Ο Αλβανός πρωθυπουργός κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μπήκε με απάτη στην Ε.Ε. και εκ των υστέρων ζήτησε συγγνώμη
Αναπάντητη άφησε στις δημόσιες δηλώσεις του από τα Τίρανα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επίθεση του Εντι Ράμα στην Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε ότι εξαπάτησε για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Euractiv, ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία ένταξης είναι μια ατομική διαδικασία, βασισμένη στην αξία, και πρέπει να εκπληρώσουμε τα πρότυπα κριτηρίων για τις εργασίες μας και δεν είναι μια εξέταση για να κλέψεις». Και πρόσθεσε: «Ακόμα κι αν οι καθηγητές είναι πολύ διατεθειμένοι να σου δώσουν διέξοδο, είναι προς το συμφέρον σου να δώσεις σωστά αυτές τις εξετάσεις. Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν λειτουργικοί θεσμοί και να μην εξαπατάμε πολύ, όπως έκαναν κάποιες γειτονικές χώρες στο παρελθόν». Οταν του ζητήθηκε να τις κατονομάσει, είπε «Ελλάδα».
Σε αυτή την προσβλητική για τη χώρα μας δήλωση του Εντι Ράμα, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Ελληνας πρωθυπουργός θεώρησε πως δεν έπρεπε να απαντήσει δημοσίως με την άφιξή του στα Τίρανα για τη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων.
Συνεργάτες του έλεγαν ότι θα έθετε το θέμα στη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους, ωστόσο δεν έδειχναν να αξιολογούν ως σοβαρές αυτές τις κατηγορίες του Αλβανού πρωθυπουργού, καθώς τόνιζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν επισκιάζουν τη συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή με τα Τίρανα για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, με σημείο αιχμής την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με προσφυγή στη Χάγη αλλά και τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι ο κ. Μητσοτάκης και στις δηλώσεις του χθες το πρωί αποκάλεσε «φίλο» τον Εντι Ράμα και «φίλη χώρα» την Αλβανία.
Οριοθέτηση ΑΟΖ
Ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, στάθηκε ιδιαιτέρως στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ, λέγοντας ότι έχει καταγραφεί πρόοδος και, όπως είπε, «προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και, όπως είπε, «αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση».
Αναφορικά με την προοπτική ενσωμάτωσης των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί, όπως είπε, για πρώτη φορά τέτοια σύνοδος φιλοξενείται σε χώρα υποψήφια προς ένταξη, ενώ υπενθύμισε ότι η όλη διαδικασία εκκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 2003.
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις με την Αλβανία επεσήμανε ότι η βούλησή μας είναι να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε τροχιά ακόμη μεγαλύτερης προσέγγισης.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Τίρανα ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. «Είστε γέφυρα συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών και αποκούμπι για την ελληνική εθνική μειονότητα που ήθελα να επισκεφθώ αύριο, αλλά ο καιρός δεν μας το επέτρεψε» επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος κάλεσε τον πρωθυπουργό να συνεχίσει το έργο της συμφιλίωσης στη Βαλκανική Χερσόνησο.
Κι αφού είχαν προηγηθεί τα απαξιωτικά λόγια για την Ελλάδα από τον Εντι Ράμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τού ζήτησε και συγγνώμη, λέγοντας πως παρερμηνεύτηκαν τα λεγόμενά του: «Συγγνώμη για κάποιες περίεργες δηλώσεις που είδα ότι αποδόθηκαν. Δεν αντιπροσωπεύουν την κατάσταση φυσικά στην Ελλάδα. Ελπίζω να μην ενοχληθήκατε. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική παράταξη, όπως με τον Τσίπρα, που είμαστε φίλοι».