Πλέγμα προστασίας στα ξένα funds, που έχουν αγοράσει χιλιάδες δάνεια Ελλήνων πολιτών σε εξευτελιστικές τιμές, φαίνεται πως απλώνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας! Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, μάλιστα, επιχειρεί με έμμεσο τρόπο να παρακάμψει την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία απαγορεύει στους servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς για «κόκκινα» δάνεια.
Υπενθυμίζεται πως τα funds έχουν αναθέσει στις Εταιρίες Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων (servicers) τις διαδικασίες πλειστηριασμών, κάτι το οποίο απαγόρευσε ο Αρειος Πάγος, αφού τα «κόκκινα» δάνεια έχουν αγοραστεί από τα funds και όχι από τους servicers.
Στη συνέχεια μάλιστα υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις και στο υπουργείο Οικονομικών να περάσει τροπολογία, η οποία θα έβαζε φρένο στην απόφαση του Αρείου Πάγου, κάτι το οποίο δεν έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα αναφέρει ότι «η ικανότητα των εν λόγω εταιριών να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό των Εταιριών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/20228 και τις σχετικές αποφάσεις των εφετείων αναφορικά με τη νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών».
Στη συνέχεια, όμως, ακυρώνει στην πράξη τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, αφού αναφέρει πως «η αποτελεσματικότητα των ΕΔΑΔΠ αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων».
Δηλαδή, η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει τα funds που ούτε έχουν έδρα στην Ελλάδα ούτε διαθέτουν προσωπικό! Πόσο μάλλον, όταν έχουν αγοράσει πάμφθηνα τα δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών, βγάζοντας δισεκατομμύρια ευρώ στην πλάτη των δανειοληπτών, που καλούνται να πληρώσουν το σύνολο του δανείου που υπολείπεται.