Η κυνική ομολογία του Κωνσταντίνου Μαραβέγια για την ένταξή του στον Αναπτυξιακό και οι αστήρικτες δικαιολογίες που δεν πείθουν
Ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας είναι ένας αισιόδοξος άνθρωπος. Ενώ γνωρίζει πολύ καλά τον Αναπτυξιακό Νόμο, ενώ το team που του φτιάχνει τον φάκελο τον ενημερώνει ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις υλοποίησης του πρότζεκτ ακόμα κι αν εγκριθεί η κρατική χρηματοδότηση, ο βουλευτής ξοδεύει κάμποσες χιλιάδες ευρώ από την τσέπη του απλώς και μόνο για να τα χάσει.
Ο Μαραβέγιας πέταξε τα λεφτά του μόνο και μόνο επειδή πιστεύει ότι με έναν μαγικό τρόπο ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός, όπως ο Δον Κιχώτης με τους ανεμόμυλους.
Ή τουλάχιστον αυτή ήταν η κατ’ ουσίαν δικαιολογία που επικαλέστηκε στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη προχθές το βράδυ στο Kontra. Οτι ενώ ήξερε τις ρεαλιστικές (α)πιθανότητες υλοποίησης της επιχειρηματικής προσπάθειας της συζύγου του, αυτός ήλπιζε ότι με κάποιον μεταφυσικό τρόπο ο «θεός της Αγοράς» θα μετουσιώσει τον αέρα τον κοπανιστό σε 4.200.000 ζεστά κρατικά ευρώ.
«Μια ζωή την έχουμε, ας παίξουμε κι ας χάσουμε στο ιδιωτικό επιχειρείν» ήταν το νόημα όσων έλεγε ο Βολιώτης γιατρός και πολιτικός στο πάνελ. Η ιστορία φέρνει στο μυαλό την ταινία του Χορν, όταν μπροστά στο γκισέ της τράπεζας ένας «επενδυτής» εξηγούσε σε κάποιον γνωστό του πώς έκλεισε μια μεγάλη δουλειά.
«Και που λες, έκλεισα τη δουλειά στο πι και φι». «Καλά, ρε Κώστα, εσύ δεν είχες φράγκο, πώς έκλεισες 10.000 λίρες δουλειά στο πι και φι;» «Πώς; Αεριτζήδικα, με το τουπέ μου». «Ε, είσαι καταπληκτικός!»
Ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας προσπάθησε φιλότιμα να κερδίσει τη συμπάθεια των τηλεθεατών αντικρούοντας τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Δημήτρη Ριζούλη και Κυριάκου Δημάγγελου. Μονότονα επαναλάμβανε ότι δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Όμως δεν ήταν αυτό το διά ταύτα. Και για την ταμπακιέρα δεν έπεισε. Δεν κατάφερε, παρά τους μορφασμούς δυσανασχέτησης και αγανάκτησης, να δώσει καμία σοβαρή εξήγηση για μια σειρά από ερωτήματα:
Για ποιον λόγο η σύζυγός του, επιτυχημένη και έμπειρη επιχειρηματίας, όπως ο ίδιος είπε, έκανε την αίτηση χρησιμοποιώντας το δικό του e-mail;
Τι χρονικό περιθώριο υπάρχει για την υλοποίηση του πρότζεκτ από τη στιγμή της έγκρισης, δηλαδή ακόμα είναι «ανοιχτή» η δυνατότητα υλοποίησης και για πόσον καιρό;
Γιατί η οικογένειά του, που δεν θεωρείται καν από τις πιο ευκατάστατες του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το «πόθεν έσχες», δαπάνησε τόσα χρήματα για έναν φάκελο που, όπως είπε ο βουλευτής, γνώριζε ότι ακόμα κι αν εγκρίνονταν τα 4.200.000 «κρατικά» ευρώ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει το σχέδιο λόγω οικονομικής αδυναμίας; Πώς γίνεται το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα να έχουν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό και μια ΙΚΕ με κεφάλαιο 5.000 ευρώ να διεκδικεί αστρονομικά ποσά από τις κρατικές επιχορηγήσεις και να καταθέτει φακέλους για «πανάκριβα» πρότζεκτ 10.000.000 ευρώ;
Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων
Ο βουλευτής της Ν.Δ., πάντως, δεν δείχνει να απογοητεύεται από τα στραβοπατήματα στο επιχειρείν. Πρόσφατα, στις 22 Αυγούστου, είδε το φως της δημοσιότητας στα τοπικά ΜΜΕ της Μαγνησίας η είδηση ότι «άλλαξε χέρια η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων “Ερατώ” στο Μαλάκι Βόλου και νέος ιδιοκτήτης είναι ο βουλευτής και γιατρός Κωνσταντίνος Μαραβέγιας».
Ο ίδιος δήλωνε δύο μέρες αργότερα: «Η σύζυγός μου κι εγώ κάνουμε μια προσπάθεια να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα μιας δομής, η οποία έχει τη δική της παράδοση στον χώρο της φροντίδας ηλικιωμένων. Θεωρώ ότι αποτελεί πρότυπο και κατά τη γνώμη μου θα ήταν κρίμα να διακόψει τη λειτουργία της. Θα είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας».
Όπως και να έχει, τούτες τις μέρες ο νεόκοπος και αρκετά δραστήριος βουλευτής βρίσκεται για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα στο επίκεντρο της επικαιρότητας ως αρνητικός πρωταγωνιστής. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, δεν φαίνεται να συγκινείται. Έτσι, ο πρωθυπουργός, που κατηγορείται για πολύ σοβαρότερα ζητήματα, δεν απέπεμψε τον Μαραβέγια.
Αντιθέτως, το Μαξίμου είπε στον βουλευτή «χειρίσου το όπως θες, κανένα πρόβλημα». Αδιάφορος δείχνει και ο Αδωνις Γεωργιάδης, το υπουργείο του οποίου ενέκρινε τη χρηματοδότηση του πλάνου, ασχέτως αν δεν έχει εισπραχθεί το ποσό, όπως λέει ο κ. Μαραβέγιας. Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν κάνει καν ΕΔΕ για να διαπιστώσει αν κάτι πήγε στραβά.
Όταν επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ανοίξει μια fast track λεωφόρος για VIP χρηματοδοτήσεις με 7 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις, τότε τα 4.200.000 ευρώ, που δεν εισπράχθηκαν κιόλας, ακούγονται ως πταίσμα στα αυτιά ενός πρωθυπουργού με τέτοια πολιτική νοοτροπία. Οχι, όμως, και στα αυτιά των πολιτών.
Η υπόθεση Μαραβέγια φαίνεται να έχει, τουλάχιστον ηθικά, πολλά «κόκκινα σημαιάκια». Απαιτείται άμεσα έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί στα σοβαρά και με στοιχεία τι ακριβώς συνέβη, έστω κι αν η αντιπολίτευση εξαντλεί την τακτική της στις επικοινωνιακές επιθέσεις και μόνο, δίχως να ζητεί προς το παρόν κάποια κοινοβουλευτική διαδικασία. Όμως, τα ζητήματα πολιτικής ηθικής που απασχολούν την κοινή γνώμη δεν μπορούν να λύνονται μέσω αναρτήσεων στα social media.