Για άλλη μια φορά οι Έλληνες πολίτες ενημερώνονται από τους Αμερικανούς, και συγκεκριμένα από τον υπουργό Αμυνας, ότι η χώρα μας ετοιμάζεται να στείλει βλήματα των 155 χιλιοστών
Ακόμη περισσότερο οπλισμό στέλνουμε στην Ουκρανία – και το μαθαίνουμε ξανά απέξω! Από αμερικανικά χείλη πληροφορήθηκε, για μια ακόμη φορά, ο ελληνικός λαός για τη μεταφορά οπλισμού από τη χώρα μας στην Ουκρανία. Ό,τι ακριβώς είχε συμβεί και τον περασμένο Μάιο, όταν η ελληνική πλευρά, και συγκεκριμένα ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αρνείτο ότι στέλναμε περαιτέρω οπλισμό, αλλά το μάθαμε από τις ΗΠΑ καθώς και ό,τι είχε συμβεί με τα BMP, τη συμφωνία για τη μεταφορά των οποίων μάθαμε από τον… Σολτς, απλά συνέβη ξανά.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν αναφέρθηκε και στον νέο γύρο μεταφοράς οπλισμού από την Ελλάδα στην Ουκρανία. Επιχαίροντας για την αποτελεσματικότητα της βοήθειας στην Ουκρανία δίπλα στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μάιλι, αναφέρθηκε στις χώρες που θα στείλουν περαιτέρω στρατιωτικό υλικό στη χώρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Και, ω του θαύματος, στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, η οποία θα στείλει -τουλάχιστον σύμφωνα με τον Λόιντ Όστιν, που έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας- βλήματα των 155 χιλιοστών.
Εκτός από την Ελλάδα ο Όστιν αναφέρθηκε και στη συνεισφορά της Σουηδίας, που θα στείλει «πακέτο αεράμυνας» ύψους 287.000.000 δολαρίων, στην Ισπανία, που θα στείλει δύο επιπλέον συστήματα και πυραύλους Hawk, στον Καναδά, που προσφέρει υλικό αξίας 500.000.000 δολαρίων, αλλά και στη γερμανική συμβολή. Η δε Πολωνία θα μεταφέρει στην Ουκρανία πρόσθετα πυρομαχικά για Πυροβολικό και άρματα μάχης, αλλά και συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας.
Οι παροχές της Ελλάδας στην Ουκρανία, όμως, όπως φαίνεται, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό το πολεμικό υλικό -που δεν μπορεί κανείς να αναρωτηθεί εάν είναι κι αυτό πλεονάζον και δεν χρειάζεται για την άμυνα της χώρας μας σε μια εποχή έντασης με την Τουρκία-, αλλά συνεχίζονται.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η χώρα μας έχει αναλάβει υποχρεώσεις και για την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού. «Αυτές οι συνεισφορές θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές» τόνισε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, που μάλιστα με αρκετή άνεση δεσμεύτηκε ότι η ροή οπλισμού στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και στο μέλλον…