός αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά προγράμματα από το 2019 έως σήμερα, δηλαδή στα ΕΣΠΑ που θεωρητικά επισκέπτεται και ισχυρίστηκε ότι έχουν μεγάλη απορρόφηση, αξίζει να αναφέρουμε την απορρόφηση σε κάποια από αυτά, ενδεικτικά, όπως καταγραφόταν τον Δεκέμβριο του 2022, στη βάση δεδομένων για τα ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης: αποκατάσταση θεάτρου «Απόλλων» Πατρών (0%, και λήγει το 2023), Ταφικός Τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης (2,03%, και λήγει το 2023), Παλαιών Καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο (0%, και λήγει το 2023), Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου (17,61%, και λήγει το 2023), Οθωμανικό Λουτρό Κάστρου Ιωαννίνων (19,14%, και λήγει το 2023), συντήρηση Ρωμαϊκού Ωδείου Πατρών (0%, και λήγει το 2023), Οθωμανική Οικία στη Χαλκίδα (0%, και λήγει το 2023), Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (0%, και έληξε το 2022).