Ο πρώην υπουργός αποκάλυψε τις φιλικές επαφές μαζί της, έως και ότι τον αποκαλούσε (όχι Ρασπούτιν αλλά) «υπουργάκο»
Από τις Μαρία Παναγιώτου Εμμανουέλα Τσουδερού
«Υπουργάκο» κι «επίτιμο» για χρόνια αποκαλούσε, τελικά, η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στις φιλικές επικοινωνίες τους προτού εφεύρει το 2018 τον «Ρασπούτιν», σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες ο ίδιος στο Ειδικό Δικαστήριο.
Και, παρά το γεγονός πως η κυρία Ράικου αρνήθηκε τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, αποδέχτηκε κάποιες από τις άλλες αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην υπουργός. Όμως οι αποκαλύψεις αυτές είναι σε απόλυτη αντίφαση με όλα όσα καταθέτει εδώ και μέρες στο Ειδικό Δικαστήριο η κυρία Ράικου, γεγονός που προκάλεσε από σούσουρο μέχρι και γέλιο σε όλο το ακροατήριο.
Συγκεκριμένα, η κυρία Ράικου είχε υποστηρίξει πως δεν είχε ιδιαιτέρως φιλικές σχέσεις, εκτός υπηρεσίας, με τον κ. Παπαγγελόπουλο και πως είχαν συναντηθεί κοινωνικά ελάχιστες φορές, μόνο σε σπίτια κοινών γνωστών έπειτα από κάλεσμα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος, όμως, που πήρε τον λόγο για λίγα λεπτά προκειμένου να της υποβάλει ερωτήσεις, αφενός άρχισε να απαριθμεί σειρά γνωστών εστιατορίων της Αττικής στα οποία δειπνούσαν μαζί οικογενειακώς, αφετέρου αποκάλυψε πως παράλληλα επισκέπτονταν οικογενειακώς ο ένας το σπίτι του άλλου, αποδομώντας, έτσι, ολοκληρωτικά το αφήγημα της εισαγγελέως πως οι σχέσεις τους εκτός εργασιακού περιβάλλοντος ήταν ανύπαρκτες.
Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, για να φωτίσει τη φιλική εγγύτητά τους ανέφερε, ακόμη, πως ήταν ο μόνος εισαγγελέας που είχε καλέσει σε βάφτιση συγγενικού της προσώπου, απ’ όπου ο ίδιος αποχώρισε διότι «υπήρχαν οριεντάλ χοροί» που δεν του άρεσαν, ενώ επέδειξε και τη γραβάτα που φορούσε, λέγοντας πως του την είχε αγοράσει η κυρία Ράικου σε κάποιο ταξίδι της και του την πρόσφερε ως δώρο.
Νωρίτερα και η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, που κρίνει τόσο τον κ. Παπαγγελόπουλο όσο και την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είχε φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυρία Ράικου, μέσω εύστοχων ερωτήσεων. Η εισαγγελέας δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις, για παράδειγμα, στο γιατί πήγαινε συχνά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όταν υπηρετούσε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ούτε στο εάν είχε αναπτύξει σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα από όλο το φάσμα και γι’ αυτό φοβόταν την περίπτωση να έρθει αντιμέτωπη με πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο Novartis.
Το τελευταίο, μάλιστα, προσπάθησε να το αντικρούσει, λέγοντας πως είχε στείλει πολλούς υπουργούς και πολιτικούς στη Δικαιοσύνη, όμως η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου σχολίασε σχετικά: «Ποιον; Τον Παπαντωνίου; Καμένο χαρτί ήταν για το κόμμα του».
Η κυρία Ηλιοπούλου σχολίασε, ακόμα, πως η κυρία Ράικου, δημοσιεύοντας τον Μάρτιο του 2017 την επιστολή αντικατάστασής της στον Τύπο, έδρασε περισσότερο σαν πολιτικός παρά ως εισαγγελική λειτουργός, αλλά και πως ήταν η περίοδος κατά την οποία «οι εισαγγελείς έγιναν celebrities στον Τύπο. Κι εμείς παρακολουθούσαμε άφωνοι, χωρίς να θέλουμε, να τα βλέπουμε αυτά».
Με καυστικό τρόπο σχολίασε και η Ελένη Φραγκάκη, τακτικό μέλος της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου, τον ισχυρισμό της κυρίας Ράικου ότι από ένα τηλεφώνημα που, όπως υποστηρίζει, της έκανε ο κ. Παπαγγελόπουλος αποκόμισε την εντύπωση -χωρίς να της το πει- ότι της ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα και να τα στείλει στη Βουλή: «Δεν έχω καταλάβει. Σαράντα χρόνια δικαστής ένιωθα ασφαλής. Ενας εισαγγελέας μπορεί να κατασκευάσει στοιχεία εναντίον οποιουδήποτε; Πώς εκλάβατε ότι οι εισαγγελείς μπορούν να κατασκευάζουν στοιχεία; Πώς να τα κατασκευάσει ένας εισαγγελέας χωρίς να υπάρχουν;»