Την Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βεβήλωσαν άγνωστοι ακόμα μία φορά μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Οι νέες φθορές σημειώθηκαν κάτω από το μωσαϊκό που απεικονίζει τους αυτοκράτορες Μέγα Κωνσταντίνο και Ιουστινιανό Α’ να προσφέρουν στη βρεφοκρατούσα Παναγία την Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία αντίστοιχα.
Οι τουρκικές Αρχές κράτησαν μυστική τη βεβήλωση του μνημείου που έχει μετατραπεί σε τζαμί και παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο από 160 κάμερες και 81 φρουρούς ασφαλείας που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, ενώ εργάζονται μονάδες Τουριστικής Αστυνομίας και Ειδικών Επιχειρήσεων. Τις φθορές δημοσιοποίησε χθες με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο αρχαιολόγος Ομέρ Φαρούκ Γιαβάσκαϊ.
«Σήμερα διαπίστωσα ένα πολύ θλιβερό θέαμα στο τζαμί της Αγίας Σοφίας και την Ιστορία μας. Δυστυχώς, πάλι προκλήθηκαν φθορές στην πύλη, ακριβώς κάτω από το μωσαϊκό με τις προσφορές των αυτοκρατόρων» σχολίασε ο Τούρκος αρχαιολόγος, ο οποίος ανάρτησε βίντεο που δείχνει τις ζημιές στην πόρτα που βρίσκεται κάτω από το μωσαϊκό της προσφοράς των αυτοκρατόρων.
Η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, προκάλεσε την αντίδραση του αντιπολιτευόμενου Τύπου στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως η Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας είχε καταστραφεί και παλαιότερα, όταν άγνωστοι έξυσαν τους τοίχους θέλοντας να αποσπάσουν κάποιο τμήμα από τον ναό, καθώς θεωρούσαν αυτά τα θραύσματα ιερά. Μάλιστα κάποια από τα θραύσματα τα είχαν φάει!
Ο θεολόγος και φιλόσοφος καθηγητής δρ Şahin Filiz και ο ιστορικός τέχνης Yasin Saygılı σχολίασαν στην τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» ότι οι καταστροφές που έχει υποστεί το ιστορικό σύμβολο μετά την μετατροπή του σε τζαμί «δείχνουν ότι η απόφαση ήταν λάθος. Αυτό το τελευταίο περιστατικό σημαίνει επίσης κάτι που ενισχύει τη λανθασμένη απόφαση».
Αξίζει να σημειωθεί πως η Αυτοκρατορική Πύλη είναι μια εξαιρετικής τέχνης ξύλινη δίφυλλη θύρα που οδηγεί στον κυρίως ισόγειο χώρο του μνημείου. Η πύλη από δρυ έχει ύψος 7 μέτρα και περιβάλλεται από μπρούντζινο πλαίσιο. Χρονολογείται τον 6ο αιώνα, ενώ τα φύλλα της καλύπτονται από μπρούντζινες στρογγυλές πλάκες.