Η απόφαση της Ν.Δ. να «κηρύξει» απόρρητη τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με το επιχείρημα ότι η διαδικασία για το Predator αφορά την ΕΥΠ γκρεμίζει το αφήγημα περί καμίας ευθύνης
Ομολογία ενοχής της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνιστά η απόφαση της Ν.Δ. να κρατήσει μυστική την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αντικείμενο το κακόβουλο λογισμικό Predator.
Η «γαλάζια» παράταξη αποφάσισε ετσιθελικά να κλείσει τις κάμερες, συσχετίζοντας τους προσκεκλημένους που συνδέονται με το Predator με την ΕΥΠ, στάση η οποία γκρεμίζει το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν καμιάς σχέσης του Δημοσίου με το «αρπακτικό».
Την ίδια ώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή από τη Ν.Δ. η επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου, με τον τέως διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη να παριστάνει την… αθώα περιστερά, εμφανιζόμενος λίγο πολύ ότι «δεν ήξερε, δεν είδε, δεν άκουσε» για τις λίστες των παρακολουθουμένων και το Predator. Σύμφωνα μάλιστα με την αντιπολίτευση, ο Γρηγόρης Δημητριάδης «έδειξε» τον Παναγιώτη Κοντολέοντα ως τον μοναδικό υπεύθυνο για τις παρακολουθήσεις, καθώς υποστήριξε πως δεν γνώριζαν ούτε ο ίδιος ούτε ο πρωθυπουργός για τις επισυνδέσεις – κατά συνέπεια, γνώριζε μόνο ο καρατομηθείς επικεφαλής της ΕΥΠ. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης επικαλέστηκε το απόρρητο μόνο όταν ρωτήθηκε για την παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη.
Από τη Ν.Δ., πάντως, υποστηρίζουν πως έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να δημιουργηθούν εντυπώσεις, καθώς ο Γρηγόρης Δημητριάδης προσήλθε και απάντησε κανονικά, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο, υπογραμμίζοντας πως «ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον Ντίλιαν». Σύμφωνα με την πλειοψηφία, υποστήριξε πως δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ και ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση ανάμεσα στο Δημόσιο και το Predator. Σημειωτέον πως κατά τη διάρκεια της ταραχώδους συνεδρίασης, αποφασίστηκε να μη διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή των τριών επιχειρηματιών που δεν προσήλθαν (Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν). Υστερα από σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε ψηφοφορία και το αίτημα της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε.
Η Κουμουνδούρου μάλιστα καταγγέλλει πως η Ν.Δ. συνέχισε τις μεθοδεύσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της ψηφοφορίας, καθώς, προκειμένου να μην υπάρξουν «παρών», ο πρόεδρος Θανάσης Μπούρας ζήτησε να εγερθούν μόνο οι βουλευτές που υποστηρίζουν τις προτάσεις, δηλαδή η αντιπολίτευση, και θεώρησε δεδομένη -χωρίς έγερση ή ανάταση χεριών- την αντίθεση της Ν.Δ.
Με αυτόν τον τρόπο, πράγματι, δεν διαταράχθηκε η εύθραυστη «γαλάζια» πλειοψηφία και αποφεύχθηκαν τυχόν ανεπιθύμητα «παρών», λόγου χάριν από την Ολγα Κεφαλογιάννη. Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Κώστας Καραγκούνης (Ν.Δ.) δήλωσε πως «για ακόμη μία φορά έπεσαν στο κενό» οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί την υπόθεση των υποκλοπών, καθώς ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ήρθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και έδωσε απάντηση σε όλα.
Όσο για τον Γιώργο Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ), δήλωσε πως η ίδια η συσχέτιση των ιδιωτών που κλήθηκαν με την ΕΥΠ «αποτελεί την καλύτερη ομολογία εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς ότι ΕΥΠ και Predator ήταν σε ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων».
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Καστανίδης κατήγγειλε πως διαφάνηκε ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει στο σκοτάδι άνομες ενέργειες, αρνούμενη τη δημοσιότητα και τη βίαιη προσαγωγή ιδιωτών, «με τρόπο εξευτελιστικό για τη Βουλή και κανιβαλιστικό για τη νομική επιστήμη». Ο Μανώλης Συντυχάκης του ΚΚΕ επιτέθηκε σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το «θάψιμο» της υπόθεσης των υποκλοπών στον Περισσό, ζητώντας να κληθούν ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ, εισαγγελείς, μέλη της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ και μέλη της Κρατικής Ασφάλειας για να καταθέσουν.